Utorak, 24 Rujan 2013 14:00

Otvoren Ured za europske integracije

||||| |||||

Ured za europske integracije Grada Požege danas je i službeno otvorio svoja vrata svima koji trebaju stručnu pomoć i potporu za pripremu projekata koje će prijaviti za financiranje europskim fondovima. Iako je odluka o njegovom ustrojavanju donijeta na prošloj sjednici Gradskog vijeća, radilo se i prije službenog početka, da tako da su već prijavljena četiri projekta za investicijske potpore i nekoliko drugih. – Ured ne stoji 200.000 kuna, ali je puno vrednije znanje ljudi koji će u njemu raditi. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na današnjem služenom predstavljanju ovog ureda.

Za početak u Uredu će biti zaposlena jedna osoba s pripravnicima koji već imaju početna iskustva u radu, a iduće godine to će ovisiti o konkretnim potrebama. Bit će otvoren za sve, a posebno mlade koji su spremni svoje slobodno vrijeme dati na raspolaganje. Za njih će ovaj ured biti otvoren i u neradno vrijeme. – Pozivam sve koji se žele uključiti volonterski ili kroz projekte Grada, te udruge da dođu sa svojim idejama, posebno naše obrtnike i poduzetnike, ured im stoji na usluzi. U EU  perspektivi nam treba da znamo na vrijeme što aplicirati, koji su uvjeti i da to bude potpora Gradu Požegi, kako ne bismo gubili puno vremena za pripremu dokumentacije, a ako bude trebalo što dodatno, možemo zatražiti i pomoć konzultantskih kuća. Za sada sam izuzetno zadovoljan načinom na koji smo krenuli u pripremi određenih gradskih projekta koje se vežu za muzej, knjižnicu i neke druge. Mislim da će se svi uvjeriti da ovo ima smisao i da je potrebno za grad. – rekao je gradonačelnik, uz napomenu da rezultati govore kako godišnji odmor i nije trajalo koliko se nekima činilo.

Kako je informirao Marko Šostar iz Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije, koji je vodio dosadašnje pripremne poslove na projektima, prijavljena su četiri projekta u Ministarstvo kulture za investicijske potpore i jedan za nepokretna kulturna dobra, gdje se apliciralo projekte za Gradski muzej, Gradsku knjižnicu i čitaonicu, Trg sv. Terezije i spomenik fra Luki Ibrišimoviću. Prijavljena su i dva IPA projekta, jedan od njih je usmjeren socijalno isključenim i invalidnim udrugama, gdje se planira centar za rehabilitaciju u Požegi. Projekt je prijavljen u partnerstvu s regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije, udrugom „Mi“, te još nekoliko drugih projekata. U pripremi su i drugi projekti, posebno strateškog značaja ne samo za Grad Požegu već i Požeško-slavonsku županiju.