Petak, 08 Travanj 2022 15:00

Tomislav Sokol u Požegi održao konferenciju ‘Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja’

||||||| |||||||

U organizaciji Požeško – slavonske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola u Požegi je održana konferencija „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“. Konferenciji su prisustvovali Antonija Jozić, županica Požeško – slavonske županije, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Davor Huška, te ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić,

U ime domaćina, Požeško-slavonske županije, okupljene je pozdravila županica Antonija Jozić.

- Koncept „Pametnih sela“ je koncept koji od 2019. godine prepoznat na razini Europske unije, a podrazumijeva rješavanje jednog ključnog pitanja, a to je pitanje depopularizacija ruralnog područja. Ako izuzmemo grad Požegu kao urbano središte, područje cijele naše županije može se svesti pod koncept pametnih sela. Danas na ovoj konferenciji više ćemo o tome govoriti i o ulaganju u infrastrukturu, u obrazovanje, te u poljoprivredu. Naravno da naglašavamo poljoprivredu, ali s druge strane digitalizacija kao jedan od ključnih mogućnosti rješavanja tih problema. – rekla je županica Jozić.

Nakon uvodnih obraćanja, izlaganje na temu „Pametna sela iz EU perspektive“ održali su Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije putem video linka i dr.sc. Tomislav Sokol, u kojemu su ukazali na mnoge mogućnosti koje koncept pametnih sela pruža za revitalizaciju i razvoj ruralnih područja.

- Ruralna područja suočena su s nizom izazova poput demografskog nazadovanja koje dovodi do pada broja radno sposobnog stanovništva, skromnog tržišta rada, depopulacije, nedostatka zdravstvene i obrazovne infrastrukture te nedostatka ostalih usluga. Također, takva područja često karakterizira manjak širokopojasne povezanosti, digitalnih vještina i njihova usvajanja, a upravo digitalne tehnologije imaju sposobnost radikalne transformacije nedostataka s kojima se ruralna područja suočavaju u pogledu udaljenosti i male gustoće naseljenosti, dopuštajući trenutnu virtualnu komunikaciju i pristup e-uslugama. – istaknuo je zastupnik Sokol.

Ideja pametnih sela razvila se s ciljem drugačijeg pogleda na ulaganja u ruralna područja za razliku od klasične poljoprivrede, s naglaskom na ulaganja u digitalne tehnologije, dostupnost širokopojasnog interneta, razvoj poslovanja, obrazovanja i zdravstva, a to je sve ono što se može financirati sredstvima Europske unije, naročito sredstvima kohezijske politike. Glavni cilj koncepta “Pametnog sela” je gospodarska i demografska revitalizacija ruralnog područja u kojemu ljudi na lokalnoj razini preuzimaju inicijativu kako bi pronašli praktična rješenja za probleme s kojima se susreću. Konačan cilj je ostvarenje razvoja kružnih gospodarstava, smanjenje ovisnosti o neobnovljivim energetskim izvorima, postizanje kvalitetne opskrbe hranom, smanjenje odljeva stanovništva te povećanje kvalitete života u ruralnim područjima.

U praksi to znači omogućiti stanovnicima ruralnih, planinskih i udaljenih područja dostupnost usluga kao što su širokopojasni internet, zdravstveni i sportski projekti, dobra prometna povezanost - upravo sve ono što se može financirati iz sredstava Europske unije.

Nakon uvodnih izlaganja, održana je panel rasprava na temu mogućnosti i dosadašnje prakse u RH, te prezentacija dobre prakse pametnih sela iz drugih država članica EU.

Spomenimo kako su pametna sela direktno povezana s radom zastupnika Sokola u Europskom parlamentu, gdje je član Odbora za regionalni razvoj (REGI), ali i potpredsjednik međuskupine Europskog parlamenta za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages). Inicijativa pametnih sela na EU razini stara je samo nekoliko godina, dok se u Hrvatskoj o toj temi intenzivnije priča u posljednje dvije godine. Zbog toga Sokol nastoji lokalne vlasti i stanovnike ruralnih područja u Hrvatskoj dodatno upoznati s mogućnostima koje koncept pametnog sela nudi, s ciljem ravnomjernog razvitka svih ruralnih područja naše zemlje.