Petak, 22 Travanj 2022 09:35

Održana promocija knjiga prof.dr.sc.Josipa Fajdića

|||||||| ||||||||

Ličani i/li Slavonci: tragovi i poveznice i Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti: 25 godina zajednice Ličana u Požegi posljednje su dvije u nizu knjiga prof. dr. sc. Josipa Fajdića koje su predstavljene sinoć u Županijskoj vijećnici. Uz samoga autora, ova važna književna djela predstavili su prof.dr.sc. Mihaela Markovac, recenzentica obiju knjiga, prof.dr.sc. Borislav Miličević, recenzent knjige Ličani u Slavoniji, te prof. Vinko Tadić kao recenzent knjige Ličani i/ili Slavonci, dok je je prof.dr.sc. Željko Glavić moderirao predstavljanje te govorio o autoru, čiji znanstveni interes se ne potvrđuje samo kroz liječničku karijeru, već i neumorni rad ukoričen u knjige, te na području kulture, kao dugogodišnji predsjednik Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“.

- Požega se dugi niz godina ponosi zavičajnim udrugama među kojima Vila Velebita zauzima jedno posebno mjesto po svojoj aktivnosti i njezinom kontinuitetu. Uvijek mora biti netko tko vodi, tko određuje smjer, diktira ritam, a to je ovih 25 godina bio predsjednik Udruge prof Fajdić. Brojne su izložbe, kolonije, književne večeri i druga kulturna događanja kroz ovih 25 godina bila u Požegi u organizaciji Vile Velebita. Brojni kulturni djelatnici, znanstvenici dolazili su ovdje kao gosti Udruge i time obogatili kulturni i znanstveni život Požege, svatko na svoj način. Jasno da je Grad Požega pružao potporu radu Vile Velebita i mogu reći da će to tako biti i dalje jer Požega nije bogata samo zbog svoje kulturno – povijesne baštine, bogata je zbog ljudi, zbog udruga koje njeguju običaje sredina iz kojih su došli živjeti ovdje. To je jedno bogatstvo kojeg se Požega, siguran sam, neće odreći. – kazao je dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnik Požege.

Prema riječima recenzentice prof. Mihaele Markovac, književni opus dr. Josipa Fajdića može se podijeliti u dvije skupine, prvi dio odnosi se na znanstveno – stručnu literaturu, kao rezultat liječničke karijere i znanstvenog rada, dok se drugi dio odnosi na ličko – slavonsku tematiku kojom se autor bavi već duže vrijeme.

- Tako autor unazad nekoliko godina kroz svoja djela intenzivno i vrlo detaljno progovara o različitim aspektima ličkog zavičaja, kao i ličko – slavonskim poveznicama. Kao vrsni poznavatelj Like, dr. Fajdić je izdao nekoliko knjiga u kojima se može iščitati njegova ljubav prema kraju u kojem je rođen i odrastao. Međutim, kao netko tko je skoro svoj cijeli radni i životni vijek proveo u Požegi, znakovito je u svojim novijim djelima povezao Liku i Slavoniju i rezultat su autorove posljednje dvije knjige koje danas predstavljamo. – rekla je prof Markovac.

Prema riječima prof. Vinka Tadića, knjiga Ličani i/li Slavonci: tragovi i poveznice ponajprije je važno onima kojih se neposredno tiče, ali i svim potomcima i prijateljima spomenutim u ovom važnom djelu. Namijenjena je svima zainteresiranima za povijest Like i Slavonije, ali i ljudima koji na stručnoj i znanstvenoj razini izučavaju ta dva dijela Hrvatske.

Svoje impresije knjigom Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti: 25 godina zajednice Ličana u Požegi iznio je njezin recenzent prof. dr.sc. Borislav Miličević.

- Kada sam taj materijal dobio u ruke i počeo ga čitati moram priznati da sam ostao bez daha i shvatio da to nije samo monografija 25 godina jednog društva u našem gradu. Čitajući sam shvatio da je dr. Fajdić izniman intelektualac, lokalpatriot i ugledni član požeške zajednice Ličana koji nam je podario jedno iznimno djelo. – rekao je prof. Miličević.

Na samom kraju, na svoja se djela osvrnuo i sam autor, prof.dr.sc. Josip Fajdić.

- Knjige sadržajno predstavljaju personalizirani opis raseljene Like, i to ne bilo kuda, već Like raseljene u Slavoniju. Ličani su se kroz povijest raseljavali ne samo u područje današnje Hrvatske i bivše države, nego su se iseljavali i u prekomorske zemlje pa možemo reći da nema mjesta na kugli zemaljskoj gdje Ličana nema. Devedeset posto tih iseljenika su bili ekonomski migranti i da iseljavanja i naseljavanja Slavonije nisu bila ni jednokratna niti jednoznačna i postavlja se pitanje kada i kud su došli. Odgovor je dosta složen, a vremenski ga možemo podijeliti na tri vremenska odjeljka. – rekao je prof. Fajdić.

Promocija je održana pred brojnom publikom te uveličana glazbenim programom kojeg je izveo zbor Vile Velebita.