×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Utorak, 17 Rujan 2013 14:00

63. Samostalni bataljun ZNG-a svoje odličje predao Gradu i Gradskom muzeju

||| |||

Pripadnici 63. bataljuna Zbora narodne garde danas su svečano predali svoje odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog na čuvanje Gradu Požegi i Gradskom muzeju. Gradonačelnik Vedran Neferović zahvalio je pripadnicima 63. bataljuna na svemu što su napravili da bismo se na današnji dan s ponosom prisjećali svih branitelja zahvaljujući kojima Grad Požega ima mir i slobodu.

Željko Kalić, zamjenik zapovjednika 63. bataljuna zahvalio je gradonačelniku Grada Požege, Gradskom muzeju i svojim kolegama. Istaknuo je kako je ovo odličje dobila Požega i postrojba sastavljena od građana iz ovoga kraja. – Ovom odličju Nikole Šubića Zrinskog i plamencu mjesto je u muzeju, jer je to najdugovječnija, najkvalitetnija i najbolja prezentacija Grada i te postrojbe - rekao je Kalić.

- 63. bataljun sudjelovao je u svim akcijama Hrvatske vojske, od Vukovara pa do Bljeska i Oluje i bio je motor koji je pokretao 123. brigadu. Trebalo je proći više od 20 godina da ovi ljudi dobiju odlikovanje, ali nikada nije kasno i veseli nas upravo da Muzeju i vama kao gradu iz koje smo i ponikli imamo priliku uručiti ovo nama vrijedno odlikovanje i posvetu koju imamo za 63. bataljun. – rekao je Krešimir Pavelić, predstavnik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

U ime Gradskog muzeja zahvalila je ravnateljica Maja Žebčević Matić, ističući kako bi ovo trebao biti apel svima nama da ne odustajemo od skupljanja građe o Domovinskom ratu. Upravo tim očuvanjem možemo potaknuti mlade generacije da steknu svijest o važnosti Domovinskog rata i svega onoga što on predstavlja za naš Grad i našu domovinu.

Related items

 • Prvi put u Požegi - Izložba slika Dimitrija Popovića Prvi put u Požegi - Izložba slika Dimitrija Popovića

  U Gradskom muzeju otvorena je izložba slika Dimitrija Popovića. - Samo nekoliko dana od kako smo ispratili djela jednog velikog Miroslava Kraljevića, već danas „Vila Velebita“ predstavlja vam djela jednog od danas najvećih živućih slikara, umjetnika fascinantnog crtačkog umijeća, koji svoju umjetnost temelji na tri stupa: ljepoti, erosu i nestanku, odnosno odlasku u vječnost. – rekao je na svečanom otvaranju izložbe prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik Zavičajnog društva Vila Velebita, u čijoj organizaciji je izložba postavljena.

  Na izložbi pod nazivom „Izdvojeno iz ciklusa“, Dimitrije Popović se predstavlja prvi put požeškoj publici s dvadeset djela nastalih unazad četiri desetljeća u kojima „ slikar zaogrče aktere svog iskinutog ili izrezanog svijeta nadrealističkom koprenom suprotstavljajući njihovu životnu vanjštinu i ljepotu, genijalnost ili dobrotu nužno dolazećem ništavilu i raspadanju materije“, rekla je pored ostalog kustosica Gradskog muzeja Lidija Ivančević Španiček.

  - Šetnjom kroz eksponate ove izložbe, nazvane pragmatično „ Izdvojeno iz ciklusa“, čak će i prosječnom poznavatelju Popovićeva likovnog opusa ostati upečatljiv njegov odmak od realiteta, sveprisutan u brojnim ranim radovima, ka nadrealističkim kompozicijama, gdje na najsenzualniji način u manirima nadrealnog, dominiraju elementi slobodnih asocijacija povezanih u raznorodne, često logički teže objašnjive, fantastične strukture.- kaže prof. Fajdić.

  Izložbu je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović, zahvalivši autoru, dr. Fajdiću i LZD „Vila Velebita“ na organizaciji ovog kulturnog izuzetnog događaja. Na prigodi da izlaže u Požegi zahvalio je i sam autor Popović.

 • Izložba: Peškir, jedna zaboravljena priča Izložba: Peškir, jedna zaboravljena priča

  Etnografskom izložbom tradicijskih peškira požeškog kraja pod nazivom „Peškir, jedna zaboravljena priča“ Gradski muzej obogatio je program za vrijeme održavanja Glazbenog festivala Slavonije.  - I ovime ovdje izloženim moramo očuvati i pokazati Europskoj uniji tko smo i što smo. Jer, i ovaj peškir ima svoju priču. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na otvorenju izložbe, uz želju da svi koji je budu pogledali pronađu u njoj djelić slavonskog identiteta.

  Izložbu peškira otvorio je Branko Uvodić, autor i voditelj televizijske emisije „Lijepom našom“ koja posebnu njeguje tradiciju. – Ovaj miraz koji smo mi u EU donijeli, kada smo primljeni u punopravno članstvo, sigurno je jedan od najvrednijih koji EU zajednica ima. Tu nema previše eksponata, ali dat je presjek tih otaraka, kako u Šokadiji zovu peškire i ručnike. Možete ih vidjeti i u požeškim izlozima, to je uspjeh Festivala. I ta tamburica koja je 1515. godine donešena k nama je tradicijsko glazbalo velikih izražajnih mogućnosti. Vjerujem da će ta tamburica i Požega zaista biti Nashwill hrvatske tamburaške glazbe. – rekao je otvarajući izložbu.

  O izloženim peškirima je govorila autorica izložbe Dubravka Matoković, objasnivši kako su tradicijski ručnici ili kako se to u našem kraju kaže - peškiri ogledalo bogatstva i raznovrsnosti tkalačkih tehnika i vezova požeškoga kraja. Ručnik ili peškir bio je izuzetno bitan u svakom domaćinstvu, te je u prošlosti imao mnogostruku ulogu: od praktične primjene u svakodnevnom životu do simbolične uloge u svim životnim običajima, od rođenja, svadbe pa do smrti, te godišnjim običajima.

  Mnogostruka funkcija, od uporabne primjene u svakodnevnom životu do vrijednosne, ukrasne i obredne uloge u životnim i godišnjim običajima prezentirana je ambijentalnim prikazom kroz fotografije i modelima likova, koji predstavljaju aktere pojedinih običaja s originalno postavljenim predmetom – ručnikom u prostoru. Izložbu će pratiti kreativna likovna radionica za učenike nižih razreda osnovnih škola i video projekcija tkanja peškira na tkalačkom stanu.Autorice izložbe su Maja Žebčević Matić i Dubravka Matoković.

 • Muzej u loncu Muzej u loncu

  Da Festival može biti i ukusan, moglo bi se reći za sinoćnji završetak četverodnevnog programa u Grginom Dolu. Da završi u duhu tradicije i slavonskih običaja pripreme jela pobrinuo se Gradski muzej Požega organiziravši predstavljanje projekta pod nazivom „Muzej u loncu“. Na terasi hotela Grgin dol pripremljena je prezentacija i degustacija desetak novootkrivenih zaboravljenih jela Požege i Požeštine.

  Muzej u loncu je projekt Gradskog muzeja Požega kojimu je cilj kroz stručno istraživanje i dokumentiranje starih i zaboravljenih jela grada Požege i Požeštine popularizirati običaje i povijest ovog kraja. Jednako tako, Muzej u loncu želi skrenuti pozornost na mnoge mogućnosti iskorištavanja rezultata istraživanja, od gastronomske valorizacije ovog dijela Hrvatske kroz zaštitu nekih od jela kao nematerijalnog kulturnog dobra RH, zaživljavanja zanimljivih tradicijskih jela u ugostiteljskim objektima, osmišljavanje i proizvodnju gastrosuvenira, do promicanja ekoloških vrijednosti tradicijske i prirodne hrane kroz pokretanje izrade namirnica za tradicijska jela u malim gospodarstvima.

  Autorica i oganizatorica ovog projekta Maja Žebčević naglasila je kako je upravo zato Muzej u loncu s izložbom 'Baš se nekad dobro jelo, prezentacijskim predavanjem i degustacijom zaboravljenih jela Požege i Požeštine posljednjih skoro godinu i pol obišao sedam eminentnih restorana Slavonije (Đakovo, Osijek, Zmajevac, Županja, Ilok, Vinkovci i Višnjica), uvelike šireći interes populariziranjem ove teme. Večeras su svi posjetitelji mogli vidjeti izložbu „Baš se nekad dobro jelo“, a prije degustacije zaboravljenih jela prikazan je film kojim je predstavljen ovaj zanimljivi projekt.

  Na brizi za tradiciju našeg kraja nositeljima projekta i svim djelatnicima Muzeja zahvalio je gradonačelnik Vedran Neferović, te poželio uspješni nastavak čuvanja ovog bogatstva koje Požega ima. S istim željama pridružio mu se i Ferdinand Troha, zamjenik župana, a obojici je uručen prijedlog suvenira – vino s „pijancima“, ukusnim kolačima pripremljenim po starom receptu.

 • Otvorena izložba Miroslava Kraljevića Otvorena izložba Miroslava Kraljevića

  Sljedećih mjesec dana Požega će živjeti ne u sjeni, nego u svjetlu najvećeg umjetnika hrvatske moderne – Miroslava Kraljevića, slaveći život, slaveći umjetnost, slaveći njen doživljaj i razumijevanje. – riječi su Maje Žebčević Matić, ravnateljice Gradskog muzeja, domaćina i jednog od organizatora ovog značajnog događaja, kako za Požegu, tako i za cijelu Hrvatsku.

  Značaj Miroslava Kraljevića i njegovog stvaralaštva predstavili su prof. dr. sc. Zvonko Maković i Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu kao autori ove velike retrospektive. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović. – Iznimna mi je čast večeras ispred Grada Požege zahvaliti se gospodi na uloženom trudu i radu kako bi ova djela Miroslava Kraljevića danas bila ovdje izložena i kako bi Požega, s kojom je Kraljević intenzivno živio, nastavila živjeti sa svojim velikim slikarom. -

  Miroslav Kraljević, umjetnik koji je svojom inovativnošću presudno utjecao na likovnu umjetnost u Hrvatskoj na početku prošlog stoljeća, predstavlja poveznicu između suvremenih pariških strujanja i rađanja hrvatske moderne. Požega je u njegovom kratkom, ali bogatom stvaralačkom životu imala izuzetno važno mjesto te se u nju uvijek rado vraćao i u njoj stvorio neke od najzrelijih slika stvaralačkog opusa i jedan od svojih najboljih autoportreta.  

  Izložba je koncipirana i retrospektivno i antologijski jer ocrtava njegovu ulogu inovatora i svjedoči o značaju pravog istinski modernog hrvatskog slikara, naglasila je Biserke Rauter Plančić. Poseban značaj ove izložbe očituje se i u tome što će posjetitelji moći vidjeti više od osam djela koja se prvi puta pojavljuju u javnosti. Izložba će u Požegi biti otvorena do 16. studenog, a potom se seli u Zagreb te Split, Osijek i Dubrovnik.

  Velika Kraljevićeva retrospektiva prikazuje oko 200 njegovih djela nastalih od 1903. do 1912. godine, a uključuje skulpture, grafike, crteže i ulja. Od crteža požeškog zavičaja, portreta i autoportreta do pariške idile,  Požežani mogu vidjeti stvarnu veličinu umjetnika kojem ovaj grad mnogo duguje.

 • Dubravka Sokač Štimac i arheologija Požeške kotline Dubravka Sokač Štimac i arheologija Požeške kotline

  Povodom 70. rođendana muzejske savjetnice u miru Dubravke Sokač Štimac, koja je punih 40 godina uspješno istraživala mnogobrojne arheološke lokalitete našeg kraja, Povijesno društvo Požega organiziralo je okrugli stol. Zahvaljujući upravo ovoj neumornoj osobi i njenom dugogodišnjem stručnom radu, o arheologiji Požeške kotline i nije moguće govoriti, a da se ne govori o rezultatima njenog rada.

  Zahvaljujući joj na svemu što je učinila, gradonačelnik Vedran Neferović je rekao: - Zaista sam presretan što u našem gradu imamo osobu koja je svojim dugogodišnjim radom doista pomogla da shvatimo sve ono što se na ovom prostoru u povijesti događalo. Fascinantno je s kojom energijom i ljubavlju prema svom pozivu je puno toga do sada napravila za Grad Požegu, za cijelu Požešku kotlinu. Mislim da ovakvi ljudi, koji daju svoj obol na tihi način, možda ostaju na marginama moramo ih se češće sjetiti i shvatiti koliki su trud i rad uložili da mi danas možemo tu baštinu i povijest ovog kraja uživati i koristiti, materijalizirati na razne načine. –

  O radu Dubravke Sokač Štimac govorila je njena kolegica Kornelija Minichreiter, naglasivši kako nije lako biti prvi arheolog u malom muzeju, pogotovo svoj cijeli radni vijek sam stvarati arheološku sliku svog kraja i spašavati od uništenja vrijedne nalaze. O njenom životnom putu govorio je prof. Vinko Tadić, a na stručnom i humanom radu zahvalili su joj njena kolegica Jasenka Miškiv i Zlatko Uzelac, povjesničar umjetnosti i urbanist. Na okruglom stolu o arheologiji Požeške kotline govorili su još Viktorija Ciganović, dipl. arheolog, Vladimir Peter Goss, Marijana Matijević, mag. hist. i arhelolog i prof. dr. sc. Željko Tomičić.