Utorak, 03 Rujan 2013 12:30

Gradonačelnik posjetio prvašiće Katoličke osnovne škole

||| |||

Nakon što je jučer u Požegi preko dvije stotine prvašića sjelo u školske klupe gradonačelnik Vedran Neferović danas je posjetio četrdeset i četvero novih mališana Katoličke osnovne škole. I ove su đake prvake jučer dočekali njihovi nešto stariji kolege, poželjevši im dobrodošlicu kroz prigodan glazbeno-scenski program, kada ih je pozdravio i msgr. dr. Antun Škvorčević, osnivač njihove škole.

Danas ih je posjetio i gradonačelnik Vedran Neferović i darovao im simbolične poklone sa željom da uspješno započnu svoje obrazovanje. Katolička osnova škola otvorila je svoja vrata prije pet godina te je ove školske godine prvi puta započela s predmetnom nastavom.

Related items

 • Biskup primio požeškog gradonačelnika Biskup primio požeškog gradonačelnika

  Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu 19. studenoga Vedrana Neferovića, požeškog gradonačelnika u pratnji dr. Borislava Miličevića. Uz biskupa na susretu je sudjelovao i generalni vikar Požeške biskupije Josip Devčić. Gradonačelnik je biskupa upoznao s određenim projektima oko kojih se trudi Gradska uprava, među kojima je i završetak uređenja Glazbene škole u nekadašnjoj zgradi Vatrogasnog doma. Spomenuo je i projekte koje Grad želi ostvariti sredstvima iz fondova Europske unije, između ostalog i trg ispred požeške Katedrale.

  Razgovarali su o različitim pitanjima međusobne suradnje, napose na kulturnom području na kojem postoje velike mogućnosti. Posvetili su pozornost socijalnim problemima te skrbi koju potrebnima pruža Biskupija putem Caritasa i Grad po svojim službama. U tom smislu razgovarali su i o predbožićnim programima.

  Osvrnuli su se na stanje mjesta stradanja u Gradu za vrijeme II. svjetskog rata i neposredno nakon njega, ukazali na potrebu da se ona još temeljitije istraže te žrtvama iskaže poštovanje dostojnim obilježavanjem. (http://www.pozeska-biskupija.com/)

 • OŠ A. Kanižlića - Dani sjećanja na Vukovar OŠ A. Kanižlića - Dani sjećanja na Vukovar

  Školski projekt „Dani sjećanja na Vukovar“ U OŠ Antuna Kanižlića danas je završen prigodnom tribinom u spomen na stradanje herojskog grada Vukovara. - U ovom projektu smo nastojali kroz Vukovar pojačati patriotizam i emancipirati borbu u Domovinskom ratu. - naglasila je Marija Samarđija, ravnateljica škole, zahvaljujući svima. Na realizaciji projekta, koji se provodi od početka studenog pod vodstvom Klaudije Gašpar, učiteljice povijesti, a uz potporu svih učitelja u školi. U ime Grada Požege Darko Puljašić pozdravio je sve sudionike tribine, izrazivši nadu da će ovaj projekt postati tradicija, jer su mnogi za slobodu dali svoje živote.

  Domovinski rat u požeškom kraju - naziv je izlaganja što ga je održao general Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan. Dragovoljac i sudionik Domovinskog rata i prije nego što je on po događajima započeo, govorio je učenicima ne samo o povijesnim činjenicama, već i o svojim sjećanjima kako je rat započeo: - Upravo smo mi devedesetih godina znali da u Požegi ne postoji nitko drugi tko će riješiti naše probleme, da ne postoji nitko tko će nam pomoći izvan domovine, nego mi sami. Najvrednije što smo imali je život, a oko tri stotine mladih branitelja dali su svoj život za obranu domovine, preko tisuću je bilo ranjenih, danas invalida.-

  O svojim sjećanjima iz Domovinskog rata govorio je Ivica Blažević, Vukovarac, dok je kulturološki osvrt na Domovinski rat s naglaskom na književnost Siniše Glavaševića, izložio prof. Mario Trupinić. U školskom hodniku postavljena je izložba učeničkih radova s porukama mira, ljubavi i zahvale. Jučer su u sklopu ovog projekta učenici zapalili svijeće u dvorištu škole, uz molitve koje su sami napisali.

 • Dušni dan u požekoj katedrali Dušni dan u požekoj katedrali

  Na Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan, biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj katedrali euharistijsko slavlje za sve umrle našeg grada i Biskupije, a posebno za poginule u Domovinskom ratu. - Već smo pohodili grobove svojih najbližih i jedni drugima, ali i pokojnima izrekli neke svoje riječi popraćene molitvom, zapaljenom svijećom i cvijećem. Okupili smo se oko Isusova oltara, znamo govoriti o smrti do smrti, ali što je između, ne znamo o tome ništa, ali zna On, Isus Krist. – riječi na biskupa na početku svete mise.

  U pozdravnoj riječi izrazio dobrodošlicu svima, a posebno onima koji su došli u ime pojedinih razina Grada, na čelu s gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, predstavnicima Hrvatske vojske, Policije, udruga, vatrogasaca, povijesnih postrojbi, te udruga iz Domovinskog rata i posebno županu Alojzu Tomaševiću.
   
  Nakon svete mise krenula je iz katedrale povorka s upaljenim lampionima u kriptu, u kojoj je pokopano 35 svećenika i više od 200 požeških građana u 18. i prvoj polovici 19. stoljeća. Biskup je u kripti pozvao nazočne da o Spomenu vjernih mrtvih iskažu molitvenu zahvalnost i poštovanje svima ondje pokopanima i svima drugima koji su u novije vrijeme, posebno poginuli hrvatski branitelji, pomogli da grad Požega i cijela Hrvatska budu prostori slobode, ljudskog dostojanstva, duhovnog rasta i materijalnog napretka.

 • Prvi dan škole Prvi dan škole

  - Budi dobar, budi jak jer takav je đak prvak – poruka je ohrabrenja starijih učenika Osnovne škole Antuna Kanižlića malim prvašićima na zanimljivoj priredbi koju je škola organizirala kako bi prvi dan škole njihovim novim učenicama prošao što veselije.

  Prvi je dan škole i u školske klupe četiriju požeških osnovnih škola danas je sjelo preko dvije stotine prvašića. Uspješan prvi dan djeci i njihovim roditeljima poželio je i gradonačelnik Vedran Neferović posjetivši OŠ Dobriše Cesarića, OŠ Julija Kempfa i OŠ Antuna Kanižlića, dok će sutra obići i mališane Katoličke osnovne škole. Ovom je prigodom gradonačelnik svim prvašićima poklonio i prigodan poklon, bilježnice, olovke, gumice i šiljila, sve ono što je potrebno za uspješno obavljanje prvih školskih obveza.

  - Želim da Vama i Vašoj djeci prvi tjedan privikavanja na školu protekne uspješno, a našim prvašićima da se u školi osjećaju ugodno. Vidjet ćemo se još puno puta, radovati se njihovim uspjesima i svemu onome što nauče. – poručio je gradonačelnik djeci i njihovim roditeljima, prisjetivši se i sam svojih prvih školskih dana. .

 • 16. obljetnica uspostave Požeške biskupije 16. obljetnica uspostave Požeške biskupije

  U prigodi spomena 16. obljetnice uspostave Požeške biskupije, ređenja njezina prvog biskupa i 250. obljetnice posvete katedrale središnje slavlje predvodio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević. Slavlje je bila prigoda i za ređenje za đakone, Jurice Gašparovića iz župe Pleternica i Ivana Popića iz župe Podravska Moslavina. Pozdravljajući okupljene na ovom slavlju, među kojima su bili župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Vedran Neferović, Mario Pilon i Darko Puljašić, zamjenici gradonačelnika, simbolično je upitao greadonačelnika: - Jesu li prostorni planovi ili prostorni plan grad Požege konačno sređeni i potvrđeni? – te podsjetio na vrijeme kada je započela gradnja današnje katedrale.

  - Večeras bih se želio podsjetiti na biskupa zagrebačkog Franje Thausya koji je sredinom 18. stoljeća želio Požegu postaviti za srednjovjekovni grad, u njoj izgraditi crkvu, ovu našu sv. Terezije, da bude dostojna one duhovne obnove kojoj je potrebna snaga i dubina Božja. Ovaj trg koji je tada probijen ispred katedrale kao da do danas nije još dovršen i traži svoje mjesto u ovom gradu. Vjerujem da će sadašnji gradonačelnik znati nakon tolikih prostornih planova  ovoga grada reći, haj'mo završiti ono što je davno počelo, osobito zato što je ova crkva postala katedralom, crkvom majkom svih crkava zapadne i srednje Slavonije. -Tako je i ova crkva sv. Terezije, kako je rekao, oblikovana ljepotom onog baroknog izraza, jedna je od najljepših u Hrvatskoj, ali ona je izgrađena zato da bi se u njoj okupljali ljudi i otvarali se Božjoj blizini.

  Poslije svečanog euharistijskog slavlja održan je svečani koncert na kojem su nastupili zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, mješoviti zbor Srednje glazbene škole u Požegi i Katedrali mješoviti zbor te orguljaši Fran Lisec i Tomislav Jurić. Koncert je prvi u nizu što će se održati u sklopu Orguljaške večeri u katedrali, čiji program traje do svetkovine sv. Terezije Avilske.