×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 690
Utorak, 29 Lipanj 2021 21:41

PREMIJER PLENKOVIĆ U POŽEGI U četvrtak na sjednici Vlade RH donosimo konkretne mjere pomoći Požeštini

|||||||| ||||||||

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je danas Požegu kako bi se uvjerio u razmjere štete nastale od nevremena koje je 25. lipnja zadesilo dijelove Požeško-slavonske županije.

- Danas smo ovdje kako bismo sagledali razmjere štete, a potom sa sjednice Vlade RH u četvrtak poslali važnu poruku stanovnicima Požeško-slavonske županije - naglasio je premijer Andrej Plenković nakon održanog sastanka s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić, požeškim gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem te drugim načelnicima i gradonačelnicima.

- Danas smo preliminarno razgovarali oko toga koji su iznosi štete, a riječ je o stotinama milijuna kuna i to je nešto što Požeško-slavonska županija ne može sama sanirati sa svojim općinama i gradovima. Jako nam je značajna podrška Vlade RH i našeg predsjednika, njegov današnji dolazak, kao i dolazak ministara koji su bili u Požeško-slavonskoj županiji od subote do danas nekoliko puta. Hvala za odluku koju će Vlada donijeti na sjednici već u četvrtak, vezano za prvi paket pomoći - rekla je županica Jozić.

Predsjednik Vlade i ministri upoznati su sa stanjem nakon ove dvije elementarne nepogode – bujične poplave koje su se dogodile 6. lipnja te jake tuče 25. lipnja, naglasio je požeški gradonačelnik Željko Glavić.

- U gradu Požegi ima 1700 stambenih objekata koji su oštećeni, uglavnom krovovi, stolarija, fasade i pomoć je doista nužna i nužno je da bude žurna, da ne nastanu, od eventualnih kiša, neke nove štete. Također, u prethodnoj elementarnoj nepogodi, bujičnim poplavama, na stambenim objektima je bilo 7,5 milijuna kuna štete. Puno je šteta i na gospodarskim objektima, oko 65 milijuna kuna i to su veliki gospodarski pogoni, a isto tako i na poljoprivrednim površinama, automobilima i drugom. Moram ovdje pred predsjednikom Vlade i ministrima pohvaliti sve žurne službe, od 112, vatrogasaca, komunalnih poduzeća, Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda koji su svi pomogli da se štete smanje na najmanju moguću razinu te da se grad što prije očisti - rekao je gradonačelnik.

- Cilj našega posjeta, uz prvi posjet ministara koji je bio 26. lipnja, jest da neposredno u razgovoru i sa županicom, gradonačelnicima i načelnicima, osobito Jakšića i Kaptola čujemo kakve su procjene šteta nakon velike nepogode koja je zadesila Požeško-slavonsku županiju. Shvaćamo da uvid u situaciju traje, tako su u procjenama štete sve veće - rekao je premijer.

Dodao je kako će prvi paket pomoći biti konkretiziran već u četvrtak.

- Mi ćemo na Vladi u četvrtak, temeljem zahtjeva koji će biti proslijeđen sutra od strane županice u ime gradova i općina, donijeti prve odluke kako bismo pomogli ljudima prije svega na saniranju šteta koje su se dogodile, na saniranju šteta na poljoprivrednim kulturama koje su značajne. Onda ćemo s vremenom nastojati dati dodatni doprinos da se sanira sve ono što se ovdje dogodilo, bilo da je riječ o bujičnim poplavama s početka lipnja ili događajima od 25. lipnja. Odmah sam u petak razgovarao sa županicom, gradonačelnikom, dogovorili smo da prva delegacija dođe i sada sve službe rade na tome da pošaljemo važnu poruku sa sjednice Vlade u četvrtak prema svim našim sugrađanima u Požeško-slavonskoj županiji. Ovo su, nažalost, velike štete, posebice u poljoprivredi i Ministarstvo poljoprivrede već ima određena sredstva na raspolaganju – to je jedan dio, a drugi dio će biti sredstva koja ćemo kanalizirati prema Županiji koja će sredstva distribuirati dalje. To je model koji smo imali u Sisačko-moslavačkoj županiji i Karlovačkoj županiji i smatram kako je to bio jako dobar model, jer ne može nitko od nas bolje znati od županice, gradonačelnika i načelnika što ljudima ovdje treba - rekao je predsjednik Vlade Plenković u Požegi.

S premijerom Plenkovićem u Požegi su danas bili i potpredsjednik Vlade Boris Milošević te tri ministra – ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović te ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat.

Izvor: slavonski.hr