Srijeda, 30 Studeni 2022 19:06

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

|| ||

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policijski službenici PU požeško-slavonske proveli su akciju usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom. Na tu je temu u Gradskoj vijećnici održan tematski sastanak kojemu su prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović i pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreja Menđel, predstavnici udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije, te policijski službenici.

Tema sastanka bila je zajednička aktivnost s ciljem senzibiliziranja šire javnosti o problematici pristupačnosti te podizanja razine svijesti svih sudionika u prometu u pogledu skrbi o osobama s invaliditetom. Jedna je to u nizu preventivnih aktivnosti kojem tijekom cijele godine provodi PU požeško-slavonska.

- Izrazito je važno redovito upućivati i poticati javnost na važnost uključivanja osoba s invaliditetom u aktivno i ravnopravno sudjelovanje u društvenoj zajednici, te prilagodbe koje su nužne da se to omogući. Dužnost svih nas, svih članova društva je doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i zalagati se za društvo jednakih prilika i mogućnosti. Uz nastojanja za uklanjanje svih vrsta prepreka, izrazito je važno kroz edukaciju i socijalnu podršku doprinijeti olakšavanju ostvarivanja prava osoba s invaliditetom. Grad Požega podržava rad udruga koje doprinose ostvarivanju ovih prava, te se zalaže za ravnopravno uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života. - rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović.

- Prošle godine u ovo vrijeme pričali smo o onome što je odrađeno po pitanju prometa i označavanja parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Ove godine smo pri izgradnji svih prometnica naročitu pažnju dali za osiguravanje, ne samo minimalno propisanih već i povećanog broja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Ono što pokušavamo u svakodnevnom radu, kako s udrugama, tako i s građanima, jest naći dijalog i doći do zaključka s kojim bi pomogli osobama s invaliditetom, ali i isto tako s čime bi ih doveli u ravnopravniji položaj što se tiče korištenja komunalne infrastrukture. Ove godine smo imali provedena dva postupka nabave, prilagođavaju se prostori Glazbene škole i Osnovne škole Dobriša Cesarić u Požegi. Ono što je nama bitno, da svi budemo tu jedni za druge, da komuniciramo te odradimo stvari koje možemo, u kratkom roku. Ono što je bio problem u nekakvom dosadašnjem radu što novije zgrade nisu zadovoljavale uvjete pristupačnosti. - rekla je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreja Menđel.

U ime PU požeško – slavonske obratio se policijski službenik za prevenciju Goran Matijević.

- Nastavno na prošlogodišnje aktivnosti u kojima su policijski službenici s udrugama osposobili veći broj službenika za pomoć slijepim i slabovidnim osobama, ove godine su sudjelovali i u projektu Udruge žene Vukovara „Nove mogućnosti-boja socijalna uključenost starijih osoba“, a koji se provodio i na našem području i u sklopu kojeg je veći broj osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom educiran kako se zaštititi od kaznenih djela. – kazao je Matijević.

Foto: Slavonski.hr