Četvrtak, 21 Listopad 2021 08:02

Radni sastanak s ministrom Butkovićem: Radovi na prvoj dionici brze ceste Požega kreću iduće godine

||||| |||||

Ministar Oleg Butković boravio je u srijedu, 20. listopada u Požegi gdje je održao radni sastanak sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnikom Požege dr.sc. Željkom Glavićem te načelnicima i gradonačelnicima s područja naše županije. Na sastanku su prisustvovali i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te pomoćnik ministra Mario Madunić.

Trenutna ukupna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj iznose više od 25 milijardi kuna. Dio tih sredstava doći će i u Požeško-slavonsku županiju. Razgovaralo se o projektima ukupne vrijednosti tri milijarde kuna, rekao je ministar.

- Svjesni smo kako je ova županija, ako gledamo prometnu infrastrukturu, posebice cestovnu, zanemarena u odnosu na druge županije u Hrvatskoj. U tom smislu Hrvatske ceste su posljednjih godina pripremale dokumentaciju za velike infrastrukturne projekte. Tu prvenstveno mislim na spoj Požege, odnosno Brestovca sa Starim Petrovim Selom. To je prva dionica nove brze ceste koja je u fazi završetka budući da će građevinske dozvole biti izdane na proljeće. Mi očekujemo, to smo rekli i na sastanku, da ćemo u sljedećoj godini raspisati natječaj, krenuti s radovima na toj dionici brze ceste čija je ukupna vrijednost negdje oko 900 milijuna kuna. Nastavak svih drugih projekata koji se nadovezuju na tu brzu cestu također je u fazi izrade. Ono što je važno je da u sljedećoj 2022. godini krenemo s tom prvom dionicom, odnosno da krenemo s radovima.

Razgovaralo se, naglasio je ministar, i o problematici Županijske uprave za ceste jer od elementarne nepogode nisu dobili određena sredstva od strane Vlade i ministarstva za obnovu županijskih cesta.

- Na razini ministarstva našli smo određena sredstva za sve ŽUC-ove u Hrvatskoj, kroz studeni, odnosno rebalans proračuna, dodijelit ćemo određena sredstva i ovom ŽUC-u kako bi se odradilo sve što je potrebno oko sanacije postojećih cesta. - rekao je ministar.

Dodaje kako se razgovaralo i o željezničkoj infrastrukturi, o dionici Našice-Čaglin koja je već više od deset godina zatvorena. Obnova te dionice vrijedna je 125 milijuna kuna, a HŽ Infrastruktura u obnovu te pruge krenut će također sljedeće godine. Na resornom ministarstvu je sada odgovornost rokova i što žurnije pokretanje svih dogovorenih aktivnosti.

Županica Antonija Jozić naglasila je kako se na sastanku konkretno razgovaralo o brojim projektima prometne povezanosti naše županije s ostalim dijelovima Hrvatske.

- Danas smo doista konkretno razgovarali o brojnim projektima koji se tiču prometne povezanosti Požeško-slavonske županije. Ne samo o brzoj cesti Požega - izlaz na autocestu, nego i o brzoj cesti Pakrac – Lipik izlaz na autocestu te brzoj cesti Našice-Pleternica- Požega što su ujedno i obilaznice dva grada. Svjesni smo situacije u kojoj jesmo, svjesni smo kako se projekti rade uistinu dugi niz godina i da nije jednostavno ishoditi građevinske dozvole za takve velike kompleksne projekte od kojih samo jedna dionica, kako smo čuli, košta gotovo milijardu kuna. Ako govorimo o svima danas nabrojanima govorimo o iznosu od preko 3 milijarde kuna. Izuzetno sam sretna i zadovoljna ovim sastankom jer smo dobili konkretne odgovore vezano za realizacije tih prometnica. Posebice veseli najava ministra Butkovića da će se građevinska dozvola za brzu cestu Požega- izlaz na autocestu dobiti sljedećeg proljeća. - rekla je županica uz zahvalu Hrvatskim cestama na svim projektima i aktivnostima koje se rade na postojećim cestama kojih u ovoj županiji ima preko 200 kilometara.

Svoje zadovoljstvo sastankom izrazio je i gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, a o obnovi svih državnih cesta na području županije govorio predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

- Odavno pričamo o povezivanju Požeško-slavonske županije modernim prometnicama na autocestu. Tu su dva velika i ključna pravca koja treba realizirati u sljedećem periodu. Jedan je državna cesta D38 što podrazumijeva izgradnju nove prometnice od Brestovca do Starog Petrovog Sela. Mi smo dokumentaciju pripremili, sljedeće godine planiramo, kako je rečeno, provesti javnu nabavu. I cesta Pleternica- Našice je u određenoj fazi pripreme dokumentacije. Državna cesta D38 realizira se fazno i mi ćemo imati kontinuirane aktivnosti na razini kompletnog projekta. Što se tiče državne ceste D5, dio koji se odnosi na Lipik-Pakrac, tu također pripremamo dokumentaciju za razmještanje prometa s državne ceste izgradnjom obilaznice u duljini 12 kilometara, a to je investicija od oko 500 milijuna kuna. - rekao je Škorić dodajući kako je u realizaciji i niz manjih projekata na području cijele županije ciljem povećanja prometne sigurnosti.

Izvor: Požega.hr/Slavonski.hr