×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Utorak, 20 Svi 2014 14:45

Štete od poplava ogromne, konkretnije procjene tek slijede

||| |||

- Čestitam svim rukovoditeljima tvrtki, ustanova i drugih subjekata, gradonačelnicima i načelnicima koji su vođenjem obrane od poplave u dva dana i dvije noći organizirali sustav da nismo i teže stradali. Čestitam i građanima, koji su izašli i pomagali – izjavio je danas župan Alojz Tomašević, nakon što je na Koordinaciji s gradonačelnicima i načelnicima i na sjednici Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje analizirano sve učinjeno.

Kako je poznato, najteže je u Pleternici Lipiku, gdje je gotovo 500 stambenih objekata poplavljeno. Materijalna šteta je ogromna, već sada je vidljivo da će biti desetke milijuna kuna. Za obranu od poplava utrošeno je 45 000 vreća za „zečje nasipe“ i oko dvije tisuće kubika pijeska.

- Slijedi i nastavak, a to je sanacija terena, odvoženje mrtvih životinja, da se ne dogodi kakva zaraza, a problemi sa cestama ostaju. Uklanjanju se nanosi pijeska, mulja itd. Preko 102 km naših cesta bilo je poplavljeno, gotovo sve ceste na području šumskih gospodarenja su devastirane, to će biti ogroman problem. – rekao je župan, dodajući da se prema poznatim podacima, ovakva poplava nije dogodila posljednjih stotinu godina. Uz ocjenu da je puno posla napravljeno, naznačio je kako se uz kvalitetniju koordinaciju može još bolje funkcionirati te dodao: - S Hrvatskim vodama želimo bolju suradnju, moramo razraditi i model upravljanja, ali i proces donošenja odluka. Od Hrvatskih voda očekujemo da se projekti rade prema prioritetima u suradnji s lokalnom i županijskom samoupravom. – Za projekt akumulacije Kamenska rekao je kako je to strateški važan projekt na kojem će se raditi. Potrebu zajedničkog djelovanja svih na značajnim projektima posebno je naglasio Franjo Lucić, zastupnik u Hrvatskom saboru, zamjerivši na djelovanju nekih suprotno tome.