Ponedjeljak, 22 Kolovoz 2022 17:14

Svjetski je dan folklora

||| |||

Svjetski je dan folklora. UNESCO ga je proglasio u znak sjećanja na dan kad je britanski književnik William John Thoms 1846. godine prvi puta upotrijebio riječ „folklor“.

A upravo je folklor – pjesma, ples, nošnje, kulturna baština i običaji, obilježje festivala „Zlatne žice Slavonije Požega 2022.“. Kako je to i uobičajeno, prije svečanog otvorenja festivala u petak 2. rujna, ulicama Požege proći će velika povorka kulturno-umjetničkih društava s područja Požeštine, uz Konjogojstvenu udrugu „Vallis Aurea“ Požega i Udrugu vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ iz Požege te druge sudionike. Povorku će predvoditi Gradska glazba Trenkovi panduri, Povijesna postrojba Trenkovi panduri, Gradska straža Požega, Požeške mažoretkinje i Twirling klub Požega.

Po dolasku na Trg Svetog Trojstva, domaća kulturno-umjetnička društva predstavit će se na velikoj festivalskoj pozornici. Nakon svečanog otvorenja slijedi program „Folklorni motivi“, u kojemu sudjeluju Folklorni ansambl Studentskog kulturno umjetničkog društva “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba (SKUD IGK), te HKUD “Osijek 1862” iz Osijeka, a sretni smo što će u programu nastupiti i Zaslužni karpatski ansambl pjesama i plesova „Verhovyna“, profesionalni vokalno-koreografski kolektiv koji već 60 godina promiče ukrajinsku umjetnost, posebice karpatski folklor iz ukrajinskog grada Drohobycha.

U pauzama između nastupa društva odvijat će se Izbor najgizdavije Šokice s desetak prijavljenih kandidatkinja te proglašenje najgizdavije Šokice na kraju programa.

Šlag na tortu prve večeri festivala je koncert Zvonka Bogdana u pratnji 21 tamburaša.

Izvor: Zlatne žice Slavonije