Srijeda, 01 Prosinac 2021 13:26

Humanitarna akcija "Čaj za malog zmaja" - olakšajmo zdravstvene poteškoće djeci iz obitelji koje žive u uvjetima siromaštva

|||| ||||

U organizaciji Udruge Humanum i u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Požega, Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Domom zdravlja Požeško-slavonske županije, Zavodom za hitnu medicinu, Gradom Požega, Općom županijskom bolnicom Požega, Veleučilištem u Požegi, Gradskom Knjižnicom, gradskim osnovnim školama, vrtićima grada Požege, Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar, te Udrugom Zdravi život petu godinu za redom održat će se humanitarna akcija „Čaj za malog zmaja“. Kao i do sada, cilj akcije je olakšati zdravstvene poteškoće djeci iz obitelji koje žive u uvjetima siromaštva.

- Akcija će trajati od 3. do 31. prosinca i namijenjena je djeci predškolske dobi i djeci polaznicima nižih razreda osnovne škole koji odrastaju u uvjetima siromaštva, korisnicima zajamčene minimalne naknade s područja nadležnosti centra za socijalnu skrb Požega, kojima nisu uvijek dostupna sredstva za prevenciju bolesti koja bi im olakšala zdravstvene teškoće i ojačala imunitet. Prošlih godina prikupljeno je donacija u vrijednosti oko 70.000 kn. Najmlađih korisnika kojima se želi pomoći i olakšati zdravstvene poteškoće ove je godine 92 u ukupno 44 obitelji. - rekao je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac na konferenciji za novinare održanu u Gradskoj knjižnici na kojoj su prisustvovali i drugi predstavnici partnera u akciji.

Svoje zadovoljstvo zbog uspješne akcije važne za lokalnu zajednicu izrazila je u ime Grada Požege pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović.

- Grad Požega se i ove godine uključio u akciju Čaj za malog zmaja i drago mi je što se u našem gradu organiziraju akcije humanitarnog karaktera, osobito akcije koje su usmjerene na zdravlje djece i mladih. U ovom izazovnom vremenu pandemije to nam je iznimno važno jer se ovdje radi o jednoj od najosjetljivijih društvenih skupina, a to su djeca u riziku od siromaštva. Istovremeno, ovom humanitarnom akcijom razvijaju se solidarnost i empatija kod djece vrtića i osnovnih škola koja sudjeluju u akciji kroz različite aktivnosti. U provedbi ove akcije svoj doprinos će dati i Grad Požega na brojne načine, oko realizacije promocija, financijske podrške i svega u skladu s mogućnostima jer važni su nam naši najmlađi sugrađani i njihova dobrobit, ali isto tako i jačanje pozitivnih osobina koje su nam osnova za bolje društvo. - rekla je Petrović.

Kako bi proširili mogućnosti prikupljanja donacija udruga Humanum je otvorila i poseban podračun u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za sve donatore koji u akciji žele sudjelovati uplatom na žiro-račun.

- Sva prikupljena sredstva iskoristit će se za kupnju potrebnih artikala, a broj računa nalazi se na svim web stranicama partnera i udruge. - najavila je predsjednica Udruge Humanum Ivana Šag.

Građani mogu od 3. pa do 24. prosinca u prostorije Centra za socijalnu skrb Požega i Gradsku knjižnicu, ali i na lokacijama svih ostalih partnera donijeti gotov poklon za malog korisnika socijalne pomoći ili barem jedan artikl, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka struke. Ideja je da to budu korisne, zdrave stvari. To može biti šal, kapa, rukavica, med, čaj, sirup za snižavanje temperature, sirup za iskašljavanje, četkice za zube, paste za zube, toplomjer, pribor za dječju higijenu. Svakoj obitelji se priprema paket prikladan za veličini obitelji i dobi djeteta, a paketi će biti predani roditeljima unutar lokalnih zajednica.

Foto: Slavonski.hr