×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Ponedjeljak, 22 Rujan 2014 07:15

Županijska stočarska izložba u Alilovcima

|||||| ||||||

U Alilovcima su se po deseti put predstavili uzgajivači stoke iz Osječko-baranjske, Brodsko –posavske i naše županije sa svojim odabranim grlima konja, krava i svinja. Kako i sami organizatori kažu, značaj izložbe rasplodne stoke nije samo u prezentaciji najkvalitetnijih grla uzgojenih u stajama marljivih stočara uz pomoć dugotrajno i predanog rada stručnih službi, nego i u stjecanju uvida u raspoloživu kvalitetu izloženih grla kao postojećeg genetskog potencijama neophodnog za realizaciju gojidbenog programa pojedinih vrsta stoke.

- Uz tešku gospodarsku situaciju i nejasnu poljoprivrednu politiku evo ovo malo žilavih ljudi, hrvatskih i slavonskih seljaka koji se još uspijevaju oduprijeti ovoj situaciji, koji su našli snage da prežive ovo teško vrijeme i koji su uspjeli dovesti svoja najkvalitetnija grla u Alilovce – rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol, pozdravljajući sve na otvorenju izložbe. Ovo je jedina stočarska izložba ove godine u Slavoniji, naglasio je Drago Solić, pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije.

O nastojanjima da poljoprivreda i stočarstvo krenu put bržeg razvoja govorio je župan Alojz Tomašević. Proglašavajući izložbu otvorenom, rekao je: - Biti poljoprivrednik danas možda nije moderno ili isplativo, ali to nije samo zato da bi se zaradili novci, nego je to stil života. To je ono što ostaje kao tradicija i spomen na generacije koje su živjele prije nas, obveza da sačuvamo ovu prelijepu Slavoniju, našu županiju i Hrvatsku za one generacije koje dolaze iza nas - Najavio je predstojeći razgovor u ministarstvu o državnoj naknadi šteta od poplava.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo poljoprivrede i Grad Požega, Požeško-slavonska županija i HGK Županijska komora Požega, organizator Udruga za promicanje tradicijskih manifestacija i Agronomsko društvo Požega, domaćin Općina Kaptol. Na izložbi je bio i gradonačelnik Vedran Neferović, saborski zastupnici Franjo Lucić i Dražen Đurović i dr.

Nagrađena grla
Krave simentalske pasmine natjecale su se u tri kolekcije . Prvonagrađena grla su: u kolekciji steonih junica krava Pliva uzgajivača Ivice Ribičića iz Grabarja, u kolekciji mladih krava Mirta vlasnika Ivice Ciganovića iz Alilovaca, a u kolekciji ostalih krava Žuna uzgajivača Zlatka Bradića iz Ugaraka. Prvonagrađeno grlo holstein pasmine je krava Fani uzgajivača Slavka Bartolovića iz Alilovaca. Šampionsku titulu koju je osvojila je krava Rebeka obiteljskog gospodarstva Vladimira Tadijala.

Konji: prvonagrađeni pastuh lipicanske pasmine je grlo vlasnika Gordana Draškovića iz Ramanovaca, drugo mjesto osvojio je je pastuh vlasnika Željka Vukelića iz Banove Jaruge, a treće pastuh Željka Matijevića iz Bodovaljaca. Među pastusima pasmine hrvatski hladnokrvnjak prvo mjesto pripalo je Gromu vlasnika Damira Pavkovića iz Trenkova, drugo je osvojio Musa Željka Adžića iz Mihaljevaca, a treće Jadran Antuna Samaržije iz Biškupaca.

Zaprege: prvo mjesto osvojila je zaprega Antuna Grgića iz Adžamovaca, drugo mjesto Antun Glavačević iz Strizivojne, a treće Dražen Mađarević iz Rešetara. Najatraktivnijom, izvan konkurencije proglašena je zaprega s četiri lipicanca Ivana Maroševića iz Tisovca.

Fotogalerija