Srijeda, 06 Srpanj 2022 11:32

Istraživanje Instituta za javne financije - Požega i dalje odlična u proračunskoj transparentnosti

|| ||

Institut za javne financije predstavio je rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Naravno, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Za proračunsku transparentnost u promatranom razdoblju ocjenu odličan dobila je Požeško-slavonska županija, gradovi Požega, Pleternica, Lipik i Pakrac, te sve općine - Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika. Ocjenom vrlo dobar ocijenjen je Grad Kutjevo.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče njihova odgovornost. Na tom je tragu i nova digitalna usluga Grada Požege predstavljena u travnju 2022. godine pod nazivom "iTransparentnost". Ova web aplikacija osigurava javno dostupan, jednostavan, detaljan i ažuran pregled financijskog poslovanja Grada Požege. „iTransparentnost“ na lako pretraživ način široj javnosti daje uvid u pororačunske isplate u realnom vremenu i to ne samo isplate iz proračuna gradske uprave, nego i svih ustanova i ostalih tzv. korisnika proračuna koji su objedinjeni u sustavu Riznice.

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Objava dokumenata je potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.