Subota, 19 Listopad 2013 18:38

HKPD Jelačić ponovno gostovao u Požegi

||| |||

Kada se čovjek vrati u kraj u kojem je kraće ili duže boravio, srce mu svoje još više otvori, ne samo riječima nego i pjesmom prozbori. To iskustvo doživjelo je HPKD Jelačić iz Potrovaradina. – rekao je Petar Pifat, predsjednik društva, pozdravljajući Požežeane na koncertu mješovitog zbora i tamburaškog orkestra, nakon tri godine na ponovnom nastupu u Gradskom kazalištu, u organizaciji LZD Vila Velebita.

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu, gdje je živio pet godina, a danas živi drugi Jelačić, skoro 10 godina i ne bori se popust svog prezimenjaka mačem i puškom, već perom i pjesmom u ostvarivanju svojih kulturnih ciljeva.

HKPD Jelačić iz Petrovaradina ima oko stotinu aktivnih članova, koji djeluju u pet sekcija. Koncert su održali pjevjel9.jpgački zbor i tamburaški orkstar. Izvođenjem svoga bogatog repertoara u kojem su zastupljene duhovne, domoljubne i starogradske pjesme, kao i srijemska narodna glazba, još jednom se pokazalo kako povezanost pjesmom i kulturom predstavlja najčvršći most s nacionalnom maticom.

Za doprinos koje društvo daje kulturi, HKPD Jelačić, prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik LZD Vila Velebita uručio im je povelju. Prošle godine članovi LZD Vila Velebita održali su koncert u Petrovaradinu.

Related items

 • Koncert Mješovitog zbora Glazbene škole Požega Koncert Mješovitog zbora Glazbene škole Požega

  Koncertom Mješovitog zbora Glazbene škole Požega u Obrtničkom domu danas je  završena još jedna uspješna školska godina, ali i marljiva pjevačka sezona. Svoje umijeće pokazali su raznolikim repertoarom, od skladbi domaćih autora klasične glazbe kao što su Boris Papandopulo i Ivan pl. Zajc, do svjetskih klasika i stranih autora poput Eltona Johna, te narodnim slavonskim skladbama. Pod vodstvom profesorice Branke Horvat svojim nastupom priredili su publici izuzetan glazbeni događaj. 

  Mješoviti zbor Glazbene škole Požega djeluje od osnutka Srednje glazbene škole u Požegi. Nezaobilazni je sudionik svih školskih aktivnosti, ali i kulturnih događanja grada Požege i Požeško-slavonske županije. Posebnost večerašnjeg programa bile su i četiri skladbe koje je s Mješovitim zborom Glazbene škole Požega uvježbao maturant Josip Prajz, kao dio obrane završnog rada iz predmeta dirigiranje. Kruna ovogodišnje sezone je osvajanje glavne nagrade na četvrtom Međunarodnom natjecanju mješovitih zborova “ Grand Prix Zlatna Lipa Tuhelja“ održanog u Sloveniji u konkurenciji od 18 mješovitih zborova iz Hrvatske i Slovenije, kojim je zbor potvrdio kontinuitet uspješnih nastupa.

 • Big Band Požega opet oduševio Big Band Požega opet oduševio

  Koncertom koji je oduševio prepuno gledalište Gradskog kazališta Požega, Big Band Požega pod vodstvom Zvjezdana Marjanovića proslavio je dvije godine uspješnog djelovanja. Glazbenu čaroliju pomogli su ostvariti i brojni gosti.  Malo umjetničkog, malo zabavnog, a sve s puno užitka u muziciranju koji je požeška publika znala prepoznati i nagraditi burnim pljeskom. Big Band Požega pokazao je i ovog puta iskrenu razigranost (baš kako i priliči dvogodišnjaku) i vrhunsku kvalitetu kakvu su od početka svog djelovanja mladi glazbenici pod vodstvom Zvjezdana Marjanovića postavili kao svoj imperativ.

  Glazbenoj čaroliji pridonijeli su i brojni gosti: Ante Gelo, Andreas Marinello, Oliver Ereš, Antonio Geček, Dario Hleb, Vedran Zec, Sanja Čolić Zelić te gudački kvartet iz Zagreba. Kao solisti nastupili su Damjan Pirović, Bruna Oberan i Marija Šestić, a za dobar zvuk dio zasluga pripada i agenciji Koncert iz Osijeka. Koncert je bio prilika za najavu novog projekt koji Big Band Požega planira u idućoj godini radnog naziva "Urbana Slavonija". Deset njima najdražih pjesma koje su s ovog područja, u svim žanrovima od tamburaškog do rocka, u sklopu ovog projekta pripremit će u bigbandovskim aranžmanima, te tako promovirati orkestar ali i ime svog grada Požege svud po regiji.

  Tekst prenosimo sa slavonski.hr

 • Zbor HRT-a gostovao u Katedrali Zbor HRT-a gostovao u Katedrali

  Zbor HRT-a premijerno je održao koncert u katedrali sv. Terezije Avilske, prije no što će ga održati u Muzeju Mimara idućeg tjedna. Ovaj izuzetni glazbeni događaj, drugi je koncert u ciklusu Sfumato, duhovni zvuci, boje i oblici.  Program  je predvodio maestro Tomislav Fačini, potvrđeni tumač zahtjevnog vokalnog repertoara, autoritet na području rane i suvremene glazbe,  omiljeni maestro showa Do posljednjeg zbora. Izveden je izbor djela iz domaćeg i svjetskog vokalnog stvaralaštva: Johannesa Brahmsa, Zlatka Grgoševića, Arva Pärta i samog Tomislava Fačinija.

  Zboru HRT-a i maestru Fačiniju pridružio se i orguljaš Alen Kopunović Legetin, pontifikalni zborovođa i orguljaš u Požeškoj katedrali. Koncert je održan uz potporu Grada Požege. U ime biskupa Antuna Škvorčevića na gostovanju Zboru je zahvalio msgr. Josip Devčić, generalni vikar Požeške biskupije.

 • "Kreket" u Gradskom kazalištu "Kreket" u Gradskom kazalištu

  U produkciji Teatra Exit i Scene Gorica u Gradskom kazalištu Požega izvedena je predstava neobičnog naziva „Kreket“. Ovaj dramski uradak nastao je prema tekstu Davida Mameta, u režiji Renea Medvešeka na temu razmaženog princa koji, nakon što se pretvori u žabu, mora dobiti poljubac nesebične ljubavi kako bi se vratio u svoj ljudski lik.

  Predstava „Kreket“ poučnog je karaktera i na poseban način govori o jednostavnosti života i našim osobnim ograničenjima i predrasudama. - I nerijetko tek kada smo na dnu, iz žablje perspektive, spoznajemo pravu veličinu ljudske malenkosti i sagledavamo je u odnosu spram čudesnog i neshvatljivog beskraja svemira. I tada ostajemo bez riječi. Spoznajemo. Čudimo se. Divimo se. Zahvalni smo. Postajemo ljudi. Sve ostalo je kreket – riječi su redatelja Renea Medvešeka. U predstavi glume Luka Dragić, Mia Anočić-Valentić, Ivan Grčić te Bebe Na Vole. Kostimografiju potpisuje Milena Medvešek, a scenografiju Tanja Lacko.

  Svoju rodnu Požegu i Gradsko kazalište posjetila je i Ines Bojanić, nedavno imenovana umjetnička voditeljica Scene Gorica. Našu poznatu glumicu pozdravio je gradonačelnik Vedran Neferović, zahvalivši se Ines na njezinom dolasku sa željom da što češće posjeti svoj rodni grad i njegovo kazalište.

  Prije predstave u Galeriji Ciraki otvorena je izložba „Zagrebačkim ulicama“ čiji su autori Davor Curić, Jadranko Markoć, Krešimir Mehičić, Željko Novaković, Neda Rački, Zvonko Radičanin i Vesna Špoljar.

 • Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013. Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013.

  Nakon svečane festivalske povorke gradskim ulicama do Trga Sv. Trojstva otvoren je Glazbeni festival Slavonije Požega 2013. Uz tradicionalnu požešku berbu grožđa gdje su mještani Kaptola imali demonstraciju prerade grožđa u vino, nastupili su sudionici Festivalske povorke s gotovo 30 skupina s ukupno 700 članova, od plesnih skupina do kulturno-umjetničkih društava iz Kaptola, Biškupaca, Brestovca, Pleternice, Jakšića i ostalih, svih požeških dječjih vrtića, povijesnih postrojbi, gradske glazbe, vinara i konjogojstvenih udruga.  

  Festival je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović i poručio: – Svima vama u ime Grada Požege želim da današnjim programom naš slavonski, i hrvatski požeški festival nastavi tradiciju koju je imao u prošlosti i da sljedeći dani u Požegi proteku upravo onako na radost svih naših gostiju i svih naših sugrađana. 

  Prva u nizu je Polufinalna večer tamburaške pjesme, uz nastup 16 izvođača i tamburaških sastava. Nakon toga slijedi je koncert Stjepana Jeršeka-Štefa i gostiju pod nazivom „Sve poštujem svoje uživam“ i potom proglašenje pobjednika Polufinalne večeri tamburaških pjesama.