Četvrtak, 15 Rujan 2022 23:07

Najavljeno obilježavanje 17. rujna - Dana branitelja Požeško - slavonske županije

||| |||

Županica Antonija Jozić i gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić održali su sastanak s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata te s predstavnicima udruga najavili obilježavanje 31. obljetnice oslobođenja vojarne i 8. obljetnicu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije.

U Požegi će se 17. rujna obilježiti Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 31. obljetnica oslobađanja požeške Vojarne. Osmi put zaredom, svečanim programom u organizaciji UHDDR-a Požeško-slavonske županije te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije hrvatski branitelji i ostali građani prisjetit će se 17. rujna 1991. godine kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u Požegi.

Za sjećanje na taj dan i na sve one kojih više nema, 16. rujna u Dvorani Sv. Terezije Avilske bit će održano predavanje za srednjoškolce, a središnji program održat će se 17. rujna – na Trgu 123. brigade u Požegi uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, položit će se vijenci i zapaliti svijeće. Nakon toga će Mimohod pobjednika, branitelja i građana, od spomen obilježja hrvatskim braniteljima krenuti prema Vojarni 123. brigade upravo kako je to bilo i 1991. godine.

- Sretni smo što je ovaj datum ušao u kalendare i Županije i Grada. I kada nas ne bude, ovaj datum će biti trajna vrijednost u počast svih hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu dali svoj doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. - rekao je u ime braniteljskih udruga Tomica Galović, predsjednik Županijske podružnice hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Da nije bilo vas branitelja i važnih datuma prije 30 godina, ne bi bilo ni slobodne i suvremen Hrvatske kakvu danas imamo, naglasio je gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, podsjećajući kako je i Grad Požega od prošle godine utvrdio Dan branitelja Grada Požege i to 13. lipnja.

- Vođeni smo logikom i činjenicom da smo se, godinu po godinu, odmaknuli od Domovinskog rata, da su branitelji kao visoko rizična populacija koja kraće živi i više obolijeva i moramo imati značajne datume koji se organizirano i trajno obilježavaju.  - naglasio je gradonačelnik.

- Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije ove subote bit će obilježen dostojanstveno, onako kako to i priliči jednom izuzetno bitnom datumu hrvatske povijesti među datumima kojima se stvarala suverena i neovisna Republika Hrvatska, danima ponosa i slave o kojima trebamo govoriti i prenositi to naslijeđe generacijama koje dolaze. To smo im dužni. - naglasila je županica Antonija Jozić.

Program obilježavanja:

16.rujna

13,10 sati – Predavanje u Dvorani Sv. Terezije Avilske koje će održati Mario Kalan

17.rujna

09,00 sati – Polaganje vijenaca kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade HV u Požegi

9,30 sati – Mimohod pobjednika, branitelja i građana od spomen obilježja hrvatskim braniteljima do Vojarne 123. brigade HV-a

9,45 sati – Prigodni program obilježavanja u Vojarni 123. brigade HV-a

10,00 sati – Sveta misa u kapelici u Vojarni 123. brigade HV-a

Izvor: Požega.hr/Slavonski.hr