×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Petak, 19 Prosinac 2014 10:44

Novi poticaji za poduzetnike i obrtnike

||| |||

Proračunom Grada Požege za 2015. godinu osigurano je 350.000 kuna za realizaciju programa poticaja zapošljavanja i razvoja poduzetništva na području Grada. Odluku načinu provedbe i javni poziv zainteresiranima najavili su dana gradonačelnik Vedran neferović i Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika. Cilj programa je zapošljavanje nezaposlenih osoba, te osnivanje novih obrta i drugih slobodnih zanimanja.

- Korisnici sredstava mogu biti su postojeća i nova mala trgovačka društva sa sjedištem ili poslovnom jedinicom na području grada Požege, neprofitne organizacije, obrtnici i slobodna zanimanja. – informirao je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon. Sredstva će moći koristiti poduzetnici koji će zaposliti i osobe na području Grada Požege na neodređeno vrijeme ili određeno vrijeme od 12 mjeseci, a koje se vode kao nezaposlene na evidenciji HZZ duže od 30 dana.

Program se realizira kroz dva pravca. Prvi je jednokratni novčani poticaj u iznosu od 5.000 kuna po zaposlenoj osobi, a drugi je 12 mjesečnih poticaja u iznosu od 20 posto bruto plaće, a najviše do 1000 kuna mjesečno. Ovim programom obuhvaćene su i neprofitne organizacije koje djeluju na području Grada Požege i rade na projektima EU. Oni također ostvaruju pravo na poticaje zapošljavanja suradnika na EU projektima u visini od 10 posto bruto plaće, a najviše do 1000 kuna mjesečno. Broj mjesečnih poticaja u tim projektima bi će utvrđen ugovorom, a oni ne mogu biti veći od 12 mjesečnih poticaja. Sredstva za početak obavljanja djelatnosti mogu koristiti obrtnici koji će otvoriti nove obrte u 2015. godini, a iznos poticaja iznosi jednokratno 5.000 kuna.

Kako su rekli na danas održanoj konferenciji za novinare, odluku o provedbi programa i javni poziv bit će objavljeni početkom 2015. godine, kada će svi zainteresirani moći dobiti informacije o potrebnoj dokumentaciji uz prijave.