×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 690
Četvrtak, 22 Travanj 2021 13:23

ZBOG MRAZA Proglašena prirodna nepogoda za Požeško-slavonsku županiju

|| ||

Župan Alojz Tomašević proglasio je jučer (21. travnja) prirodnu nepogodu za područje Požeško-slavonske županije, zbog mraza koji je zahvatio cijelo područje naše županije u razdoblju od 1. do 15. travnja.

Vremenski uvjeti od prije nekoliko dana razlog su dostave prijedloga gradonačelnika i načelnika općina županu za proglašenjem prirode nepogode. Šteta je nastala na voćarskim kulturama koje su bile u cvatu, a osobito na nasadima bresaka, marelica, trešanja, nektarina, krušaka, jabuka, šljiva, višanja i drugih kultura. Mraz i vrlo niske temperature uzrokovale su veliku štetu na višegodišnjim nasadima. Trenutačno je nemoguće procijeniti koliko je stvarno oštećenje, to će biti vidljivo tek u kasnijim fazama vegetacije.

Procjena štete od prirodnih nepogoda provodi se po proceduri utvrđenoj Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda kojim su, pak, propisani slijedeći rokovi:
- za prijavu štete od strane oštećenih fizičkih/pravnih osoba u nadležne općine/gradove propisan je rok od 8 dana od dana proglašenja prirodne nepogode, a u roku od 50 dana općinska/gradska povjerenstva moraju izraditi konačnu procjenu štete na svom području.

Pozivaju se oštećenici - fizičke i pravne osobe (prvenstveno obiteljska poljoprivredna gospodarstva i drugi oblici registriranih poljoprivrednih djelatnosti) na čijoj je imovini pretrpljena šteta od mraza, da prijave štetu u nadležnu Općinu ili Grad.

Tekst: Požeško-slavonska županija

Foto: Fito-eko.hr