Utorak, 12 Travanj 2022 18:14

Svečano obilježen Dan Požeško-slavonske županije

||||||||| |||||||||

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima započelo je obilježavanje Dana Požeško-slavonske županije. Počast su odali predstavnici braniteljskih udruga, izaslanstvo Požeško – slavonske županije, Grada Požege, gradova i općina naše županije, vojske, policije i drugi.

Potom je održana svečana sjednica Županijske skupštine u Gradskom kazalištu Požega kojoj su prisustvovali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Anamarija Blažević, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelj i socijalne politike Josip Aladrović, zastupnici u Hrvatskom saboru Martina Vlašić Iljkić, Krunoslav Katičić i Marin Piletić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, izaslanik biskupa Požeške biskupije i prepošt Stolnog Kaptola prečasni Ivica Žuljević, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko – posavski župan Danijel Marušić, županica Karlovačke županije Martina Fundek Hajdin, župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i predsjednik Udruge gradova Željko Turk. Svečanoj sjednici prisustvovao je i gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, načelnici i gradonačelnici gradova i općina naše županije i brojni drugi.

Svečanost je uvodnim govorom otvorio predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, dok je rezultate rada u proteklom razdoblju predstavila županica Požeško – slavonska županije Antonija Jozić.

- Iza nas je vrijeme velikih ulaganja, vrijeme u kojemu su se značajna sredstva ulagala u razvoj gospodarstva, naše poduzetničke zone i potporne institucije u kojima je zasigurno prvo mjesto zauzeo Centar umjetne inteligencije u Lipiku, malom gradu koji se usudio sanjati velike snove i pokrenuo priču za koju vjerujem da nismo ni svjesni njene snage i potencijala. Administrativno, gospodarsko i kulturno središte naše županije - grad Požega dobio je ITU mehanizam kroz koji će se financirati brojni projekti urbane aglomeracije Požega, dodjeljivati potpore poduzetnicima i obrtnicima za njihov rast i razvoj. Radujemo se i skoroj uspostavi Fakulteta čime Požega postaje fakultetski grad s velikim potencijalom daljnjeg razvoja znanosti, istraživanja i inovacija. Brojna su ulaganja u komunalnu infrastrukturu, grade se deseci kilometara vodoopskrbne mreže, sustava odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, od Požege, Pleternice do Pakraca i Lipika, nadamo se uskoro u Velikoj i Kutjevu. Brojna su i ulaganja Hrvatskih cesta, a projekt svih projekata je izgradnja brze ceste od Požege do autoceste za koji čvrsto vjerujemo kako će imati snažan utjecaj za daljnji gospodarski razvoj sjedišta županije i okolice. – kazala je županica Jozić.

Premijer Andrej Plenković danas je na obilježavanju Dana Požeško-slavonske županije u Požegi poručio kako je politika Vlade prema Slavoniji od 2016. godine bila pomoći odmah i snažno te dodao da to Vlada i dalje čini. Čestitajući građanima Požeško-slavonske županije Dan županije podsjetio je kako je Vlada spremno priskočila u pomoć toj županiji nakon prošlogodišnjeg nevremena i golemih šteta s oko 70 milijuna kuna kako bi štete bile što prije sanirane.

U svom je govoru u toj prigodi istaknuo da Vlada i Požeško-slavonska županija imaju izvrsnu suradnju pohvalivši sve napore koji se ulažu u razvoj toga kraja, koji je bogat, karakterističan po poljoprivredi i velikoj tradiciji vinarstva te poseban za Slavoniju i cijelu Hrvatsku.

- Vlada je prošle godine, nakon prirodnih nepogoda koje su pogodile Požeško-slavonsku županiju, reagirala promptno s oko 70 milijuna kuna sredstva za pomoć građanima, poljoprivrednicima, gospodarstvu i obnovu oštećene infrastrukture. Požeško-slavonska županija je jedna od pet županija u okviru Vladina Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a na zadnjem sastanku Savjeta koji je održan u Pleternici krajem prošle godine bio je vidljiv napredak projekta i realizacija brojnih projekata. - kazao je premijer Plenković.
Zbog fiskalne decentralizacije u 2019., u usporedbi s 2017., Požeško-slavonska županija povećala prihode za 110%. Podsjetio je i da je kroz više ciklusa porezne reforme, osobito kroz koncept fiskalne decentralizacije, Vlada omogućila svim jedinicama lokalne i područne samouprave veće prihode.

- To, naravno, znači više sredstava za realizaciju upravo onih projekata koje ste u svojim programima obećali građanima ovdje i na taj način postajete snažniji i važniji subjekt kao područna samouprava koja ima snagu i koja daje doprinos regionalnom razvoju Hrvatske. - naglasio je.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljene su i nagrade zaslužnima i to godišnja nagrada Stjepanu Pavličeku, dugogodišnjem vatrogascu iz Grada Kutjeva, koji je ostavio značajan trag u Vatrogasnoj zajednici Požeško-slavonske županije, godišnja nagrada Tjedniku Kronika Požeško-slavonska, tvrtki „Vinota d.o.o.“, „Centru umjetne inteligencije Lipik“, te Veleučilištu u Požegi, dok je Povelja humanosti Požeško – slavonske županije dodijeljena Vladi Republike Hrvatske u čije ime ju je preuzeo ministar Josip Aladrović.

Prije svečane sjednice premijer Plenković susreo se u zgradi županije sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Grada Požege Željkom Glavićem, s kojima je razgovarao o planovima razvoja županije.

Izvor: Požega.hr/Vlada RH