Petak, 03 Prosinac 2021 22:00

Obilježen Dan općine Jakšić i blagdan svete Barbare

||||| |||||

Dan Općine Jakšić i blagdan zaštitnice svete Barbare obilježen je danas u Jakšiću. Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci, a na svečanoj sjednici uručena su priznanja i godišnje nagrade zaslužnima.

Svečanoj sjednici su uz domaćine, načelnika općine Jakšić Ivicu Kovačevića i predsjednika Općinskog vijeća Boška Obradovića, prisustvovali izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, predsjednik Županijske skupštine i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, general Mladen Markač, predstavnici gradova i općina naše županije, te drugi uvaženi uzvanici.

- U ovom razdoblju realizirani su brojni projekti među kojima obnova kolnika uz lokalnu cestu Ramanovci-Treštanovci-Eminovci i izgradnja pješačke staze u naselju Treštanovci u vrijednosti oko 3,6 milijuna kuna, izgradnja pješačke staze u Ulici Alojzija Stepinca u Jakšiću, te obnova kolnika u vrijednosti 1.250.000,00 kuna sredstvima Općine i MRRFEU, obnova doma Rajsavac i Starog vatrogasnog doma Jakšić, projekti financirani sredstvima Proračuna Općine Jakšić i to Rajsavac sa 538 tisuća kuna, Stari vatrogasni dom sredstvima Općine Jakšić u iznosu 260 tisuća kuna i sredstvima Operativnog programa za Češku i Slovačku nacionalnu manjinu u iznosu 213 tisuća kuna, izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta u općini Jakšić unutar Gospodarske zone Jakšić u vrijednosti 2,65 milijuna kuna, od čega 2,14 milijuna kuna iz Europskog programa Konkurentnost i kohezija, a ostatak iz Proračuna Općine. Radovi su u tijeku i očekujemo završetak i opremanje do proljeća 2022. godine. Tu je i asfaltiranje ulica u Jakšiću, Eminovcima i Rajsavcu vrijednih oko 340 tisuća kuna. - rekao je načelnik Ivica Kovačević.

Prigodnim riječima nazočne je u svoje ime te u ime predsjednika Sabora RH pozdravio dr.sc. Željko Glavić.

- Prenosim čestitke sa željom da se i dalje razvijate kao do sada. Slušajući načelnika vidi se ono što ne vidimo svagdje, vidi se veliki napredak, vide se promjene na bolje u Jakšiću i u drugim mjestima. Vidi se kako naše članstvo u EU kroz europske fondove mijenja Hrvatsku. Nakon što je u Domovinskom ratu obranjena domovina, kasnije kroz članstvo u EU je doista evidentno mijenjana, mijenja se i dalje u jednu stabilnu, modernu, bogatiju državu, europsku državu, s višim standardom i boljom perspektivom. To je i svojevrstan prijelomni trenutak koji će vjerojatno one koji su otišli iz ovih krajeva vratiti natrag, koji će ovoj našoj Slavoniji vratiti nekadašnji sjaj i značaj u društvenim životu cijele države. - naglasio je Glavić.

- Samo međusobno povezani stvaramo ovo što je stvoreno i ovdje na području općine Jakšić, prostoru ugodnog življenja s potrebnom infrastrukturom, prostoru u kojem udruge mogu doći do izražaja, djeca imaju mjesta u vrtiću i jedni drugima ste zapravo prijatelji. Spremni smo tim ritmom zajedno ići i dalje, stvarati napredak i razloge za ostanak u ovom prekrasnom području. – poručila je županica Antonija Jozić čestitajući u ime Županije te u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je i prigoda za dodjelu priznanja najzaslužnijim pojedincima, udrugama i društvima, a ovogodišnji nagrađeni laureati bili su NK „Dinamo“ Rajsavac, L Projekt d.o.o. Rajsavac, Poljana d.o.o. Požega, te Gabriella Kopić, učenica 2. razreda Ekonomske škole Požega koja je postigla velike uspjehe na natjecanjima županijske, državne, ali i međunarodne razine.

Foto: Požeško - slavonska županija