Nedjelja, 15 Rujan 2013 12:30

U Alilovcima otvorena Županijska stočarska izložba Požega, 1863. - 2013.

|||||| ||||||

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog agronomskog društva te domaćina Općine Kaptol danas se u Alilovcima održava Županijska stočarska izložba Požega 1863. – 2013. U cilju očuvanja slavonske tradicije i njegovanja starih običaja organizatori su pripremili bogat cjelodnevni program u kojem se posebno može istaknuti smotra i vožnja svatovskih zaprega i jahanje teklića.

Izložbu je otvorio župan Alojz Tomašević. - Ponosan sam što smo ovdje svi zajedno. Gledajući vas i vaše oči znam da ipak ova Slavonija neće stati, ona će se razvijati jer ona je opstala ovdje stoljećima i neka tako bude i u budućnosti. Čestitam svima onima koji su danas došli ovdje, odvojili svoga vremena i truda, ali i sredstava. Želim da svi skupa ovaj dan provedemo u duhu zajedništva, prijateljstva, ali i razgovora kako poboljšati stanje u poljoprivredi, u Hrvatskoj, u  Slavoniji. Ja kao župan trudit ću se, bit ću s vama i moja su vam vrata uvijek otvorena. – Župan Tomašević osvrnuo se i na teško stanje Hrvatske poljoprivrede, upućujući apel Ministarstvu poljoprivrede da razmisli o položaju slavonskog seljaka.

Svi posjetitelji danas su, osim prvoklasnih grla stoke, mogli vidjeti i razne druge vrste domaćih i malih životinja kao što su ukrasne kokoši, kunići i golubovi, a prikazani su i pastusi Lipicanske pasmine. U kolekciji steonih junica – simentalska pasmina, nagradu je odnijela Rita u vlasništvu Ivice Ciganovića iz Alilovaca, u kolekciji mladih krava simentalske pasmine najbolja je bila Roxsy Dubravke Hajduh iz Trapara dok je u kolekciji ostalih krava nagradu odnijela Saba Ivana Bobeka iz Novoselaca. Ovogodišnjom šampionkom proglašena je krava Ruth u vlasništvu Ivice Ribičića iz Grabarja. Nagradu za najljepša kola i posadu odnio je Ivan Krolo iz Batrine, a nagradu mu je uručio požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Nagradu za najuparenije konje dobio je Mario Maričić iz Stružana.

Related items

  • P. Livak izabran za predsjednika Županijske poljoprivredne komore P. Livak izabran za predsjednika Županijske poljoprivredne komore

    Jučer je održana izborna sjednica Županijske komore Požeško-slavonske županije, Hrvatske poljoprivredne komore. Za predsjednika je jednoglasno izabran Predrag Livak, kao i za člana Glavne skupštine Hrvatske poljoprivredne komore. - Hvala na podršci svima nazočnima, bez udruženja seljaka dobar dio poljoprivrede će propasti, zato ću se zalagati da u svi proizvođači znaju koliko će koštati njihovi proizvodi, koliko će imati poticaja te zajamčeni otkup – rekao je Predrag Livak.

    Na sjednici je bio nazočan i zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić, rekavši da će Grad Požega i ubuduće podržavati ovakve skupove: - Smatram da komora ima svoje mjesto u ovom gradu. Naš grad ima prigradska naselja koja se bave poljoprivredom i smatram da možemo uvelike uz struku koja je ovdje prisutna pomoći poljoprivrednicima da podignu proizvodnju i način rada na zavidan europski nivo.

    Nazočnima se obratio i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, riječima:  – Drago mi je da će komora biti konstituirana i bitno je da ona opstane. U visoko razvijenim susjednim državama poljoprivredna komora je jedini partner ministarstvu poljoprivrede i oni međusobno surađuju, dok to kod nas nije slučaj – rekao je Jakopović.

    Nakon izbora, bilo je riječi o aktualnoj situaciji u poljoprivredi koja je na razini Županije u teškom stanju, no komora može značajno usmjeravati poljoprivrednike prema modernizaciji i uvođenju novih tehnologija. Situaciju na državnoj razini objasnila je stručna suradnica Hrvatske poljoprivredne komore Tajana Radić: – Mi smo kao komora podnijeli prijedlog ministarstvu da se poljoprivredna savjetodavna služba vrati u komoru, da se više ne financira iz proračuna Republike Hrvatske, nego iz članarina poljoprivrednih proizvođača, čime se dobiva sustav koji funkcionira kao u Francuskoj ili Austriji. Francuska je ponudila pomoć svojih profesionalaca koji bi došli ovdje i pomogli u uspostavljanje sustava komore na jednoj europskoj razini. – najavila je Radić.