Četvrtak, 26 Rujan 2013 11:00

1. Memorijalni maraton za Kamensku

|||| ||||

Desetak maratonaca iz naše i susjedne Brodsko-posavske županije započelo je jutros prvi memorijalni maraton u prigodi obljetnice prve vojne akcije sa ciljem oslobađanja Požeštine od agresora i sjećanja na poginule hrvatske branitelje. Maraton je organizirala Udruga HVIDR-a Požega, u nakani da se on nastavi svake godine i postane tradicionalan.
 
Na polasku kod spomenika 123. brigade zapalili su svijeću i pomolili za sve poginule. Ispratili su ih Tomo Vrhovec,  predsjednik HVIDR-e i njeni članovi, župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha, prijatelji i dr. - Vi ste mogli trčati i neki drugi dan, na nekoj drugoj dionici, ali to što se izabrali baš ovu obljetnicu posebno je za istaknuti. Dužnost je nas svih da se sjećamo branitelja koji su stvarali našu državu i za nju poginuli. – rekao im je župan Alojz Tomašević na ispraćaju prema Kamenskoj, što je dionica od 24 kilometra. Zaustavit će se u Brestovcu i zapaliti svijeću kod spomenika poginulim braniteljima.

Related items

  • Obilježena 22. obljetnica prve vojne akcije Obilježena 22. obljetnica prve vojne akcije

    Vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.? –  Ove riječi Siniše Glavaševića, novinara, ratnog izvjestitelja i pisca, govorili su učenici OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca, okupljenima u Kamenskoj uz spomenik, na svečanosti u prigodi 22. godišnjice prve vojne akcije sa ciljem oslobađanja Požeštine i sjećanja na poginule hrvatske branitelje.
     
    Tada su svoj život za domovinu dali Ivica Zovko, Mihovil Vojnić, Dragan Mindum, Nikica Mandušić, Branko Terzić, a potom još i Igor Zalar, Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić. Vijence na spomenik na kojem su uklesana njihova imena položili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Općine Brestovac, vojske, policije, državne uprave i dr. Svečanosti su se pridružili i maratonci koji su jutros krenuli na prvi memorijalni maraton od spomenika 123. brigade u Požegi.