×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 676
Utorak, 30 Rujan 2014 12:57

Štete na Orljavi i Veličanki u Požegi 1,5 milijuna kuna

Orljava je doživjela više oštećenja u svom koritu u Požegi|Gradonačelnik Neferović (lijevo) s Miroslavom Taborskim iz Hrvatskih voda|Detalj s nedavne poplave u Dervišagi|| Orljava je doživjela više oštećenja u svom koritu u Požegi|Gradonačelnik Neferović (lijevo) s Miroslavom Taborskim iz Hrvatskih voda|Detalj s nedavne poplave u Dervišagi||

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović danas je u svom uredu održao radni sastanak s Miroslavom Taborskim, voditeljem požeške Vodnogospodarske ispostave Orljava - Londža Hrvatskih voda, a teme su razgovara bile štete od ovoljetnih poplava u Požegi te planovi njezinih sanacija.

- Samo na nasipima i objektima uz korita Orljave i Veličanke u Požegi pričinjena je šteta od 1,5 milijuna kuna. To će sanirati Hrvatske vode, ali nećemo moći odjednom – izvijestio je Taborski, dodajući kako će Hrvatske vode ići u izgradnju dijela orljavskoga nasipa u onim dijelovima grada gdje ga trenutačno nema, a preventivno će se zaštiti područje oko nekoliko najugroženijih kuća, posebno u Dervišagi, koje, nažalost, „plivaju“ gotovo za svakoga većega pljuska.

Razgovaralo se i o problemima koji se javljaju zbog oborinske odvodnje, gdje će posebno biti potrebna suradnja Grada i Voda.

- Mi ćemo pomoći sa svoje strane koliko god možemo. Obavili smo i obavit ćemo još razgovore s ljudima koji bi trebali dati suglasnost da se mogu izvesti radovi na njihovoj zemlji koja ne spada pod javno dobro, ali je potrebno, primjerice, prokopati kanal ili izvesti slične zahvate da se trajno otklone problem i da se izbjegne plavljenje obiteljskih kuća i gradskih ulica – kazao je gradonačelnik Neferović.

Na taj će se način rješavati problemi u Alagincima, Ulici Nikole Tesle u Požegi te uz groblje Krista Kralja i Kvaternikovu ulicu u Požegi. U Vranduku će se problem Komušanca riješiti projektiranjem i izvođenjem radova na kritičnom dijelu podno Komušine.

Problem velikih voda s Glavice riješit će se preusmjeravanjem u Ulici Pavla Radića i u Ulicu fra Kaje Adžića, za što tamošnji stanovnici također trebaju dati suglasnost. Utvrđeno je i da postoji klizište na Tabašnicu, dio iznad Zagrebačke ulice, te se ono mora presjeći kako bi se moglo pristupiti uređenju oborinske odvodnje.

- Sanacija na Orljavi ići će ove jeseni jer je ipak riječ o hitnim intervencijama, no cijeli će posao ići onom dinamikom kojom nam budu pristizala sredstva s državne razine, dok će uređenje oborinske odvodnje na uočenim najkritičnijim točkama ići u plan radova za iduću godinu – dodao je Taborski.