×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Subota, 25 Listopad 2014 12:31

60 godina Udruge slijepih i za slijepe

|||||| ||||||

- Kažu nam da vodimo ljude na izlete. Da gospodo, vodimo ih, jer im je to jedini njihov godišnji izlazak, jer je to jedini njihov događaj koji će im nešto značiti u životu, koji bi vi mogli probati, možda samo na dan-dva, pa biste osjetili kako je živjeti u kolicima, sa štapom, i kako je živjeti s invaliditetom, kojima je oduzeto po nešto i koji u tome žive. Kad govorim o građanima koji su ispod granice siromaštva, onda znajte, su slijepi još dolje negdje na dnu, da ih ne vide oni odozgo, a ovi njih, naravno, ne mogu vidjeti. – riječi u Vojina Perića, predsjednika Hrvatskog saveza slijepih i Dramskog studija slijepih i slabovidnih osoba „Novi život" na svečanoj akademiji u prigodi 60 obljetnice Udruge slijepih Požeško-slavonske, održanoj u Gradskom kazalištu. Tim riječima on je naglasio potrebu boljeg materijalnog položaja slijepih i udruga koje ih okupljaju.

Požeška udruga slijepih osnovana je 1954.godine. Prva je organizacija osoba s invaliditetom osnovana na ovim prostorima. Osnovali su je Ivica Marcelja, ujedno i prvi predsjednik, Drago Slijepčević i g. Kožoman Od tada kontinuirano djeluje skrbeći o slijepima i za slijepe oba spola, svih životnih dobi nastojeći pružiti im pomoć i savjet u svakoj životnoj prilici i neprilici.

Zbog dugogodišnjih uspješnih aktivnosti i rezultata udruga je prepoznata i uvrštena u ROP-Partnerski odbor, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje kao predstavnica organizacija civilnog društva. Mnogima je kasnije osnovanim udrugama postala uzor i oslonac u početničkom radu. Do sada je uspješno provela niz projekata, tako da danas ima dvoranu za edukacijske, kulturne i društveno zabavne, aktivnosti, računalna prostorija s prilagođenom opremom u sklopu kojeg će uskoro biti knjižnica i čitaonica, opremljena dvorana za šport i rekreaciju, priručna kuhinja. Svi ovi sadržaji smješteni su u za osobe s invaliditetom pristupačnoj zgradi s potkrovljem oko 150 kvadratnih metara. Udruga slijepih ŽPS pokrenula je 2001. godine projekt »Računalsko edukacijskog centra« za obrazovanje i doškolovanje slijepih, slabovidnih te ostalih osoba s invaliditetom s područja Republike Hrvatske. Realizacija projekta „Športom i rekreacijom do zdravlja ...".također je započela 2008.g. kada je nabavljena je oprema za šport i rekreaciju, gdje se održava i Regionalni turnir slijepih i slabovidnih u pikadu –„Panonska Hrvatska".

Na danšnjoj svečanosti udruga je zavalila brojnim sponzorima i donatorima koji su pomagali njen rad. Među njima je Grad Požega, na čemu je uz čestitke zahvalio Darko Puljašić, zamjenik gradonačelnika. Proglašeni su i počasni članovi, to su. To su Kata Kuraja, dugogodišnja djelatnica, Verica Rebrina volonterka, suradnica i novinarka, Jozo Marić, dugogodišnji suradnik, volonter, i Ilija Zadro, dugogodišnji suradnik.

Večeras će u Gradskom kazalištu biti odigrana predstava „A kako Vi vodite ljubav" Dramskog studija slijepih i slabovidnih osoba „Novi život", od koje će prihod od ulaznica biti namijenjen požeškoj udruzi.