Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2013 12:00

U nedjelju se podiže festivalska zastava

|||| ||||

U nedjelju će biti na Trgu Sv. Trojstva svečano podignuta festivalska zastava, znak da Požega živi svojim festivalskim životom. Bit će to označeno i novim nazivima ulica, jer dio središnjeg trga postaje Trg starih zanata i rukotvorina, Cehovska, Mesnička i Florijanova prigodno se imenuju u Festivalsku ulicu, a Lermanova – Ulica kulena, vina i rakije. Otvorenje Glazbenog festivala Slavonije je u četvrtak, 29. kolovoza kada će krenuti i festivalska povorka - Požeška berba grožđa, uvečer je prva, polufinalna večer tamburaške glazbe itd. itd. Požega će ponovno pokazati svoje renome i biti glazbeno središte tamburaške glazbe.

Gradonačelnik Vedran Neferović je na današnjoj konferenciji za novinare pozvao Požežanke i Požežane da u vrijeme festivala doista žive s njim i svim njegovim manifestacijama: – Nama je najvažnije da se festival i kompletni program održi što kvaltietnije, da naši sugrađani budu zadovoljni kao i njihovi gosti, također i sponzori koji su se uključili u sve događaje. Teškoće koje smo imali na početku kad smo došli u gradsku kuću po pitanju Festivala i nekih drugih stvari, ostavit ćemo za kasnije i o njima razgovarati da se više ne događaju i da imamo jasniju situaciju o tome što je festival za Grad Požegu i kako ga treba organizirati, ali i financirati. Sada je najvažnije da cjelokupni program bude izveden na zadovoljstvo Požežana i gostiju.- rekao je gradonačelnik.

O glazbenim priredbama festivala govorio je Tomislav Jakobović, jedan od direktora Festivala, istaknuvši kako je konkurencija skladbi i ove godine velika, posebno za petak - Večer pjesme i vina. Povodom svoje 20-godišnjice rada koncert će održati Stjepan Jeršek Štef sa svojim gostima, legendama tamburaške glazbe kao što je Kićo Slabinac, Mioroslav Škoro, Šima Jovanovac i dr. Najpoznatija imena tamburaških sastava nastupit će također u petak i subotu, čiji popis je uistinu dugačak. Gotovo da i nema ikoga od tamburaških zvijezda tko tih dana neće nastupiti u Požegi, a subotnju večer prenosit će i 2. program HTV-a.

Festival prati niz drugih priredbi i događanja, od kojih većinu organizira Turistička zajednica Grada, o čemu je govorio Bruno Horvat. U petak je na programu 19. Fišijada u parku pored Orljave za koju već sada postoji veliki interes među kuharima tradicionalnom ribljeg paprikaša iz cijele Slavonije i Baranje. Završnica je u nedjelju kada se održava 9. Smotra folklora „Oj Požegu sve ti je na glasu“ uz vašar kolača, podjelu nagrada za najljepše uređene izloge, reviju tradicijskih  nošnji, izbor ljepotice i dr. Među pratećim priredbama je i izložba peškira u Gradskom muzeju koja će biti otvorena od prvog dana Festivala, a na kraju je „Muzej u loncu“ s tradicionalnim požeškim jelima po starim receptima.

Related items

 • Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013. Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013.

  Nakon svečane festivalske povorke gradskim ulicama do Trga Sv. Trojstva otvoren je Glazbeni festival Slavonije Požega 2013. Uz tradicionalnu požešku berbu grožđa gdje su mještani Kaptola imali demonstraciju prerade grožđa u vino, nastupili su sudionici Festivalske povorke s gotovo 30 skupina s ukupno 700 članova, od plesnih skupina do kulturno-umjetničkih društava iz Kaptola, Biškupaca, Brestovca, Pleternice, Jakšića i ostalih, svih požeških dječjih vrtića, povijesnih postrojbi, gradske glazbe, vinara i konjogojstvenih udruga.  

  Festival je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović i poručio: – Svima vama u ime Grada Požege želim da današnjim programom naš slavonski, i hrvatski požeški festival nastavi tradiciju koju je imao u prošlosti i da sljedeći dani u Požegi proteku upravo onako na radost svih naših gostiju i svih naših sugrađana. 

  Prva u nizu je Polufinalna večer tamburaške pjesme, uz nastup 16 izvođača i tamburaških sastava. Nakon toga slijedi je koncert Stjepana Jeršeka-Štefa i gostiju pod nazivom „Sve poštujem svoje uživam“ i potom proglašenje pobjednika Polufinalne večeri tamburaških pjesama.

 • Izložba: Peškir, jedna zaboravljena priča Izložba: Peškir, jedna zaboravljena priča

  Etnografskom izložbom tradicijskih peškira požeškog kraja pod nazivom „Peškir, jedna zaboravljena priča“ Gradski muzej obogatio je program za vrijeme održavanja Glazbenog festivala Slavonije.  - I ovime ovdje izloženim moramo očuvati i pokazati Europskoj uniji tko smo i što smo. Jer, i ovaj peškir ima svoju priču. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na otvorenju izložbe, uz želju da svi koji je budu pogledali pronađu u njoj djelić slavonskog identiteta.

  Izložbu peškira otvorio je Branko Uvodić, autor i voditelj televizijske emisije „Lijepom našom“ koja posebnu njeguje tradiciju. – Ovaj miraz koji smo mi u EU donijeli, kada smo primljeni u punopravno članstvo, sigurno je jedan od najvrednijih koji EU zajednica ima. Tu nema previše eksponata, ali dat je presjek tih otaraka, kako u Šokadiji zovu peškire i ručnike. Možete ih vidjeti i u požeškim izlozima, to je uspjeh Festivala. I ta tamburica koja je 1515. godine donešena k nama je tradicijsko glazbalo velikih izražajnih mogućnosti. Vjerujem da će ta tamburica i Požega zaista biti Nashwill hrvatske tamburaške glazbe. – rekao je otvarajući izložbu.

  O izloženim peškirima je govorila autorica izložbe Dubravka Matoković, objasnivši kako su tradicijski ručnici ili kako se to u našem kraju kaže - peškiri ogledalo bogatstva i raznovrsnosti tkalačkih tehnika i vezova požeškoga kraja. Ručnik ili peškir bio je izuzetno bitan u svakom domaćinstvu, te je u prošlosti imao mnogostruku ulogu: od praktične primjene u svakodnevnom životu do simbolične uloge u svim životnim običajima, od rođenja, svadbe pa do smrti, te godišnjim običajima.

  Mnogostruka funkcija, od uporabne primjene u svakodnevnom životu do vrijednosne, ukrasne i obredne uloge u životnim i godišnjim običajima prezentirana je ambijentalnim prikazom kroz fotografije i modelima likova, koji predstavljaju aktere pojedinih običaja s originalno postavljenim predmetom – ručnikom u prostoru. Izložbu će pratiti kreativna likovna radionica za učenike nižih razreda osnovnih škola i video projekcija tkanja peškira na tkalačkom stanu.Autorice izložbe su Maja Žebčević Matić i Dubravka Matoković.

 • Večer pjesme i vina 2013. Večer pjesme i vina 2013.

  Ajte zamnom tamburaši, zvjezdana je noć – poziv je iz stihova jedne od skladbi na Večeri pjesme i vina, koji bi mogao biti moto svima izvedenima. Što tambure mogu u  glazbi na bezbroj načina i ritmova – pokazala je druga festivalska večer, na kojoj je izvedena 21 skladba, o kojima će publika tek reći svoje po slušanosti na hrvatskim radio-postajama.

  Pjevalo se kao i uvijek i ponajviše ljubavima, srcu, sreći, godinama i – tamburi. U zanimljivom spoju pop i tamburaške glazbe nastupili su Miroslav Škoro, Gazde, Ivan Mikulić, Mejaši, Horda, Prijatelji, Željko Krušlin, Antonija Šola, Minea i dr. Mnogi među njima baš u Požegi stjecali su popularnost.

  Pokazali su se i tamburaši požeškog kraja – Bekrije, Posegana, Veličke legende, a festivalskim orkestrom ravnao je Zvjezdan Marjanović. Večer su vodili Branko Uvodić i Uršula Tolj, a u predahu kucnuli čaše s festivalskim vinom generalskog sponzora Kutjeva d.d.

  Nove festivalske skladbe kreću na put osvajanja publike, a stare se naveliko pjevaju i slušaju. Prvu  nagradu po slušanosti s prošlogodišnje Večeri pjesme i vina Bosutskim bećarima uručio je gradonačelnik Vedran Neferović, druga su osvojili Đentlmeni , a treću Miroslav Škoro. Sutra je na rasporedu finalna „Večer tamburaške pjesme“ uz izravan prijenos na HTV 2.

 • Finale: Večer tamburaške pjesme 2013. Finale: Večer tamburaške pjesme 2013.

  Finalna večer s najboljim ovogodišnjim festivalskim skladbama potvrdila je sve što smo od izvođača i tamburaša i očekivali. Izvedeno je 17 novih pjesama, koje kreću put osvajanja popularnosti. Ako bi trebalo išta izdvojiti, onda se više nego prethodnih  večeri pjevalo Slavoniji i njenoj tradiciji, kako i priliči slavonskom festivalu. Ravnica nam je pjevala „Slavonija mati“, Katarina Grujo „Slavonijo na srcu te nosim“, Patria „Sve dok Šokci piju“, MVS Bećarine KUD-a Tena "Srce šokačko", dok su Adalbert Turner i Sandra Kulier pjevali „Kirbaj u Nuštru“ itd.

  Kao što pjesma koju je pjevao Boris Ćiro Gašparac kaže da neke slike nikad ne požute, tako će zasigurno i mnoge skladbe nastaviti svoj život tako što će ih se još dugo pjevati.

  S prošlogodišnjeg festivala najviše se slušala, pa i pjevala, pjesma Stjepana Jeršeka Štefa „Ljube se dva goluba“ za koju mu je nagradu uručio gradonačelnik Vedran Neferović. Drugonagrađena pjesma je Slavonskih lola, a treću nagradu je za pjesmu Kiće Slabinca uručio župan Alojz Tomašević.

 • Folklorno finale - Oj Požego, sve ti je na glasu Folklorno finale - Oj Požego, sve ti je na glasu

  Kao pravo finale folklorne tradicije, Smotrom folklora „Oj Požego, sve ti je na glasu“ završen je Glazbeni festival Slavonije Požega 2013. U povorci od jedanaest skupina, predvođenih Gradskom glazbom Trenkovih pandura na središnji trg ušlo je bogatstvo tradicijskih nošnji od požeškog kraja do Rakitnog, i do Pašmana. Dobrodošlicu gostima i svim posjetiteljima uputio je gradonačelnik Vedran Neferović, otvarajući Smotru folklora, u ime pokrovitelja Grada Požege.

  Za razliku od prethodnih smotri, ovaj put održana je i kratka etno modna revija odjeće s elementima tradicije, poput čipke, folklor6.JPGvezova i drugih detalja. Za skladokusce tu je bio i vašar kolača. Članovi GKUD-a Požega, organizatora smotre, otvorio je dugi niz plesova i pjesama, na veselje brojnoj publici, koja ni danas nije štedjela dlanove za pljesak. Požega je živjela svoj festival, ništa manje nego li i prethodna tri dana. Nastupili su KUD-ovi „Bokolje“ Dobropoljana, „Zora“ Piškorevci, „Zvona Zagore“ Mirlović Zagora, „Horvati“ Horvati, „Filipovčice“ Kompletinci, „Sveta Ana“ Vučjak, „Rakitno“ Rakitno, Hrvatski gajdaški orkestar i „Graničari“ iz Lužana.

  Ljepota tradicije nije mogla bez ljepotica. U konkurenciji od deset folklorašica, za „naj“ izabrana je Petra Rezo i Rakitnog, kojoj je nagradu uručio gradonačelnik Neferović. Druga je Rebeka Parazajder iz Vučjaka, a treća Barbara Mutavčić iz Lužana. Ana Svračak iz Mirlović Zagore nagrađena je za najizvorniju nošnju. Nagrade su im uručili Mario Pilon, zamjeni gradonačelnika, Tomislav Galić, direktor Festivala i Bruno Horvat, direktor Ureda Turističke zajednice Grada. Smotra, a time i Festival završen je velikim Šokačkim kolom.


  Najljepše uređeni izlozi:

  1. MJESTO FINA – poslovnica Požega 750,00 kn Trg Sv. Trojstva 19, Požega

  FRIZERSKI SALON TARA 750,00 kn Dr. Filipa Potrebice 2A, Požega (Dom za starije i nemoćne)

  2. MJESTO POSLOVNICA SG-SPLITSKA BANKA 500,00 kn Trg Sv. Trojstva 19,

  DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE – POŽEGA 500,00 kn Dr. Filipa Potrebice 2A, Požega

  3 . MJESTO KRČMA GAVRAN 500,00 kn Mesnička 2A, Požega

  POSEBNE POHVALE ZA TRUD

   DJEČJI VRTIĆ SV. LEOPOLD MANDIĆ Pavla Radića 36, Požega

  Prodavaonica „Sloga“ Cehovska ulica

  DJEČJI VRTIĆ RADOST Tekija 13, Požega Izlog u prizemlju poslovnog centra, Cehovska 8, Požega

  APP TURIZAM – Poslovnica Požega Trg Sv. Terezije 2, Požega