×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Petak, 06 Veljača 2015 08:53

Vijećnici opširno pitali za projekte

|||||| ||||||

Posebno zanimanje vijećnici Gradskog vijeća su na održanoj sjednici iskazali za projekte, pitajući u kojoj fazi je njihova priprema, a za neke i početak realizacije. Jedan od njih je „Požeška kuća", zgrada na Trgu Sv. Trojstva, s površinom 300 kvadratnih metara. Kako je informirao gradonačelnik Vedran Neferović, projekt je planiran u suradnji s Ministarstvom turizma u vrijednosti 1,9 milijuna kuna (plus PDV), a realizacija u tri etape. - U prvoj će biti izvedeni radovi na poboljšanju infrastrukture, za što smo dobili 500 000 kuna. U ovoj godini očekujemo novi natječaj na koji ćemo prijaviti sljedeću fazu radova.- rekao je gradonačelnik.

Prije nekoliko dana potpisan je i ugovor za projekt „Menadžeri razvoja". Opći cilj projekta jest doprinijeti povećanju mogućnosti za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih mladih osoba na području Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, poboljšanjem postojećih potencijala mladih dugotrajno nezaposlenih osoba, te stvaranje inovativnih modela za samozapošljavanje. Gradu Požegi partneri su Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije i Grad Velika Gorica, vrijednost je 240.000 eura, informirao je dr. sc. Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije.

Najavljena su još dva projekta čiji cilj je poboljšanje životnih uvjeta osoba s invaliditetom ili posebnim potrebama. Projekt Multifunkcionalni centar za osobe s invaliditetom je odobren, čeka se potpisivanje ugovora predvidivo u sljedeća dva tjedan. Procijenjena vrijednost je 150.000 eura, a partneri Gradu Požegi su Centar za rehabilitaciju Zagreb i Udruga MI. Osim toga, apliciran je na isti način projekt u partnerstvu Inkluzivni dizajn u vrijednosti 150.000 eura. Oba projekta u cijelosti se financiraju sredstvima EU.

Nekoliko projekata za infrastrukturu je u postupku pripreme dokumentacije. Projekt za poduzetnički inkubator u Industrijskoj ulici je u završnoj fazi pripreme, te još za dva projekta koja će biti moguće aplicirati u području ruralnog razvoja. Kako je rekao gradonačelnik, radi se o izgradnji biciklističke i pješačke staze za pet prigradskih naselja, te ujedno projekt vezan za rekonstrukciju i dogradnju društveno rekreacijskog centra u Vidovcima. Osim toga, u ovom trenutku je spremna dokumentacija za prijavu projekta rekonstrukcije zgrade Gradskog muzeja, rekonstrukcije Trga sv. Terezije, izgradnju dječjeg vrtića, rekonstrukciju škole i nadogradnju dvodijelne sportske dvorane u OŠ Dobriše Cesarića.

Uskoro novi sastav Savjeta mladih

Gradsko voijeće pokrenulo je postupak izbora članova Savjeta mladih Grada Požege i njihovih zamjenika, kao savjetodavnog tijela Grada Požege koje se osniva sa ciljem sudjelovanja mladih u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivnog uključivanja mladih u javni život te informiranja i savjetovanja mladih u Gradu Požegi.

U Savjet mladih Grada Požege, Gradsko vijeće Grada Požege bira devet članova i njihove zamjenike (15 – 30 godina starosti), na mandat od tri godine. Pravo predlaganja kandidata imaju udruge koje su sukladno statutu ciljno i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća, studentski zbor, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih od najmanje trideset mladih.

Otpis dugova  i dr.
Grad Požega potpisao je sporazum o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti. Dostavljen je Ministarstvu socijalne politike i mladih RH na daljnje postupanje. Time je građanima Požege koji su u teškim financijskim prilikama na ovaj način omogućeno podnošenje zahtjeva za otpis dugova prema utvrđenim kriterijima.

Kad su u pitanju dugovanja Gradu Požegi, odlukom o otpisu potraživanja s osnove komunalne naknade sukladno zakonskim propisima odobren je otpis potraživanja prema pravnim i fizičkim osobama. Radi se o dugovanjima s osnove komunalne naknade u ukupnom iznosu od 215.665,81 kuna.

Posebnom odlukom smanjena je plaća gradonačelnika i zamjenika. Radi se o usklađivanju s odlukom Vlade RH o umanjenju osnovice za obračun plaće državnim dužnosnicima. Koeficijent za plaću gradonačelnika smanjen je  s 3,42 na 3,17 te zamjeniku gradonačelnika s 2,91 na 2,69. Kako je objašenjeno u brutto iznosu smanjenje iznosi oko dvije tisuće kuna.