×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Srijeda, 14 Svi 2014 13:38

Uz obljetnice - Muzej otvara vrata i prozore svima

|||| ||||

Gradski muzej obilježit će svoju 90. godišnjicu dvjema izložbama – Industrijska baština istočne Hrvatske čije otvorenje je sutra, te izložbom Donacija obitelji Kempf, koje će se moći razgledati od subote  te uz program Art street performance, u prigodi Međunarodnog dana muzeja. O predstojećim događajima danas su informirali Maja Žebčević Matić, ravnateljica Muzeja, Lidija Ivančević Španiček i Mirjana Šperanda, muzejske savjetnice. O radionici animiranog filma govorio je Željko Balog, predsjednik udruge GFR Film Video.

Izložba o industrijskoj baštini je koncipirana tako da je svaki od 15 slavonskih muzeja pripremio jedan primjer sa svog područja. - Mi smo izabrali našu hidrocentralu u Kuzmici. Još uvijek se nadamo da će to biti mjesto gdje će se spojiti interesi, da će se ona konačno obnoviti. Još prije 20 godina g. Miroslav Badanjak inicirao je spašavanje hidrocentrale koja je osnovana 1912. godine. U povijesnom odjelu postoje fotografije upravo tih postrojenja koji su u funkciji. 1944. godine centrala je porušena, arhitektura ne postoje, ali postoje postrojenja. – informirala je Lidija Inavčević Španiček.

- Želimo otkriti pravo lice muzeja, ne kao zatvorene i nepristupačne ustanove, nego ono što i jesmo, otvorena i vrlo zanimljiva ustanova, sa sadržajima i ponudom okrenutom prema svima, tako da ćemo sve sugrađane od 9 do 12 sati iznenaditi s živim skulpturama dramske družine Katoličke gimnazije, umjetničke instalacije KRUGO-ovaca, uz parkirane oldtajmere i dr. Iznenadit ćemo sve otvorenim prozorima našeg zgrade, koju većina ne zna kako iznutra izgleda, a glazbenim vremeplovom asocirat ćemo vrijeme početaka muzeja 1924. do danas. – najavila je ravnateljica Maja Žebčević Matić, dodajući kako će vrhunac biti otvorenje izložbe - Donacija obitelji Kempf, čija autorica je muzejska savjetnica Mirjana Šperanda.

– Donacije su jedan od načina prikupljanja muzejske građe, one su dokaz privrženosti i želje donatora da budu dio povijesne priče svoga grada. Julije Kempf je toga bio svjestan, pa je i sam bio darovatelj brojnih predmeta, a to su nastavila i njegova djeca i unuci. Dakle, donacija Kempf kreže od samih početaka rada Muzeja, pa čak i prije osnutka, onog momenta kada je krajem 19. st. počeo s prikupljanjem priloga za pisanje velike požeške monografije iz 1910. godine. – rekla je Mirjana Šperanda.

Krajem svibnja bit će održana četverodnevna radionica animiranog filma koja kreće 26. svibnja te animakinom u kojem će se prikazivati crtani filmovi za djecu. Ovo zbivanje, kako je najavio predsjednik udruge GFR Film Željko Balog, dio je Požeškog filmskog tjedna koji će se u Požegi događati uz Festival jednominutnog filma.