×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Srijeda, 18 Rujan 2013 12:30

Gradonačelnik obišao radove u OŠ Antuna Kanižlića i Gradskoj knjižnici

||| |||

Gradonačelnik Vedran Neferović danas je posjetio OŠ Antuna Kanižlića u kojoj se obavljaju radovi na sanaciji sanitarnog čvora. U suradnji s ravnateljicom škole izvođači radova pronašli su rješenje da se unatoč trajanju školske godine oni što prije odrade. - Vrijednost radova je 680.000 kuna i nadam se da će do sredine studenog svi radovi biti gotovi i da će konačno taj dio problema koji je u ovoj školi bio biti riješen. – rekao je gradonačelnik Neferović.

Gradonačelnik je posjetio i Gradsku knjižnicu i čitaonicu gdje su radovi na dogradnji novog dijela započeli još 2006. godine. Okvirni sporazum potpisan je na četiri godine i sada će ući u svoju posljednju godinu za vrijeme koje će započeti radovi u vrijednosti od oko 1.500 000 kuna iz sredstava Ministarstva. - Činjenica je da bi u idućoj godini trebalo osigurati još preko 6 milijuna kuna prema okvirnom sporazumu. Grad Požega ove godine u proračunu za sufinanciranje ovog projekta nije predvidio niti jednu kunu. Dakle, takvo stanje smo zatekli. Ova etapa će se odraditi, no teško je na ovaj način sufinanciranja predviđati količinu radova i morat ćemo gledati kako u posljednjoj godini pronaći ostatak iznosa za investiciju u vrijednosti 16 milijuna kuna. – istaknuo je gradonačelnik.

Do danas je Grad za financiranje projekta knjižnice izdvojio 1.807.000,00 kuna, Ministarstvo je projekt sufinanciralo sa 6.450.000,00, a za njegov dovršetak potrebno je još izdvojiti 7.600.000,00 kuna.

Related items

 • Proglašeni najčitatelji 2013. Proglašeni najčitatelji 2013.

  Čitati se mora – rekli bi ovogodišnji „najčitatelji" Gradske knjižnice i čitaonice, ali ne zbog prisile, već zbog užitka koji u čitanju nalaze. Za ovaj užitak, mjeren u broju posuđenih knjiga, dobili su epitet „naj" i nagrade, koje su im uručene na danas održanoj prigodnoj svečanosti.


  A kako se čita već od najranije dobi, mogla bi govoriti Petra Pribičević, trogodišnja najmlađa čitateljica, koja je član Gradske knjižnice i čitaonice postala kad je uz dar roditeljima za svoje rođenje od Grada Požege dobila i člansku iskaznicu. Dar za najmlađeg najčitatelja uručio joj je gradonačelnik Vedran Neferović.


  Nagrade su uručene za osam kategorija najčitatelja ove godine, uključujući i dvije kategorije najslušatelja. Katja Kožić najčitateljica je predškolskog uzrasta, a među učenicima to su još Ana Gotovac i Martina Bubanj. Najčitatelji odjela za odrasle su Jasminka Antunović iz Požege, Dražen Rekaš iz Eminovaca, Violeta Lubar iz Jakšića, Mihaela Majin iz Požege i Mirjana Seifert iz Brestovca. Najčitatelj (novina i časopisa) studijskog i čitaonice je Valentin Orišković iz Skenderovaca, a najslušatelji Glazbenog odjela su Sandi Prpić iz Požege i Branislav Stojaković iz Vidovaca. Za suradnju s kulturnim i pedagoškim ustanovama istaknuta je Katolička osnovna škola.


  2013. godina posvećena je glasnom čitanju, koje uključuje sve članove obitelji. Ali, Gradska knjižnica svake godine nagrađuje knjizi navjerniju obitelj. Za 2013. to je obitelj Knezović – Ksenija, Damir, Petra, Mihaela i Lukas, koji su zahvalili u ime nagrađenih svim djelatnicima Gradske knjižnice na njihovoj uslužnosti uz korištenje knjiga.

 • Glazbena škola pred završetkom Glazbena škola pred završetkom

  Prošlog tjedna, nakon intenzivnih aktivnosti od našeg dolaska u Gradsku kuću, uspjeli smo osigurati financiranje vantroškovničkih radova za završetak Glazbene škole, tako da smo u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije potpisali ugovor o daljnjem financiranju. – izjavio je gradonačelnik Vedran Neferović na konferenciji za novinare koju je danas održao sa zamjenikom Mariom Pilonom.

  Financiranje završetka građevinskih radova u iznosu od oko 2,5 milijuna nije bilo riješeno, pa prema osnovnomm ugovoru taj dio financiranja bio obveza Grada Požege, koji to nije planirao, niti osigurao sredstva. – Prošlog tjedan potpisali smo ugovor o daljnjem financiranju u kojemu će Ministarstvo financirati 1,294. 000 kuna, a Grad Požega s 1, 204.000 kuna ostatka radova, što znači da će ukupna investicija će iznositi 13.149.892 plus 382. 981 kuna nadzora, koordinatora, troškova „Tekiji“ HEP-u.-

  Iako smo doživljavali razne kritike ili opaske o aktivnosti i instrukcije kako bi što trebali, ti koji su to dijelili očito da nisu sami tako postupali, pa smo mi svojom aktivnošću proteklih mjeseci pokazali da želimo za dobrobit Grada Požege kontakt s Ministarstvom i uspjeli smo doći do nastavka sufinanciranja. Mislim da je to dovoljan argument za sve daljnje rasprave o tome kako je Glazbenu školu trebalo financirati.- rekao je gradonačelnik Neferović.

  Trenutačno je izvode radovi na stepeništu objekta, a konačni završetak Glazbene škole bit će 15. studenog. Očekuje se da bi učenici ove škole mogli „useliti“ prije Nove godine. Ostaje još pitanje financiranja opreme. O potrebnih 4,2 milijuna kuna, za 900.000 kuna od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa proveden je natječajni postupak za nabavu informatičke opreme i tonskog studija. Preostaje još opremanje koncertne dvorane i nabava instrumenata. O tome će biti nastavljani razgovori u Ministarstvu znanosti,  obrazovanja i športa.