Subota, 16 Listopad 2021 12:15

Slavlje sv. Terezije, zaštitnice požeške Katedrale

|||||||| ||||||||

U požeškoj Katedrali, 15. listopada svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Terezije Avilske, njezine nebeske zaštitnice predvodio je Đuro Hranić, đakovačko osječki nadbiskup i metropolit. Među brojnim vjernicima bili su nazočni učenici požeške Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole, a od javih dužnosnika Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija te požeški gradonačelnik i predstavnici Požeško-slavonske županije. Slavlje je započelo procesijom iz crkve sv. Lovre u kojoj su uz svetičin relikvijar bili učenici Katoličke gimnazije, čija je ona također zaštitnica.

Po dolasku u Katedralu biskup Antun je kao domaćin slavlja u pozdravu kazao: »Okupila nas je sv. Terezija u svom požeškom hramu, uzdignutom prije 24 godine na dostojanstvo Katedrale, da na dan njezina prijelaza s ovoga svijeta u puninu vječnog života, proslavimo Isusovu žrtvu hvale i njezinim zagovorom postanemo dionici božanskih otajstava! Zajedno s vama radujem se njezinoj svetkovini, koju čestitam svim sudionicima ovoga slavlja, napose vjernicima požeške župe sv. Terezije predvođenih novim župnikom Mariom Večerićem, učenicima i djelatnicima požeške Katoličke gimnazije, te građanima Požege kojima je ona nebeska zaštitnica.

Potom je biskup Antun uputio riječ nazočnim biskupima Dakovačko-osječke crkvene pokrajine i istaknuo: »S osobitim poštovanjem i zahvalnošću pozdravljam preuzvišenog gospodina msgr. Đuru Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita, predvoditelja slavlja. Preuzvišeni, prigoda je čestitati Vam u Požegi 20. obljetnicu biskupstva koju ste proslavili minulih dana. Podario Vam Bog još brojne godine i dobro zdravlje da biste bez zapreke mogli uspješno vršiti svoje pastirsko poslanje. Istom srdačnošću i jednakim željama pozdravljam i msgr. Marina Srakića, nadbiskupa i metropolita u miru te msgr. Ivana Ćurića, đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa. Na ovom svečanom slavlju u čast sv. Terezije danas je osobito snažno zastupljena Srijemska biskupija po svom prvom pastiru nakon njezine obnove prije 13 godina, msgr. Đuri Gašparoviću, koji slavi 25. obljetnicu biskupstva. Preuzvišeni, i Vama srdačna čestitka uz najbolje želje da Vas Bog poživi – „ad multos annos“! To će Vam biti lakše ostvariti jer ste 7. listopada ove godine dobili koadjutora nasljednika u osobi msgr. Fabijana Svaline, dosadašnjeg revnog ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Mreže HBK. Preuzvišeni gospodine Fabijane, danas se prvi puta nakon imenovanja pojavljujete u zajedništvu naše Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Dok Vam od srca čestitam imenovanje, upućujem Vam bratsku dobrodošlicu, uz molitvu i želju da Vam Bog kao Salomonu podari mudro srce, vrijedne i vjerne suradnike te uspjeh u svim Vašim pastirskim nastojanjima na srijemskoj njivi Gospodnjoj, natopljenoj snagom svjedočanske krvi brojnih njezinih mučenika. Neka Vam je sretno i blagoslovljeno!“

Obraćajući se javnim dužnosnicima biskup Škvorčević je kazao: „Svojim sudjelovanjem na ovom slavlju iskazala nam je pažnju dr. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, te predsjednica Vladine komisije za odnos s vjerskim zajednicama, koju zajedno s gradonačelnikom Požege dr. Željkom Glavićem i predstavnicima Požeško-slavonske županije s poštovanjem pozdravljam.“

Izraze dobrodošlice biskup je uputio svećenicima iz župa Katedralnog arhiđakonata na čelu s kanonicima požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, đakonima, sestrama redovnicama, bogoslovima, svećeničkim aspirantima u Kolegiju, vjeroučiteljima, predstavnicima Hrvatske vojske i policije, požeških ustanova i organizacija. Potom je biskup Antun kazao: „Osobit vijenac radosti sv. Tereziji danas predstavljaju učenici i djelatnici Katoličke gimnazije u Požegi, kojima od srca čestitam svetkovinu njihove nebeske zaštitnice. Dragi učenici! Zahvaljujem vam što ste sinoćnjim bdijenjem pred njezinom relikvijom u Katedrali, otvorili prostore duha da se njezinim zagovorom u njima nastani Božje svjetlo i snaga. Pridružili su vam se učenici i djelatnici požeške Katoličke osnovne škole, koji nam svojim žarom srca pomažu na ovom slavlju uzdići dostojnu hvalu sv. Tereziji i proslaviti Isusovo otajstvo ljubavi na oltaru.«

Uvodeći u euharistijsko slavlje nadbiskup Hranić se pridružio pozdravu biskupa Antuna svim prisutnim vjernicima i čestitao im dan nebeske zaštitnice sv. Terezije Avilske. Istaknuvši kako su se okupili oko euharistijskog stola koji je izvor žive vode i s kojeg se hrane plodovima Kristova otvorena boka, Njegove muke, smrti i uskrsnuća, nadbiskup ih je pozvao da po uzoru na sv. Tereziju strastveno traže Boga i odreknu se svega onoga što ih u tom sputava.

Nakon popričesne molitve svi su nazočni uputili molitvu preporuke sv. Tereziji. Na svršetku slavlja učenici Katoličke gimnazije Ivan Lukić i Mia Pačarek uputili su u ime gimnazijalaca, njihovih roditelja i djelatnika navedene škole zahvalu nadbiskupu Hraniću za predvođenje svetog slavlja kao i nazočnim biskupima za sudjelovanje. Domaćem biskupu Antunu kazali su kako su na sinoćnjem bdijenju u Katedrali posebno molili za njega, jer im je kao osnivač Katoličke gimnazije omogućio da se u njoj školuju.

Biskup Škvorčević se pridružio gimnazijalcima u zahvali te je potom kazao djeci iz Katoličke osnovne škole da su bili divni. No, pozvao ih je da ne zaborave kako je divan Bog koji je svojim Duhom obuzeo sv. Tereziju i pomogao joj da izraste do veličine koju samo On može ostvariti. Poželio je da i oni rastu poput nje, da Bog i u njima bude divan. Slavlje je pjevanjem uzveličao mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Maria Večerića uz orguljašku pratnju Alena Kopunovića Legetina, a osobito se dojmila snažno izvedena Mozartova Missa Credo. Za vrijeme svete pričesti nastupio je i zbor Katoličke gimnazije praćen malim orkestrom pod vodstvom vjeroučitelja Krunoslava Siroglavića.

Izvor: Požega.hr/Požeška biskupija

Fotogalerija ...