Srijeda, 17 Studeni 2021 08:19

Obljetnica posvete crkve sv. Lovre u Požegi

||||||| |||||||

U prigodi svetkovine Obljetnice posvete crkve sv. Lovre u Požegi, 15. studenog 2021. večernje euharistijsko slavlje u istoimenoj crkvi predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s kanonicima požeškoga Stolnog kaptola, svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i iz župa grada Požege. Na slavlju su uz vjernike i članove molitvenih zajednica koji se redovito okupljaju na misna i druga slavlja u ovoj crkvi sudjelovali i predstavnici nastavnika i učenika požeške Osnovne škole Antuna Kanižlića kao i predstavnici profesora, nastavnika i učenika Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi, te Gimnazije Požega na čelu s njihovim ravnateljima. Među sudionicima slavlja bio je i požeški gradonačelnik Željko Glavić. Ulazna procesija iz Biskupskog doma zaustavila se ispred crkve sv. Lovre, gdje je biskup Antun uputio Bogu molitvu na spomen svih požeških isusovaca i učenika njihove Gimnazije i Akademije u 18. stoljeću, pokopanih u kripti crkve, poglavara i učenika požeškog Orfanotrofija te onih koji su kao žrtve »Križnog puta« 1945. bili ubijeni u Požegi i pokapani pokraj ulazu u crkvu sv. Lovre, kao i za sve poginule hrvatske branitelje u obrani Vukovara, čiji se Dan žrtve slavi idućih dana, a šestero učenika položilo je svijeće pod križ koji je podignut pored crkve.

Na početku homilije biskup je izrazio radost što može pozdraviti sudionike slavlja u zdanju osam stoljetne crkve sv. Lovre u Požegi, rekavši da je ona mjesto snažne požeške memorije. Podsjetio je da slavimo svetkovinu Obljetnice posvete ove crkve, ustvrdivši kako je njezina posveta bila uzdizanje jedne ljudske građevine na razinu liturgijskog dostojanstva. Spomenuo je da je većina dokumenata o ovoj crkvi nestala u vrijeme osmanlijske vladavine, napomenuvši kako je trideset godišnje njezino istraživanje, provedeno u drugoj polovici dvadesetog stoljeća donijelo neka vrijedna saznanja o njezinoj građevini, ali da je ostalo nepoznato puno toga što se odvijalo u njoj tijekom osam stoljetne povijesti. No, ustvrdio je biskup da ono što sa sigurnošću možemo reći jest činjenica kako je ova crkva izgrađena baš za požešku dušu, da bi ona bila uzdignuta Bogu i disala u njegovoj blizini. I tako je naša požeška i hrvatska duša u ovoj crkvi osam stoljeća gradila svoju povijest s Bogom. Takva povijest s Bogom snažna je, duboka i velika, te je mi stoga susrećemo danas s poštovanjem i zahvalnošću Bogu za sve ono što je učinio ljudima koji su mu vjerovali, otvarali mu se i s njime gradili svoje živote. A sve su to mogli po njegovoj prisutnosti koju su snažno osjećali u ovoj crkvi tijekom spomenutih osam stoljeća, ustvrdio je biskup.

Nakon popričesne molitve, pri svršetku slavlja obljetnice posvete crkve sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije, biskup Antun je zajedno s nazočnima uputio Bogu molitvu za Požešku biskupiju. Pročitao je zatim zapis iz Matice umrlih požeške Župe Sv. Terezije, koji u nekoliko redaka sažima bogat i duhovno plodonosni život isusovca Antuna Kanižlića, kao i ulomak iz njegove oporuke, u kojoj je izrazio želju da bude pokopan u crkvi sv. Lovre, a svoje sugrađane zamolio da mole za njegovu dušu. Potom je biskup sa svećenicima sišao u kriptu i ondje izmolio molitvu odrješenja i blagoslova njegova groba, te je sve sudionike slavlja, napose učenike pozvao da u narednim danima dođu razgledati izložbu Kanižlićevih djela koja su postavljena u spomenutoj kripti na spomen tog znamenitog Požežanina.

Izvor: Požega.hr/Požeška biskupija