×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Petak, 06 Veljača 2015 07:34

Odlučeno o javnim priznanjima Grada Požege

||||| |||||

Ovogodišnja javna priznanja prema odluci Gradskog vijeća bit će dodijeljena Glazbenoj školi, Javnoj Vatrogasnoj Postrojbi Grada Požege, Agronomu D.O.O. Požega, godišnja nagrada Zvjezdanu Marjanoviću, povelja humanosti Veri Šimunović i Antunu Lovriću za životn oi djelo. Odluka o tome je donesena bez glasova protiv, mada su se iz redova suzdržane oporbe mogle čuti dileme je li doprinos nekih bio dovoljno značajan da bi zaslužili priznanje.

Evo samo dio razloga iz obrazloženja odluke. Kolektivnu nagradu primit će Glazbena škola Požega kojoj raste neprestano broj učenika i profesora, a raste i kvaliteta rada svih odjela škole. Sudjelovanje na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima su svakodnevica ove ustanove koja bilježi uspjehe i nagrade: učenici ove škole osvojili su 227 nagrada na međunarodnim, državnim i regionalnim natjecanjima. Koncertne sezone sve su bogatije, a broj posjetitelja sve veći.

Javna vatrogasna postrojba Grada Požege proslavila petnaestu obljetnicu svog neprekidnog rada, a u protekloj godini, pored svoje redovite djelatnosti na zaštiti od požara, dala je veliki doprinos u obrani Grada Požege i prigradskih naselja od poplava. Sudjeluje i u drugim društvenim aktivnostima. Zapošljava 19 vatrogasaca koji svojim predanim radom jamče našim građanima sigurnost u kriznim situacijama.

Agronomu d.o.o. Požega je tvrtka koju je prije devetnaest godina osnovano Darko Aračić. Danas tvrtka zapošljava 147 radnika i ostvaruje godišnji prihod od oko 240.000.000 kuna

Zvjezdan Marjanović, kao bas gitarista i studijski glazbenik surađuje sa najznačajnijim predstavnicima hrvatske pop scene glazbenim emisijama HRT-a, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, sudjeluje na festivalima diljem Hrvatske. Jedan je od osnivača jazz quarteta Combínate, od 2002. godine voditelj je zabavnog orkestra na Glazbenom festivalu Zlatne žice Slavonije (Aurea festu), a kao glazbeni producent aranžira i producira tamburaške sastave iz Požeštine i cijele Slavonije s naglaskom uporabe tamburaških glazbala u popularnoj glazbi. Zajedno sa Mirkom Ćaćićem, voditeljem Gradske glazbe „Trenkovi panduri" osniva Big band Požega, jedan od uspješnih i malobrojnih takve vrste u Hrvatskoj.

Povelja humanosti bit će uručena Veri Šimunović. Iako je ušla u osamdeset i prvu godinu života i dalje svakodnevno volontira u sjedištu biskupijskog Caritasa. U ovoj ustanovi mijenjali su se ravnatelji i tajnici kao i drugi volonteri, jedino je teta Vera tu stalno. Svi koji zakucaju na Caritasova vrata tražeći različite oblike pomoći, ona prima s velikim strpljenjem i ljubavlju. Nekima je dovoljna i njezina utješna riječ ili savjet.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se i dr. sc. Antunu Lovriću, sociologu, sveučilišnom profesoru na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, Strojarskom fakultetu u Slav. Brodu i Pravnom fakultetu u Osijeku. Dao je i veliki prilog utemeljenju Veleučilišta u Požegi. Bio je angažiran u političkom životu (sudionik je Hrvatskog proljeća), a posebno je aktivan u Hrvatskom planinarskom društvu „Sokolovac",  kao predsjednik društva od 1994. do 2014. godine. Autor je knjiga "Kilimanjaro, Kilimanjaro", monografija „Moja Batrina" i „Požeško planinarstvo 1898.-2013." te niza znanstvenih članaka iz sociologije.