Četvrtak, 17 Veljača 2022 09:30

Održana početna konferencija projekta Klub za mlade „Vallis Humanum“

|||||| ||||||

Udruga Humanum, u partnerstvu sa Studentskim centrom, u okviru javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga usmjerenih mladima, provodi projekt pod nazivom „Klub za mlade Vallis Humanum“. Projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade iz financijskih sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske, Programa: „Unaprjeđenje roditeljstva i podrška mladima inkorporiran u prioritetno područje P.2.b. Savjetovanje i informiranje mladih, organizacija slobodnog vremena mladih putem klubova za mlade“ i to u iznosu od 100 tisuća kuna.

Početna konferencija projekta, čija je voditeljica Nikolina Grbavac, održana je u prostoru Studentskog centra u Požegi.

- Naša je zadaća osigurati mladima prostor u kojemu će usavršavati svoje vještine izvan obrazovnog sustava i provoditi svoje slobodno vrijeme u korisnoj i kreativnoj atmosferi. Naime, participacija je mladih u javnoj sferi života iznimno niska, a tom podatku u prilog ide i činjenica da su mladi prethodne dvije godine bili specifično pogođeni raznim epidemiološkim mjerama. Zatvaranje škola i fakulteta otežalo je mladima pristup obrazovanju, a može se reći da su mladi i pomalo stigmatizirani, s obzirom na to da se na njih često gledalo kao na skupinu odgovornu za potencijalno širenje zaraze te pobolijevanje starijih osoba u društvu. – rekla je voditeljica.

Cilj projekta je tijekom dvanaest mjeseci pomoći mladima na putu do ostvarenja njihova puna potencijala, pomoći pri razvoju njihovih osobnih i profesionalnih vještina te pomoć pri učenju i osobnu rastu. Također se želi povećati aktivnost mladih na području naše županije kako bi i oni sami sudjelovali u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg okruženja i društva u kojemu žele živjeti. Nadalje, projektom se želi potaknuti učenike srednjih škola te mlade u dobi od 15 do 30 godina, njih najmanje sto, da postanu aktivni sudionici društva kroz informiranje, neformalno obrazovanje te lokalni, građanski i volonterski aktivizam. Projekt predviđa rad s mladima temeljen na tri ključna elementa: usmjeren je na mlade, riječ je o prostoru izvan formalnog obrazovanja te je sudjelovanje u aktivnostima rada s mladima dobrovoljno, predstavlja planiran i organiziran proces osnaživanja mladih za osobni rast i razvoj, izgradnju međuljudskih odnosa te uključivanje i aktivno sudjelovanje u društvu.

- Naša je zadaća osigurati mladima prostor u kojemu će usavršavati svoje vještine izvan obrazovnog sustava i provoditi svoje slobodno vrijeme u korisnoj i kreativnoj atmosferi. Naime, ovaj će projekt Udruga Humanum provesti s partnerom, a riječ je o Studentskom centru Požega. Udruga Humanum raspolaže ljudskim resursima, a, s druge strane, Studentski centar Požega omogućit će kvalitetan, izvrsno opremljen prostor u novoizgrađenu studentskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u Požegi. – dodala je voditeljica.

S pretpostavkom da mladi žele biti aktivni, žele sudjelovati i u potpunosti pripadati sredini u kojoj žive, tijekom ovoga projekta, kroz različite radionice i aktivnosti, osigurat će se mladima prilika za dodatnu afirmaciju u društvu te priliku za osobnu nadogradnju, rast i razvoj. U skladu s tim, mladi će moći sudjelovati na različitim radionicama, poput radionica o spolnom zdravlju i spolnim pravima te stereotipima o spolnosti, radionica Foto-video facilitacija, slikarske radionice, radionice iz područja volonterizma i brojne druge.

Predsjednica Udruge Humanum Ivana Šag zahvalila je timu djelatnika Udruge koji su svojim radom osigurali realizaciju projekta, a početnoj konferenciji prisustvovali su i zamjenik županice Ferdinand Troha i zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc. Borislav Miličević.

- Moram čestiti na jednom izvrsno vođenom i pripremljenom projektom. S ovoliko malo sredstava, stotinjak tisuća kuna, donose novu vrijednost. Grad Požega podržava poticanje mladih ljudi u društvenom životu lokalne zajednice. Naravno da ih treba ohrabriti i obučiti životu, ni jedan formalni obrazovni program ne sprema čovjeka na život. Rezultati će se vidjeti za godinu dana, a onda ćemo tek vidjeti što je revolucionarno napravljeno. – rekao je Miličević.

Po završetku projekta cilj je osnovati svojevrsni centar za mlade u kojemu će mladi učiti, djelovati te pozitivno utjecati na okruženje u kojemu se nalaze. Također, nadamo se bogatijim sadržajima za mlade na razini lokalne zajednice, ali i povećanju broja mladih koji žele biti društveno aktivni te onih koji će cijeniti vrijednost neformalnoga obrazovanja i volonterskoga rada bez potenciranja vlastite koristi.