×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Utorak, 03 Veljača 2015 11:47

Naknade za štete više nego nedovoljne

||| |||

Za štete od prošlogodišnje elementarne nepogode Vlada RH donijela je odluku o dodjeli sredstava za ublažavanje posljedica šteta prijavljenih do 31. kolovoza 2014. koja za područje Grada Požege iznosi 84.000 kuna. Radi se o iznosu koji je više nego deseterostruko manji od šteta koju su pretrpjeli građani na poljoprivrednim površinama ili objektima.

- Želimo stoga svima koji su imali problema u poplavama i koji su očekivali značajnija financijska sredstva prezentirati ove iznose da znaju koliko je to, posebno kada se radi o korisnicima fizičkim osobama koji imaju štetu u poljoprivredi i koji su doista sve ovo vrijeme tražili od nas pomoć i način kako da to ublaže. Sada imamo pokazatelje koliko je to za Grad Požegu. – izvijestio je gradonačelnik Vedran Neferović na konferenciji za novinare, koju je održao sa svojim zamjenikom Mariom Pilonom.

O tome je iznio detaljnije podatke, prema kojima pomoć u iznosu od 9.974 kune pripada fizičkim osobama za štete u poljoprivredi, a procijenjena šteta od poplava na području Grada za 78 korisnika koji su prijavili štetu je u vrijednosti 1,352 446 kuna. Iznos naknade od 15.352 kune pripada fizičkim osobama za štetu nastalu na stambenim i građevinskim objektima, što znači svega 10 posto odobrenog od toga. Iznos od 58. 737 kuna pripada pravnim osobama za štete u poljoprivredi, dok je procijenjena šteta od 1,179.052 kune. Radi se o dva korisnika, u ovom slučaju je doznačen iznos nešto manji od 5 posto od procijenjene štete.

- Ta pomoć je bespovratna, dodjeljuje se korisnicima koji su pretrpjeli štetu, dok brigu i odgovornost o dodjeli i namjeni vode gradonačelnici,odnosno načelnici lokalne samouprave. – napomenuo je gradonačelnik Neferović.

Za tvrtke nove cijene parkirnih karata

Gradonačelnik Vedran Neferović obavijestio je i o novim – nižim cijenama parkiranih karata. Radi se o tzv. povlaštenim parkirnim kartama za trgovačka društva i obrtnike čije sjedište je u prvoj ili drugoj parkirnoj zoni. Umjesto 400 kuna mjesečno nova cijena je 300 kuna, dok je u drugoj zoni umjesto dosadašnjih 250 kuna sada cijena 150 kuna mjesečno. Nove cijene utvrđene su u naknadi im se smanje troškovi parkiranja.