Srijeda, 01 Rujan 2021 10:30

Grad Požega dao podršku osnivanju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja - Požega postaje sveučilišni grad

||| |||

Gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić održao je radni sastanak s rektorom Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc Vladom Gubercem, prorektorom za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Dragom Šubarićem, ujedno i predsjednikom Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta, te dekanom Veleučilišta u Požegi prof. dr. sc. Borislavom Miličevićem.

Ponosa vrijedna visokoškolska ustanova koja trenutno ima više od 800 studenata iz cijele Hrvatske, doživjela je ove godine potpuno redizajniranje u smislu obrazovnih programa i snažnim koracima kreće u smjeru daljnjeg razvoja i čvršćeg povezivanja sa Sveučilištem u Osijeku. Tako su u svjetlu veleučilišne obljetnice ove godine otvorena dva nova studija - Enogastronomija i Informatika. Kako je turizam gospodarska djelatnost koja omogućuje razvoj urbanih, ali i ruralnih sredina lokalnih zajednica, te doprinosi razvoju ostalih djelatnosti, Grad Požega na čelu s gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem uručivanjem pisma potpore podržao je razvoj visokog obrazovanja u gradu Požegi te dao podršku preustroju Veleučilišta u Požegi u Fakultet turizma i ruralnog razvoja sa sjedištem u gradu Požegi, kao znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku.

- Drago mi je istaknuti jednu uspješnu dugogodišnju suradnju između Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku i Veleučilišta u Požegi koja je rezultirala time da je Veleučilište u Požegi, kroz reakreditaciju od strane međunarodnog povjerenstva ocijenjeno kao najbolje veleučilište u Republici Hrvatskoj. Postupak koji traje već gotovo godinu dana sada polako privodimo kraju. Počelo je tako da je dekan Veleučilišta u Požegi u ime Veleučilišta izrazio namjeru da veleučilište preraste u sveučilišnu sastavnicu. Novi fakultet bi time postao neovisna i punopravna sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. To znači da fakultet u Požegi ima i dalje sve ono što kao sastavnica sveučilišta uprihoduje na tržištu ili kroz školarine. Druga velika stvar je da svi studiji koji se trentuno odvijaju dobivaju sveučilišnu razinu što sa sobom povlaći i drugačije kriterije u nastavi. Dugoročno gledano to je velika stvar za Požegu koja postaje sveučilišni grad. - rekao je rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc Vlado Guberac.

- Kako bi Požegu ponovno svrstali u red sveučilišnih gradova i nastavili tradiciju Academie Posegana podržavamo osnivanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u okviru Sveučilišta J.J. Strossmayera sa sjedištem u Požegi. Na taj će način Veleučilište u Požegi nastaviti doprinositi jačanju poduzetničkog regionalnog sektora kao i poduzetništva diljem Republike Hrvatske, pružajući primjerenu razinu znanja i vještina koje osposobljavaju studente kako za rad, tako i za daljnje obrazovanje. – kazao je gradonačelnik Glavić.

Podsjetimo, Veleučilište u Požegi utemeljeno je Odlukom Vlade Republike Hrvatske 21. svibnja 1998. godine kao javna visokoškolska ustanova. Misija Veleučilišta u Požegi je, kroz ustrojavanje i izvođenje stručnih studija, pružiti primjerenu razinu znanja i vještina studentima te ih na taj način osposobiti za neposredno uključivanje u radni proces.