Petak, 18 Lipanj 2021 11:29

POŽEŠKA MINUTA Od 23. do 25. lipnja Požega je opet filmsko središte svijeta

||||| |||||

Gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić i predsjednik Udruge GFR film-video Požega Željko Balog najavili su danas trodnevni program 29. Hrvatskoga festivala jednominutnih filmova u Požegi, koji će se ove godine održati od 23. do 25. lipnja. 

Hrvatski festival jednominutnih filmova tako će i ove godine svrstati Požegu na filmsku kartu svijeta, zahvaljujući najzahtjevnijoj filmskoj formi - jednoj minuti, ali i dugovječnosti festivala koji se, eto, održava i 29. godinu zaredom, dakle bez ijedne godine prekida.

Ni pandemija nije mogla suzbiti kreativnu filmsku iskru pa je na ovogodišnji festival prijavljeno 439 filmova iz 42 zemlje svijeta, od kojih po prvi puta i filmovi iz Afganistana, Gane i Salvadora. Na dosadašnje je požeške festivale prijavljeno oko 8500 filmova iz 93 zemlje svijeta, što zorno govori o prepoznatljivosti “požeške minute”.

Grad Požega uz Festival je od njegovih ranih dana do danas, naglasio je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

- Festival jednominutnih filmova u Požegi kroz proteklih gotovo 30 godina  postao je važan i ozbiljan brend grada Požege. To je međunarodni festival koji se održao dugi niz godina i zbog toga je jedinstven u svijetu. Čak niti posebne okolnosti vezane uz korona virus nisu prekinule taj Festival, nego se u okolnostima kakve su na raspolaganju održava i dalje. Grad Požega je do sada podržavao i pomagao organizaciju ovog festivala, a činit će to i ubuduće na sve raspoložive načine - naglasio je gradonačelnik, zaželjevši organizatorima puno uspjeha u realizaciji festivala, a sugrađanima i gostima dobru filmsku zabavu i kreativno druženje.

Program festivala predstavio je njegov dugogodišnji direktor Željko Balog, predsjednik Udruge GFR film-video, organizatora požeškoga filmskoga festivala.

- Već po tradiciji, stručno povjerenstvo koje ove godine čine Stanimir Trifonov iz Bugarske, Alen Drljević iz BiH, te s nacionalne televizije dobro poznati Đelo Hadžiselimović, koji je u tom svojstvu već treću godinu zaredom u Požegi, zatim Zvonimir Rumbolt i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske odabralo je filmove za službeni program koji će biti prikazan 25. lipnja od 19 sati u Gradskom kazalištu Požega, a zbog ograničenog broja mjesta, paralelno i u Gradskoj knjižnici Požega. Nakon službene projekcije, u Kazalištu će biti dodijeljene i nagrade – Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa te nagrada UNICA-e, no ove godine, zbog epidemioloških mjera i nastalih okolnosti nema nagrade publike - kazao je Balog.

Uvertira u službeni program kreće već od srijede, 23. lipnja kada će u pješačkoj zoni u Požegi biti postavljena svojevrsna ulična izložba fotografija s prethodnih festivala, a koja će ostati sve do 25. lipnja. Uz to u Gradskoj knjižnici Požega i Tom Klubu bit će prikazan izbor jednominutnih filmova, a Retrospektivni program filmova prikazivat će se na istim mjestima i u četvrtak 24. lipnja.