Grad Požega, Trg Sv. Trojstva 1, 34000 Požega

Petak, 18 Listopad 2013 18:30

U Gradskom kazalištu premijerno izvedena predstava Umjetnička akcija

| |

U suradnji s Umjetničkom akademijom iz Osijeka večeras je u Gradskom kazalištu premijerno izvedena predstava „Umjetnička akcija“.  Riječ je o predstavi koju je režirao Majkl Mikolić prema tekstu Vladimira Stojsavljevića. „Umjetnička akcija“ je drama koja otvara vrata inspiraciji i idejama mladih umjetnika. Dotiče se raznih vrsta umjetnosti, od plesa i glazba do lutkarstva, kako bi što zornije prikazala okrutnost svijeta u kojem živimo. Tako se predstava dotiče tema kao što su otuđenost, gubitak i potraga za mjestom pod suncem, potičući nas na razmišljanje o vlastitim bitkama i problemima.

U predstavi igraju Selena Andrić, Dina Vojnović, Filip Eldan, Nino Pavleković i Nenad Pavlović.

Related items

 • Big Band Požega opet oduševio Big Band Požega opet oduševio

  Koncertom koji je oduševio prepuno gledalište Gradskog kazališta Požega, Big Band Požega pod vodstvom Zvjezdana Marjanovića proslavio je dvije godine uspješnog djelovanja. Glazbenu čaroliju pomogli su ostvariti i brojni gosti.  Malo umjetničkog, malo zabavnog, a sve s puno užitka u muziciranju koji je požeška publika znala prepoznati i nagraditi burnim pljeskom. Big Band Požega pokazao je i ovog puta iskrenu razigranost (baš kako i priliči dvogodišnjaku) i vrhunsku kvalitetu kakvu su od početka svog djelovanja mladi glazbenici pod vodstvom Zvjezdana Marjanovića postavili kao svoj imperativ.

  Glazbenoj čaroliji pridonijeli su i brojni gosti: Ante Gelo, Andreas Marinello, Oliver Ereš, Antonio Geček, Dario Hleb, Vedran Zec, Sanja Čolić Zelić te gudački kvartet iz Zagreba. Kao solisti nastupili su Damjan Pirović, Bruna Oberan i Marija Šestić, a za dobar zvuk dio zasluga pripada i agenciji Koncert iz Osijeka. Koncert je bio prilika za najavu novog projekt koji Big Band Požega planira u idućoj godini radnog naziva "Urbana Slavonija". Deset njima najdražih pjesma koje su s ovog područja, u svim žanrovima od tamburaškog do rocka, u sklopu ovog projekta pripremit će u bigbandovskim aranžmanima, te tako promovirati orkestar ali i ime svog grada Požege svud po regiji.

  Tekst prenosimo sa slavonski.hr

 • "Kreket" u Gradskom kazalištu "Kreket" u Gradskom kazalištu

  U produkciji Teatra Exit i Scene Gorica u Gradskom kazalištu Požega izvedena je predstava neobičnog naziva „Kreket“. Ovaj dramski uradak nastao je prema tekstu Davida Mameta, u režiji Renea Medvešeka na temu razmaženog princa koji, nakon što se pretvori u žabu, mora dobiti poljubac nesebične ljubavi kako bi se vratio u svoj ljudski lik.

  Predstava „Kreket“ poučnog je karaktera i na poseban način govori o jednostavnosti života i našim osobnim ograničenjima i predrasudama. - I nerijetko tek kada smo na dnu, iz žablje perspektive, spoznajemo pravu veličinu ljudske malenkosti i sagledavamo je u odnosu spram čudesnog i neshvatljivog beskraja svemira. I tada ostajemo bez riječi. Spoznajemo. Čudimo se. Divimo se. Zahvalni smo. Postajemo ljudi. Sve ostalo je kreket – riječi su redatelja Renea Medvešeka. U predstavi glume Luka Dragić, Mia Anočić-Valentić, Ivan Grčić te Bebe Na Vole. Kostimografiju potpisuje Milena Medvešek, a scenografiju Tanja Lacko.

  Svoju rodnu Požegu i Gradsko kazalište posjetila je i Ines Bojanić, nedavno imenovana umjetnička voditeljica Scene Gorica. Našu poznatu glumicu pozdravio je gradonačelnik Vedran Neferović, zahvalivši se Ines na njezinom dolasku sa željom da što češće posjeti svoj rodni grad i njegovo kazalište.

  Prije predstave u Galeriji Ciraki otvorena je izložba „Zagrebačkim ulicama“ čiji su autori Davor Curić, Jadranko Markoć, Krešimir Mehičić, Željko Novaković, Neda Rački, Zvonko Radičanin i Vesna Špoljar.

 • U Gradskom kazalištu prikazan film - "Lov na Gotovinu" U Gradskom kazalištu prikazan film - "Lov na Gotovinu"

  „Neka ostane za 50, za 100 godina da se na jednom mjestu vidi što se zapravo događalo, tko je bio Ante Gotovina – sinonim svega onoga što se podrazumijeva pod nečim što se zove Domovinski rat“ – riječi su Nade Prkačin, autorice svojevremeno zabranjenog filma „Lov na Gotovinu“ koji je danas prikazan u Gradskom kazalištu.

  Požešku premijeru filma popratio je gradonačelnik Vedran Neferović sa svojim zamjenicima te župan Alojz Tomašević. - Posebno mi je drago da danas ovdje imamo našu gošću koja se potrudila složiti jedan film o sudioniku vremena, aktivnom protagonistu i jednom od onih ljudi za kojeg zaista možemo reći da je hrvatsku sudbinu osjetio na svojim leđima – rekao je gradonačelnik Neferović.

  Župan Tomašević podsjetio je prisutne na važnost današnjeg dana i onoga što se 1991. godine događalo u Požegi. – Ponosan sam što sam sudionik tih vremena i trenutaka, ponosan sam i čast mi je što sam imao privilegiju biti jedan od onih koji su tih dana boravili na ovim prostorima. To je vrijeme kojeg se mi trebamo sjećati, u dokumente upisati, navesti točno onako kako je bilo zbog istine, zbog nas, zbog budućnosti – istaknuo je župan Tomašević.

  Ovaj kontroverzni politički dokumentarac opisuje period od svibnja 1998. godine kada je prvi puta u medijima navedeno kako bi general Ante Gotovina mogao biti pozvan na saslušanje pred Haaški sud pa sve do njegovog uhićenja 2005. godine.

  Ovom je prigodom autorica predstavila i nastavak filma pod nazivom „Časni sude, nisam kriv“ koji obuhvaća razdoblje od uhićenja generala Gotovine pa sve do njegovog puštanja na slobodu. Premijerno prikazivanje filmskog nastavka najavljeno je za 16. studenog, na dan godišnjice oslobađanja slavnog generala.

 • HKPD Jelačić ponovno gostovao u Požegi HKPD Jelačić ponovno gostovao u Požegi

  Kada se čovjek vrati u kraj u kojem je kraće ili duže boravio, srce mu svoje još više otvori, ne samo riječima nego i pjesmom prozbori. To iskustvo doživjelo je HPKD Jelačić iz Potrovaradina. – rekao je Petar Pifat, predsjednik društva, pozdravljajući Požežeane na koncertu mješovitog zbora i tamburaškog orkestra, nakon tri godine na ponovnom nastupu u Gradskom kazalištu, u organizaciji LZD Vila Velebita.

  Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu, gdje je živio pet godina, a danas živi drugi Jelačić, skoro 10 godina i ne bori se popust svog prezimenjaka mačem i puškom, već perom i pjesmom u ostvarivanju svojih kulturnih ciljeva.

  HKPD Jelačić iz Petrovaradina ima oko stotinu aktivnih članova, koji djeluju u pet sekcija. Koncert su održali pjevjel9.jpgački zbor i tamburaški orkstar. Izvođenjem svoga bogatog repertoara u kojem su zastupljene duhovne, domoljubne i starogradske pjesme, kao i srijemska narodna glazba, još jednom se pokazalo kako povezanost pjesmom i kulturom predstavlja najčvršći most s nacionalnom maticom.

  Za doprinos koje društvo daje kulturi, HKPD Jelačić, prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik LZD Vila Velebita uručio im je povelju. Prošle godine članovi LZD Vila Velebita održali su koncert u Petrovaradinu.

 • Iz vrtića "Radost" uskoro u školske klupe Iz vrtića "Radost" uskoro u školske klupe

  Večeras su se pjesmom, plesom i stihovima od vrtića oprostili ovogodišnji prvaši Dječjeg vrtića „Radost“, koji će najesen krenuti u školu. Priredbom u Gradskom kazalištu pod nazivom „Volim svoju ulicu, vrtić i svoj grad“ pokazali su da znaju ponešto i o drugim zemljama, s kojima ćemo uskoro biti u Europskoj zajednici.

  - Iza nas je godina rada, igre, odrastanja, trudili smo se i mi, i vi.  Tijekom godine otpjevali smo mnoge pjesme, otplesali vesele koreografije, na „Olimpijadi“ osvojili četvrto mjesto, na likovnom natječaju „Lijepa naša Hrvatska“ drugo. Tijekom godine nizale su se nagrade i dobri rezultati, na što smo posebno ponosni. Doživjeli smo mnoge lijepe trenutke zajedno. – rekla je Marija Kakuk, ravnateljica vrtića. U ime Grada Požege nazočne je pozdravio Darko Puljašić, zamjenik gradonačelnika te se pridružio publici i priredbu pratio, kako je sam rekao, kao roditelj.

  Priredbu su započeli najmanji vrtičarci - „Bubamare“, „Pilići“ su bili svojim prikazima u zemlji mašte, a „Zečići“ su putovali pjesmom i plesom kroz Europu. Na kraju su zajedničkom pjesmom pokazali da u srcu nose Slavoniju i svoje obitelji.

Grad Požega, Trg Sv. Trojstva 1, 34000 Požega - Hrvatska
Email: info@pozega.hr - Telefon: 034 / 311 300 Fax: - 034 / 311 344
Uredovno radno vrijeme za rad sa strankama je od 7:30 do 14:30 sati od ponedjeljak do petka

OIB: 95699596710, MB: 02575957, Žiro račun: HR81 2360000-1835100008