Subota, 02 Travanj 2022 15:03

Danas je Svjetski dan svjesnosti o autizmu

|| ||

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja prema odluci Ujedinjenih naroda već 15. godinu zaredom dok je cijeli mjesec travanj u nekim zemljama posvećen podizanju svjesnosti o poremećajima iz autističnog spektra. Obilježavanje Mjeseca i Svjetskog dana svjesnosti o autizmu već se treću godinu odvija u izvanrednim uvjetima uzrokovanim pandemijom novog koronavirusa. No činjenica je da univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom ne smiju biti ugrožena u vrijeme pandemije.

Osobe s poremećajem iz autističnog spektra (PAS) imaju pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje te zaposlenje na jednakoj osnovi s drugima. Ne smiju se suočiti s diskriminacijom kada traže medicinsku njegu te i dalje moraju imati pristup sustavima podrške, potrebnim kako bi ostali u svojim domovima i zajednicama u vrijeme krize, umjesto da se suoče s mogućnostima prisilne institucionalizacije.

Na području Požege djeluje Udruga roditelja, djece i osoba s poteškoćama šireg autističnog spektra „Mali princ“, zajednica u kojoj se cijeni vrijednost i različitost svake osobe i njihov doprinos zajednici te pruža pomoć i podrška djeci i osobama s poremećajem iz spektra autizma da ravnopravno sudjeluju u životu zajednice i vode sretan i ispunjen život.

S tim je ciljem nastao i video spot Udruge koji je danas predstavljen javnosti. 

- Ponosno vam predstavljamo spot koji smo snimili povodom Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu s dječicom iz udruge u suradnji s plesnom pedagoginjom Ilijanom Lončar i foto studiom Foto Kaća. Ovom prilikom im se od srca zahvaljujemo. - poručuju iz Udruge Mali princ.

Pogledajte spot nastao povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.