×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Srijeda, 26 Ožujak 2014 12:02

Požega ima sve uvjete za efikasno sudstvo

|||| ||||

Iako je prije mjesec dana na sastanku s ministrom pravosuđa u Slavonskom Brodu rečeno da će Općinski sud i dalje imati sjedište u Požegi, najnoviji prijedlog to ne predviđa. - Ne slažemo se da Općinski sud ide u Slavonski Brod, štoviše, tražit ćemo povratak i Županijskog suda. – rečeno je na danas održanoj konferenciji za novinare na kojoj su svoje protivljenje prijedlogu u kojem nema Požege iskazali saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i požeški gradonačelnik Vedran Nefereović.

- Zabrinuti smo jer smo imali obećanje da će sjedište ostati u Požegi. – rekao je zastupnik Franjo Lucić, naglasivši: - Imamo itekako jake argumente. Općinski sud i donedavni Županijski sud iza sebe imaju zatvorski sustav, koji je itekako uređen, bez kojega je to daleko skuplja varijanta. Nije mi jasno da svi koji u Ministarstvu pravosuđa rade analize nisu napravili ustroj pravosuđa koji će biti najisplativiji, a to je da sud bude u Požegi. Ne slažemo se da Općinski sud mora ići u Brod, jer to je daleko skuplja varijanta, i za pravosuđe i za građane Županije. –

Na održani sastanak u Slavonskom Bordu, kada se govorilo o komparativnim prednostima Požege i sustava u našoj županiji, podsjetio je župan Alojz Tomašević, dodajući - Puno je značajnih elemenata ovdje u igri. Poslat ćemo žurne dopise i predstaviti svoje argumente i vjerujem da će se pronaći model kako da u Požegi ostane Općinski sud te da se vrati i Županijski sud. Nadam se da će biti razumijevanja, jer uvjeren sam da ovo nije ni političko, niti politikantsko pitanje te da će činjenice biti uvažene. - rekao je župan Alojz Tomašević.

O efikasnom i stručnom radu suda u Požegi govorio je gradonačelnik Vedran Neferović: - Netko ignorira činjenicu o kvaliteti rada Općinskog suda u Požegi i o svemu onome što je sudstvo u Požegi doprinijelo u proteklim godinama u razvoju i kvaliteti i onom dijelu koji treba biti na korist cijele društvene zajednice. Ide se s igranjem brojevima, spajanjem pojedinih gradova i općina u neke sustave, a ignorira se učinkovitost koja je u Požegi na visini. Zajednički ćemo donijeti stav i odraditi potrebne aktivnosti prema ministru i resornom ministarstvu, kako bismo ih uvjerili da je ovo loš potez. –

O tome kako najbolje argumentirati i djelovati da Općinski sud ipak ostane u Požegi razgovaralo se i na jučer održanom sastanku u Sudu na kojem su bili i saborski zastupnici.