Srijeda, 08 Lipanj 2022 13:14

Objavljen Godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga – objava poziva za pomoćnike u nastavi očekuje se tijekom lipnja

|| ||

Nakon što je Vlada RH, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, krajem prošloga mjeseca dala suglasnost Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za pokretanje postupka za dodjelu sredstava Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava za poziv "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza V", u četvrtak 2. lipnja je gore navedeno Ministarstvo objavilo I. izmjenu Godišnjeg plana objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2022. godinu u okviru OPULJP-a. Na raspolaganju će biti ukupan iznos od 150 milijuna kuna, u trajanju od 12 mjeseci. Kroz taj su program dosad ugovorena 192 projekta u ukupnom iznosu od 657 milijuna kuna.

Ovim programom osigurava se financiranje troškova rada pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za pružanje potpore učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Opći cilj je povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, dok je specifični cilj pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

Grad Požega dio je ove hvalevrijedne priče od 2014. godine. U I. fazi projekta, u školskoj godini 2014./2015., zaposleno je 36 pomoćnika u nastavi, u II. fazi provedenoj u školskoj godini 2015./2016. taj je broj povećan na 43 pomoćnika, dok je u III. fazi bilo odobreno 36 pomoćnika. IV. faza projekta trajala je od 2017. do 2021. godine i kroz nju je prošao 81 pomoćnik u nastavi, dok su u V. fazi projekta zaposlena 44 pomoćnika.

Grad Požega spremno iščekuje objavu poziva i nastavak projekta.

Fotografija: teklic.hr