Srijeda, 12 Siječanj 2022 12:20

Najava prve panel diskusije na temu Ples izvan metropole - prednosti i mane

|| ||

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske pokreće novu dimenziju perspektive razvoja suvremenog plesa kroz učestalije razgovore dionika u području plesnog odgoja i rada s djecom, mladima, amaterima i profesionalcima te općenito popularizacije plesne umjetnosti i izvan metropole.

Prva panel diskusija održat će se u Gradskoj knjižnici Požega 14. i 15. siječnja 2022., a okupit će dio predanih plesnih pedagoginja, samostalnih umjetnica, profesorica i nastavnica plesnih odjela glazbenih škola, umjetničkih škola, plesnih organizacija, studija i centara iz Požege, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira, Virovitice uz gošće iz Zagreba, Šibenika, Varaždina i Čakovca. Teme o kojima će se tom prilikom razgovarati su Ples izvan metropole - prednosti i mane / Suvremeni ples na rubu rubova /Plesno mapiranje Slavonije

- Spori, ali nesumnjivi razvoj hrvatske plesne scene i njezin prodor i širenje u manjim sredinama, „rubnim“ u smislu geografske pozicije „izvan centra“, prati, nažalost, opći manjak razumijevanja, interesa i pažnje. Moglo bi se reći da je „rubnost“ višestruka. Formiranje skupina, centara i škola suvremenog plesa u Hrvatskoj u principu nije rezultat kulturne politike, nego je vezano uz umjetnice koje su se svojevoljno, iz privatnih razloga izmjestile iz Zagreba i onda hrabro, strpljivo i entuzijastički primile posla nastojeći iskoristiti potencijale svoje profesije u novoj zajednici. Ilijana Lončar djeluje već 22 godine u Požegi i jedna je od onih koje stalno nastoje raditi na umrežavanju, okupljanju i vidljivosti plesne scene koja je u međuvremenu uistinu narasla. Stoga je, na njezin poziv i u organizaciji UO Plesne radionice Ilijane Lončar, sljedeći susret plesnih pedagoga i koreografa, još jedan u nizu dugogodišnjeg projekta Kritičkog parkoura kao kontinuiranog širenja dijaloga između umjetnika i publike, ali i kritike, teorije, produkcije i cjelokupne zajednice, po prvi put u Požegi. Zanima nas gdje smo stali kao pojedinci, skupine, organizacije, škole? Nalazimo li nove prostore djelovanja? Koji su stari ili novi izazovi, prepreke i, što je najvažnije: poticaji?" – riječi su moderatorice panela Maje Đuronović.

Ulaz na panel diskusiju je slobodan uz predočenje važeće Covid potvrde ili dokaza o preboljenju ili testiranju. Panel diskusiju će se moći pratiti i video prijenosom uživo na YouTube kanalu Ilijana Lončar u sklopu projekta DanceOnNet.