Srijeda, 08 Rujan 2021 12:15

Požeški inkubator finalist izbora za Najbolji EU projekt

|||||| ||||||

Portal Župan.hr predstavio je projekte koji su ušli u finale izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provode u suradnji s Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Projektom se promovira poduzetnička start-up kultura, a suradnja s visokoobrazovnim institucijama pridonosi jačanju veza s gospodarstvom u zajedničkom kreiranju politike, donošenju mjera i provođenju projekata. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koja će bit otvorena nakon predstavljanja svih projekata.

Poduzetnički inkubator Požega, projekt je Požeško-slavonske županije kojeg je Županija prijavila u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos poduzetništvu. Grad Požega je bio Nositelj projekta, a partneri su bili Regionalni koordinator PSŽ i Grad Kutjevo te suradnici na projektu; Veleučilište u Požegi, Ekonomska škola, Tehnička škola, Obrtnička, Poljoprivredno-prehrambena škola iz Požege i Općina Velika. Provedba je počela 1.rujna 2017. i trajala 18 mjeseci, do 1. ožujka 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 14.003.602,10 kuna, od čega su bespovratna sredstava iznosila 12.406.792,56 kuna, a ostatak od 1.597.000,00 kuna su bila vlastita sredstva. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz projekt Poduzetnički inkubator Požega željela se razviti moderna i čvrsta infrastruktura u cilju podizanja razine poduzetničkih znanja te povezivanja poduzetnika početnika s izvorom znanja i kapitala, a kako bi se povećala stopa preživljavanja poduzeća na tržištu, povećala razina svijesti o važnosti samozapošljavanja i poduzetništva i kako bi svi akteri zajednički planirali i provodili moderne razvojne politike.

Ciljevi projekta su ostvareni te je uspostavljen moderan sustav podrške, koji predstavlja uvođenje inovativnih alata za podršku i promjenu na razini potporne politike u smislu boljeg upravljanja rizikom od neuspjeha baziranog na partnerskom modelu suradnje javnog i privatnog sektora. Logistička podrška i poslovne usluge koje inkubator pruža pridonose razvoju inovativnih ideja i poduhvata inkubiranih poduzeća. Namijenjen je prvenstveno poduzetnicima početnicima, ali i postojećim poduzetnicima pružajući mogućnost najma poslovnog prostora po subvencioniranim cijenama i niz pratećih usluga, kao što su: savjetodavna podrška (organizacija seminara, edukacija, radionica, pomoć pri izradi, prijavi i provedbi projektnih aplikacija za nacionalne, EU i druge fondove i bespovratne izvore financiranja, provjera poslovne ideje, iznalaženje ulagača i financijskih instrumenata u fazi ranog rasta, poslovno umrežavanje u zemlji i inozemstvu, poslovno mentoriranje, izrada poslovnih planova i investicijskih studija), organizacija sastanaka i poslovnih sajmova i slično.

Poduzetnički inkubator Požega ukupne površine od 1.281,10m2, raspolaže sa 4 proizvodne hale s vlastitim uredom i sanitarnim čvorom, 13 uredskih prostorija opremljenih uredskom i računalnom opremom te konferencijskom i edukacijskom dvoranom koje su opremljene suvremenom prezentacijskom i informatičkom opremom, a mogu se iznajmiti na dnevnoj bazi. Koriste ih kako stanari inkubatora tako i vanjski korisnici, koji ne stanuju u inkubatoru ali imaju povremenu potrebu za prezentacijama proizvoda i usluga ili sastanke sa svojim poslovnim partnerima ili ulagačima. U Poduzetničkom inkubatoru trenutno je 35 zaposlenih osoba.

S obzirom na to da se Poduzetnički inkubator nalazi unutar gospodarske zone i da je uz samu zgradu na raspolaganju preko 30- tak građevinskih parcela, poduzetnici koji uspješno prođu fazu inkubacije, imat će mogućnost posjedovanja vlastitog prostora uz neke druge poticajne mjere. Na ovaj način, dugoročno će se riješiti problem nedostatka kapaciteta, za inkubaciju novoosnovanih poduzeća na području grada Požege.

Izvor: Grad Požega/Župan.hr