Utorak, 10 Rujan 2013 13:24

Sindikat o prijedlogu smanjenja plaća

||| |||

Gradonačelnik Vedran Neferović danas je primio Borisa Plešu, predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, povodom najave smanjenja koeficijenata za plaće zaposlenih u gradskoj upravi i tvrtkama kojima je Grad osnivač. Na njegovo traženje upoznao ga je s razlozima za poduzimanje ove mjere, o kojima će odlučivati Gradsko vijeće na sjednici u četvrtak.

- Naravno da smanjenje prava naših članova i svih ostalih izaziva negativne reakcije. Moja želja je bila da čujem razloge, da istovremeno čujem da li će biti drugih mjera koje će poduzimati gradonačelnik, a koje mu zakon dozvoljava, kojima zadire u materijalna prava zaposlenih. Kad govorimo o smanjenju plaća putem koeficijenata, radi se o pravu gradonačelnika kao poslodavca. Gradonačelnik u tom dijelu radi kako misli da treba raditi, a druga stvar je kad se zadire u osnovicu, ovaj put ne ide se na taj način.- izjavio je novinarima Pleša nakon sastanka, te najavio sastanak sa zaposlenicima na kojem će biti riječi o aktivnostima koje oni smatraju da bi se u ovom kontekstu dogovaralo.

- Nisam sretan činjenicom da se diraju materijalna prava, bez obzira kolike su te plaće. Svako zadiranje u plaće izaziva negativne reakcije. Lokalne jedinice su samostalne u određivanju plaća, uz limit od 20 posto izvornih prihoda, što sindikat ne kontrolira. Koliko znam Grad Požega nije to prekoračio. Plaće je teško uspoređivati, a generalni je trend u mnogim jedinicama lokalne samouprave s obzirom na situaciju da se smanjuju prava zaposlenih. – zaključio je Pleša.

O prijedlogu novih odluka gradonačelnik Neferović je izjavio: - Nakon što smo utvrdili sve ono što smo zatekli, odlučili smo kojim putem dalje se mogu financije grada voditi te da je korekcija plaća neminovnost. To smo rekli i nakon prve sjednice Gradskog vijeća, dakle rečeno je da će doći do korekcija plaća i u tom pravcu idemo na novoj sjednici pred vijećnike. Razlozi su punjenje proračuna, troškovi, rashodi Grada i u tom smjeru će idući proračun biti realno planiran, ali i na nekim drugim stavkama koje su do sada bile izuzetno velike i u pogledu nekih udruga ćemo značajno rezati. Odlučit ćemo se u kojoj mjeri ćemo financirati neke stvari iz proračuna Grada Požege. -