×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Četvrtak, 20 Studeni 2014 11:36

Zavod HAZU-a organizirao znanstveni skup o vinogradarstvu i vinarstvu

||||| |||||

- Hrvatska je danas suočena s jednim velikim kompleksnim izazovom, s nešto više od 27.000 hektara vinograda, s malo manje od 22.000 ha u vinogradarskom registru, s jednim puno jednostavnijim i slobodnijim pristupom u proizvodnji vina nego što je to bilo prije 20-30 godina, s jako velikim brojem od oko 1400 proizvođača koji prema evidencijama od polovice prošle godine imaju oko pet tisuća različitih zaštićenih brendova. Dakle, sve su to impozantne brojke na maloj površni, ali stoga je izazov tim veći. – uvodne su riječi kojima je ujedno definirala temu Ivana Alpeza iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, na početku danas započetog dvodnevnog znanstvenog skupa.

Dvadesetak stručnjaka za vinarstvo i vinogradarstvo izlažu danas svoje radove pod skupnim nazivom „Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU". Organizator ovog prvog znanstvenog skupa s ovakvom temom je Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Požegi u suradnji s poljoprivrednim i prehrambeno-tehnološkim fakultetima iz Zagreba i Osijeka, veleučilištima u Rijeci i Kninu, zavodima HAZU-a iz Vinkovaca, Vukovara, Bjelovara, Križevaca te drugim institucijama koje se bave ovim znanstvenim područjem. Skup se održava u Gimnaziji koja je s Poljoprivredno-prehrambenom školom u Požegi također suorganizator. Tijekom dana održava se plenarna sjednica, a sutra će sudionici skupa obići vinogorja našeg kraja.

Na otvorenju skupa sudionike su u ime organizatora pozdravili akademik Dubravko Jelčić, voditelj i dr. sc. Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Požegi. Uspješan rad poželio im je župan Alojz Tomašević, izražavajući očekivanje da će radovi na ovu temu sigurno dati odgovore na pitanja o tome kako dalje, što je to važno, što mi u našem vinogradarstvu i vinarstvu možemo i trebamo promijeniti da bi i Požeško-slavonska županija i cijela Hrvatska bili bolji. Naglasio je važnost znanosti da pomogne stvaranju boljih uvjeta za proizvodnju i životni standard, posebno mladih kako bi ostali na ognjištima svojih djedova i otaca.

- Zadovoljstvo mi je da je Požega odabrana za lokalitet gdje se održava ovakav jedan skup. Sigurno je da Europska unija predstavlja izazove na ovom području, gdje naši proizvođači trebaju pokazati što mogu, a stručnjaci reći kako sudjelovati na tom velikom tržištu, konkurirajući kvalitetom svojih vina, i kako ujedno povezati našu zemlju sa svim stručnim znanjima – rekao je Vedran Neferović, gradonačelnik u svojoj dobrodošlici znanstvenicima.

– Naša je šansa baš u ovakvim proizvodima u koje ugrađujemo i našu kulturu, i našu tradiciju, i naš ponos čovjeka koji radi na zemlji, koji proizvodi ovako kvalitetne proizvode. – ocijenio je prof. dr. sc. Drago Šubarić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, u ime Organizacijskog odbora, na početku današnjeg skupa.