Subota, 28 Rujan 2013 15:00

Nagrađen najbolji med i najukusniji Lovački čobanac

||||| |||||

Bogatom programu ovogodišnjeg Obrtničkog i poduzetničkog sajma pridonose i raznovrsni popratni sadržaji pa je tako danas održano natjecanje u kuhanju Lovačkog čobanca te su dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima meda našega kraja.  Za ocjenivanje meda prijavilo se 14 pčelara s 19 uzoraka meda od kojih se svi dobili priznanja zadovoljivši uvjete kvalitete. Sedam uzoraka dobilo je zlatno odličje, deset srebno, a dva su uzorka meda dobila bronačno odličje. Ove godine bilo je najviše uzoraka meda bagrema te baranjskog suncokreta.

Davorin Krakar, predsjednik pčelarske udruge „Zlatna dolina“, istaknuo je kako se ove godine dogodio povijesni fenomen da je zamedio i hrast kitnjak i njegova su dva uzorka sudjelovala u natjecanju pri čemu je jedan nagrađen zlatnim odličjem. Nagrade za tri najbolja uzorka dodjelio je gradonačelnik Vedran Neferović i to za treće mjesto Danku Egneru iz Kutjeva, za drugo mjesto Marijanu Krpanu iz Požege, a najboljim je proglašen med bagarema Ivana Pavlešića.

U humanitarnoj akciji kuhanja Lovačkog čobanca sudjelovalo je šest lovačkih društava, Lovačko društvo Jelen Požega, Lovačko društvo Fazan iz Ruševa, Lovačko društvo Sokol iz Bučja, Lovačko društvo Vidra iz Čaglina,  Lovačko društvo Košuta iz Pakraca te Lovačko društvo Sokolovac iz Požega. U najtecanju je sudjelovala i Domaća tjestenina Novak. Priznanja je dodijelio gradonačelnik Neferović u pratnji zamjenika Maria Pilona, a na poklon su i oni dobili simboličnu sataricu.

Related items

  • Otvoren XIV. Obrtnički sajam Otvoren XIV. Obrtnički sajam

    Na ovogodišnjem trodnevnom XIV. obrtničkom i poduzetničkom sajmu u dvorani Grabrik predstavilo se i svoje proizvode izložilo preko 160 izlagača. Uz obrtnike iz požeškog kraja, i ovaj put zastupljeni su i mnogobrojni iz cijele Hrvatske, te po jedan izlagač iz Makedonije i Slovenije. Na sajmu izlažu i požeške škole i vrtići. - Je li nam potreban obrtnički sajam? Mi kažemo da. Zašto? Zato što mi na ovom mjestu omogućavamo da obrtnici približe svoje proizvode kupcima, da ih oni pogledaju i lakše kupe, da obrtnici razmijene iskustva s drugim obrtnicima i da mladi naraštaji dobiju iskustvo i da danas sutra postanu naši kolege obrtnici, posebno u ovo teško vrijeme kad nam najavljuju ukidanje komorskog doprinosa.

    Ali, mi se ne damo, opstojimo 160 godina i opstat ćemo i dalje.- rekao je Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije na otvorenju sajma. Sa željama za uspješan sajam nazočnima se obratio Luka Balenović, predsjednik županijske gospodarske komore i Dragutin Grabrović, potpredsjednik Obrtničke komore. U ime Grada Požege gradonačelnik Vedran Neferović izrazio je zadovoljstvo što se sajam održava ponovno s velikim brojem izlagača, te naglasio značaj obrtništva u Požegi, gdje ono ima dugu tradiciju, rekavši: - U ovom vremenu, kada je svako radno mjesto od neprocjenjive važnosti, posebno u privatnom sektoru, nadam se da će se izlagači i iduće godine odazvati u još većem brojem i da će tradicija opstati i u ovom vremenu punom izazova. Vjerujem da ćete se uspjeti ophrvati svim poteškoća na koje u poslovanju nailazite. Bez poduzetnika u ovom gradu nemoguće je provesti mnoge manifestacije i aktivnosti, stoga se još jednom zahvaljujem na tome. –

    - Ja vam zahvaljujem što ste danas ovdje, što prikazujete vaše proizvode koje vaše vrijedne ruke i ruke vaše obitelji mogu pružiti Požegi, Požeštini i Hrvatskoj. – rekao je župan Alojz Tomašević, otvarajući sajam, te uputio pitanje: – Da li je Požega i Požeško-slavonska županija i dalje u Hrvatskoj? Da li mi živimo u ovoj domovini, jer što god se događa na ovom prostoru ministri vjerojatno imaju nekih drugih obaveza. Bili smo na sajmu u Alilovcima, kada je ministar poljoprivrede bio valjda na oranju. Ako je to radio, onda nije trebao biti s nama. Danas smo ovdje očekivali ministra obrtništva, ma dapače i ministra gospodarstva. Dragi prijatelji, nemaju vremena, tko zna što se događa, možda rade europske zakone ili za neke ljude što Europa od nas traži. Ako nema obrta, obrtništva i gospodarstva onda nema ni vlade. Zato dragi prijatelji, čestitam vam. – Govoreći o značaju i teškoćama obrtništva, naglasio je kako obrtnici nemaju vremena čekati nove napretke, nove zadaće i neke nove strategije, te je pozvao one koji hoće i mogu, da zajedno pomognu da se gospodarstvo postavi na mjesto koje mu zapravo i pripada.

    Uz Županijsku obrtničku komoru, sajam su organizirali Udruženje obrtnika Požega, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika i HGK Gospodarska komora Požega, uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, Grada Požege i drugih gradova i općina naše županije. Na sajmu će se održati ocjenjivanje meda, likovna kolonija, humanitarna akcija u korist Udruge MI, sajam zanimanja, modna revija i revija frizura itd.