Četvrtak, 11 Kolovoz 2022 05:52

Proslava sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa

|||||| ||||||

U srijedu 10. kolovoza 2022. godine, svečano je proslavljena svetkovina sv. Lovre, đakona i mučenika, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa u svečevoj požeškoj crkvi svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, zajedno s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem.

Na početku slavlja biskup Antun je uputio pozdrav nazočnima istaknuvši: »Dvadeset i peti puta slavimo svetkovinu sv. Lovre, đakona i mučenika, zaštitnika Požeške biskupije u njegovoj starodrevnoj crkvi, gdje ga Požežani od davnine štuju. Za nebeskog zaštitnika naše mjesne Crkve potvrdio ga je sv. Ivan Pavao II. Apostolskim breveom „Kršćanske kreposti“, obrazloživši da je čudesna čvrstina Lovrinih kreposti vrijedna našega trajnog razmatranja i nasljedovanja. Ta čvrstina kreposti koju je mladi đakon Lovro posvjedočio mučeništvom u Rimskoj Crkvi, utemeljena je na Petrovoj vjeri, ispovjeđenoj u Cezareji Filipovoj: „Ti si Krist Sin Boga živoga!“. Ona je čvrstina i našeg 25-togodišnjeg biskupijskog hoda pod geslom „Krist, danas i uvijeke“, te smo je očitovali i našim nedavnim hodočašćem u Rim na grobu sv. Petra. Vjeru smo nastojali odjelotvoriti ljubavlju prema našoj najmanjoj braći, napose po služenju Biskupijskog Caritasa, kojem je sv. Lovro također zaštitnik. Stoga vam, braćo i sestre, radosno i od srca čestitam svetkovinu biskupijskog i Caritasova nebeskog Zaštitnika, sa željom da svjedočenje vjere u požeškoj mjesnoj Crkvi nikada ne oslabi, nego primjerom i zagovorom sv. Lovre bude sve snažnije.

Drago mi je što ovo srebrno-jubilejsko slavlje u čast našega nebeskog Zaštitnika Biskupije i Caritasa predvodi srijemski biskup koadjutor msgr. Fabijan Svalina, donedavni predsjednik Hrvatskoga Caritasa. Preuzvišeni gospodine Fabijane, dobro nam došli! Približite nas u ovoj svetoj misi sv. Lovri da nas on još čvršće poveže s Isusom Kristom i njegovom pobjedničkom snagom nad zlom i smrću, te nas ona trajno pokreće i osmišljava sva nastojanja daljnjeg hoda požeške mjesne Crkve. S posebnom zahvalnošću pozdravljam svećenike, predvođene članovima Stolnog kaptola na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem i rektorom crkve sv. Lovre Marijnom Pavelićem. Osobito mi je drago što na ovom slavlju mogu pozdraviti vlč. Karla Prpića, misionara naše Biskupije u afričkom Kamerunu, koji svojim poslanjem u misijama svjedoči širinu sveopće Crkve u čijem je krilu i naša mjesna Crkva. Pozdravljam predsjednika i tajnicu Biskupijskog Caritasa, Maria Večerića i Katarinu Paulić, redovnike i redovnice, đakone i vjeroučitelje, predstavnike Odbora za karitativnu djelatnost župnih pastoralnih vijeća i sve volontere. Srdačan pozdrav upućujem bogoslovima i svećeničkim aspirantima iz požeškog Kolegija, naj-maturanticama katoličkih gimnazija u Požegi i Virovitici, primateljima stipendija tijekom minule školske i akademske godine, kao i korisnicima Caritasove kuhinje, Caritasove riznice dobrote, akcije „Kruh naš svagdašnji“, te drugih Caritasovih projekata. Čast mi je pozdraviti delegaciju Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić i Grada Požege, predvođene gradonačelnikom dr. Željkom Glavićem, kao i sve vas ostale poštovane sudionike ovoga slavlja.

Nakon misnog slavlja sudionici su se uputili u obližnju Dvoranu Sv. Terezije u kojoj je održan tradicionalni program Caritasa Požeške biskupije prigodom svetkovine sv. Lovre, njegova nebeskog zaštitnika. Biskup Antun je potom otvorio natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za školsku i akademsku godinu 2022./23.

Izvor: Grad Požega/Požeška biskupija