Utorak, 16 Studeni 2021 19:28

Aglomeracija Požega - jedan od najvećih infrastrukturnih projekata bliži se kraju

||||||| |||||||

U sklopu projekta Poboljšanje vodnokomunalne infratrukture na području aglomeracije Požega organiziran je obilazak radova jednog od gradilišta i to onoga na izgradnji vodovoda Velika – Požega. Radove su obišli gradonačelnik Požege Željko Glavić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić i direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bekić.

Postojeći magistralni vodovod izgrađen je sedamdesetih godina 20. stoljeća, a u funkciji je gotovo 50 godina. Povezuje vodospremu u Velikoj i Grad Požegu, do Osječke ulice, u dužini 14.792 m, a izgrađen je od azbestcementnih cijevi nazivnog promjera 250 mm.

- Zbog njegove starosti i povremenih mjestimičnih propuštanja vode, nedovoljnog hidrauličnog kapaciteta te očekivanih budućih većih kvarova cjevovoda pristupilo se izgradnji novog magistralnog vodovoda promjera 300 mm od nodularnog lijeva (duktil), koji od 16.11. ove godine preuzima ulogu transporta vode od vodospreme u Velikoj do Požege. Vrijednost radova je ugovorena u iznosu od 25.688.342,96 kuna bez PDV-a od čega, od čega je oko 72% financirano EU sredstvima, 22% nacionalnim sredstvima Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dok je ostalo lokalna komponenta koju najvećim dijelom čini Grad Požega, uz općine Veliku i Brestovac. – rekao je direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bekić.

Svoje zadovoljstvo statusom projekta izrazio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

- Zahvaljujem se svim akterima koji su sudjelovali u projektu. Morate znati da su projekt kao izvođači vodile tvrtke koje nisu toliko snažne i iskusne, no te dvije domaće tvrtke – Niskogradnja Marjanović i Promet građenje nadišle su sve probleme i stasale u dvije respektabilne tvrtke koje se mogu nositi s projektima ove prirode diljem Hrvatske, uz tvrtku Koming kao nositelja zajednice izvođača radova. – rekao je Vukmirić te se zahvalio tvrtki Tekija i Gradu Požegi na partnerskom pristupu.

U ime Grada Požege obratio se gradonačelnik Željko Glavić.

- Ovo je doista jedan povijesni trenutak za Požegu. Završetak je to možda i jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u njegovoj povijesti. Radi se o postizanju jednog vrlo visokog nivoa javne higijene zahvaljujući radovima koji su odrađeni tijekom ovoga projekta. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog vrlo vrijednog projekta za Požegu, posebice Hrvatskim vodama, te Vladi Andreja Plenkovića koja nas je povlačenjem sredstava iz europskih fondova dovela do toga da možemo realizirati ovako važne projekte za budućnost grada Požege. – rekao je gradonačelnik Glavić.

Nakon obilaska gradilišta u Požegi obišlo se i ono u Trenkovu. Uz radova na izgradnji magistralnog vodovoda Velika – Požega, projekt Aglomeracije Požega još se sastoji od grupe radova na izgradnji novih kanalizacijskih mreža naselja Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac. Ovi radovi obuhvaćaju izgradnju 19.983 m kanalizacijskih kolektora, 8 crpnih stanica i 485 kućnih priključaka. Radovi su u završnoj fazi, a rok za završetak radova je prosinac ove godine. Vrijednost ugovorenih radova je 25.417.073 kn bez PDV-a.

Treća grupa radova predstavlja izgradnju kanalizacijskih mreža grada Požege, odnosno obuhvaća rekonstrukciju 11.006 m kanalizacijskih kolektora te 1059 kućnih priključaka. Radovi su u završnoj fazi, a rok za završetak radova je također prosinac ove godine. Vrijednost ugovorenih radova za Grupu 3 je 40.238.490,24 kn bez PDV-a.

Pored radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacijskih mreža na području aglomeracije Požega sastavni dio projekta je i Izgradnja i projektiranje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s III stupnjem pročišćavanja s poljima za ozemljavanje mulja. Trenutno se radi na ishođenju građevinske dozvole, a početak radova očekuje se na samom početku 2022. godine. Vrijednost ugovorenih radova je 66.719.565,00 kn bez PDV-a.