Četvrtak, 08 Prosinac 2022 13:50

U Požegi predstavljen pano za suzbijanje komaraca

||| |||

Unutar projekta Kontrola komaraca u prekograničnom prostoru (MOS-Cross2) danas je na Trgu sv. Terezije u Požegi predstavljen pano za suzbijanje komaraca. Projekt je predstavio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević, u nazočnosti požeško-slavonske županice Antonije Jozić, požeškog gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića te pročelnice Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Andreje Menđel.
Projekt je započeo 15. ožujka 2021. godine te završava 14. rujna 2023. godine. Nositelj projekta je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, a partneri na projektu su osim Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Zavod za javno zdravlje Sombor, Fond „Evropski poslovi“ autonomne pokrajine Vojvodine te Institut za javno zdravlje Vojvodine iz Novog Sada.
Svrha projekta je, prema riječima ravnatelja Matijevića, poboljšanje prekogranične suradnje u prevenciji, kontroli i nadzoru te uspostavi ranog upozoravanja na prisutnost uzročnika bolesti koje prenose komarci. Druga važnija aktivnost je suzbijanje komaraca na ekološki prihvatljiv način, dok je treća aktivnost edukacija stanovništva.
Projekt se financira sredstvima iz Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020 (85%), te Zavoda za javno zdravstvo PSŽ (15%). Na području naše županije postavljeno je takvih 10 info panoa. Grad Požega ima dva panoa, dok ostale jedinice lokalne samouprave imaju po jedan.
Pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege, Andreja Menđel istaknula je da je Grad Požega u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo odabrao lokacije postavljenih panoa te da je Grad vlastitim sredstvima pokrio materijalne troškove za postavljanje istih.
-Nadamo se da će se u budućnosti pokazati dobri rezultati ovoga projekta, da će on doprinijeti istraživanju i da ćemo imati manje komaraca u samom gradu te u konačnici manje opasnosti od bolesti - rekla je pročelnica Menđel.