Nedjelja, 01 Rujan 2013 20:32

Folklorno finale - Oj Požego, sve ti je na glasu

|||||| ||||||

Kao pravo finale folklorne tradicije, Smotrom folklora „Oj Požego, sve ti je na glasu“ završen je Glazbeni festival Slavonije Požega 2013. U povorci od jedanaest skupina, predvođenih Gradskom glazbom Trenkovih pandura na središnji trg ušlo je bogatstvo tradicijskih nošnji od požeškog kraja do Rakitnog, i do Pašmana. Dobrodošlicu gostima i svim posjetiteljima uputio je gradonačelnik Vedran Neferović, otvarajući Smotru folklora, u ime pokrovitelja Grada Požege.

Za razliku od prethodnih smotri, ovaj put održana je i kratka etno modna revija odjeće s elementima tradicije, poput čipke, folklor6.JPGvezova i drugih detalja. Za skladokusce tu je bio i vašar kolača. Članovi GKUD-a Požega, organizatora smotre, otvorio je dugi niz plesova i pjesama, na veselje brojnoj publici, koja ni danas nije štedjela dlanove za pljesak. Požega je živjela svoj festival, ništa manje nego li i prethodna tri dana. Nastupili su KUD-ovi „Bokolje“ Dobropoljana, „Zora“ Piškorevci, „Zvona Zagore“ Mirlović Zagora, „Horvati“ Horvati, „Filipovčice“ Kompletinci, „Sveta Ana“ Vučjak, „Rakitno“ Rakitno, Hrvatski gajdaški orkestar i „Graničari“ iz Lužana.

Ljepota tradicije nije mogla bez ljepotica. U konkurenciji od deset folklorašica, za „naj“ izabrana je Petra Rezo i Rakitnog, kojoj je nagradu uručio gradonačelnik Neferović. Druga je Rebeka Parazajder iz Vučjaka, a treća Barbara Mutavčić iz Lužana. Ana Svračak iz Mirlović Zagore nagrađena je za najizvorniju nošnju. Nagrade su im uručili Mario Pilon, zamjeni gradonačelnika, Tomislav Galić, direktor Festivala i Bruno Horvat, direktor Ureda Turističke zajednice Grada. Smotra, a time i Festival završen je velikim Šokačkim kolom.


Najljepše uređeni izlozi:

1. MJESTO FINA – poslovnica Požega 750,00 kn Trg Sv. Trojstva 19, Požega

FRIZERSKI SALON TARA 750,00 kn Dr. Filipa Potrebice 2A, Požega (Dom za starije i nemoćne)

2. MJESTO POSLOVNICA SG-SPLITSKA BANKA 500,00 kn Trg Sv. Trojstva 19,

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE – POŽEGA 500,00 kn Dr. Filipa Potrebice 2A, Požega

3 . MJESTO KRČMA GAVRAN 500,00 kn Mesnička 2A, Požega

POSEBNE POHVALE ZA TRUD

 DJEČJI VRTIĆ SV. LEOPOLD MANDIĆ Pavla Radića 36, Požega

Prodavaonica „Sloga“ Cehovska ulica

DJEČJI VRTIĆ RADOST Tekija 13, Požega Izlog u prizemlju poslovnog centra, Cehovska 8, Požega

APP TURIZAM – Poslovnica Požega Trg Sv. Terezije 2, Požega

Related items

 • Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013. Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013.

  Nakon svečane festivalske povorke gradskim ulicama do Trga Sv. Trojstva otvoren je Glazbeni festival Slavonije Požega 2013. Uz tradicionalnu požešku berbu grožđa gdje su mještani Kaptola imali demonstraciju prerade grožđa u vino, nastupili su sudionici Festivalske povorke s gotovo 30 skupina s ukupno 700 članova, od plesnih skupina do kulturno-umjetničkih društava iz Kaptola, Biškupaca, Brestovca, Pleternice, Jakšića i ostalih, svih požeških dječjih vrtića, povijesnih postrojbi, gradske glazbe, vinara i konjogojstvenih udruga.  

  Festival je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović i poručio: – Svima vama u ime Grada Požege želim da današnjim programom naš slavonski, i hrvatski požeški festival nastavi tradiciju koju je imao u prošlosti i da sljedeći dani u Požegi proteku upravo onako na radost svih naših gostiju i svih naših sugrađana. 

  Prva u nizu je Polufinalna večer tamburaške pjesme, uz nastup 16 izvođača i tamburaških sastava. Nakon toga slijedi je koncert Stjepana Jeršeka-Štefa i gostiju pod nazivom „Sve poštujem svoje uživam“ i potom proglašenje pobjednika Polufinalne večeri tamburaških pjesama.

 • Izložba: Peškir, jedna zaboravljena priča Izložba: Peškir, jedna zaboravljena priča

  Etnografskom izložbom tradicijskih peškira požeškog kraja pod nazivom „Peškir, jedna zaboravljena priča“ Gradski muzej obogatio je program za vrijeme održavanja Glazbenog festivala Slavonije.  - I ovime ovdje izloženim moramo očuvati i pokazati Europskoj uniji tko smo i što smo. Jer, i ovaj peškir ima svoju priču. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na otvorenju izložbe, uz želju da svi koji je budu pogledali pronađu u njoj djelić slavonskog identiteta.

  Izložbu peškira otvorio je Branko Uvodić, autor i voditelj televizijske emisije „Lijepom našom“ koja posebnu njeguje tradiciju. – Ovaj miraz koji smo mi u EU donijeli, kada smo primljeni u punopravno članstvo, sigurno je jedan od najvrednijih koji EU zajednica ima. Tu nema previše eksponata, ali dat je presjek tih otaraka, kako u Šokadiji zovu peškire i ručnike. Možete ih vidjeti i u požeškim izlozima, to je uspjeh Festivala. I ta tamburica koja je 1515. godine donešena k nama je tradicijsko glazbalo velikih izražajnih mogućnosti. Vjerujem da će ta tamburica i Požega zaista biti Nashwill hrvatske tamburaške glazbe. – rekao je otvarajući izložbu.

  O izloženim peškirima je govorila autorica izložbe Dubravka Matoković, objasnivši kako su tradicijski ručnici ili kako se to u našem kraju kaže - peškiri ogledalo bogatstva i raznovrsnosti tkalačkih tehnika i vezova požeškoga kraja. Ručnik ili peškir bio je izuzetno bitan u svakom domaćinstvu, te je u prošlosti imao mnogostruku ulogu: od praktične primjene u svakodnevnom životu do simbolične uloge u svim životnim običajima, od rođenja, svadbe pa do smrti, te godišnjim običajima.

  Mnogostruka funkcija, od uporabne primjene u svakodnevnom životu do vrijednosne, ukrasne i obredne uloge u životnim i godišnjim običajima prezentirana je ambijentalnim prikazom kroz fotografije i modelima likova, koji predstavljaju aktere pojedinih običaja s originalno postavljenim predmetom – ručnikom u prostoru. Izložbu će pratiti kreativna likovna radionica za učenike nižih razreda osnovnih škola i video projekcija tkanja peškira na tkalačkom stanu.Autorice izložbe su Maja Žebčević Matić i Dubravka Matoković.

 • Večer pjesme i vina 2013. Večer pjesme i vina 2013.

  Ajte zamnom tamburaši, zvjezdana je noć – poziv je iz stihova jedne od skladbi na Večeri pjesme i vina, koji bi mogao biti moto svima izvedenima. Što tambure mogu u  glazbi na bezbroj načina i ritmova – pokazala je druga festivalska večer, na kojoj je izvedena 21 skladba, o kojima će publika tek reći svoje po slušanosti na hrvatskim radio-postajama.

  Pjevalo se kao i uvijek i ponajviše ljubavima, srcu, sreći, godinama i – tamburi. U zanimljivom spoju pop i tamburaške glazbe nastupili su Miroslav Škoro, Gazde, Ivan Mikulić, Mejaši, Horda, Prijatelji, Željko Krušlin, Antonija Šola, Minea i dr. Mnogi među njima baš u Požegi stjecali su popularnost.

  Pokazali su se i tamburaši požeškog kraja – Bekrije, Posegana, Veličke legende, a festivalskim orkestrom ravnao je Zvjezdan Marjanović. Večer su vodili Branko Uvodić i Uršula Tolj, a u predahu kucnuli čaše s festivalskim vinom generalskog sponzora Kutjeva d.d.

  Nove festivalske skladbe kreću na put osvajanja publike, a stare se naveliko pjevaju i slušaju. Prvu  nagradu po slušanosti s prošlogodišnje Večeri pjesme i vina Bosutskim bećarima uručio je gradonačelnik Vedran Neferović, druga su osvojili Đentlmeni , a treću Miroslav Škoro. Sutra je na rasporedu finalna „Večer tamburaške pjesme“ uz izravan prijenos na HTV 2.

 • Finale: Večer tamburaške pjesme 2013. Finale: Večer tamburaške pjesme 2013.

  Finalna večer s najboljim ovogodišnjim festivalskim skladbama potvrdila je sve što smo od izvođača i tamburaša i očekivali. Izvedeno je 17 novih pjesama, koje kreću put osvajanja popularnosti. Ako bi trebalo išta izdvojiti, onda se više nego prethodnih  večeri pjevalo Slavoniji i njenoj tradiciji, kako i priliči slavonskom festivalu. Ravnica nam je pjevala „Slavonija mati“, Katarina Grujo „Slavonijo na srcu te nosim“, Patria „Sve dok Šokci piju“, MVS Bećarine KUD-a Tena "Srce šokačko", dok su Adalbert Turner i Sandra Kulier pjevali „Kirbaj u Nuštru“ itd.

  Kao što pjesma koju je pjevao Boris Ćiro Gašparac kaže da neke slike nikad ne požute, tako će zasigurno i mnoge skladbe nastaviti svoj život tako što će ih se još dugo pjevati.

  S prošlogodišnjeg festivala najviše se slušala, pa i pjevala, pjesma Stjepana Jeršeka Štefa „Ljube se dva goluba“ za koju mu je nagradu uručio gradonačelnik Vedran Neferović. Drugonagrađena pjesma je Slavonskih lola, a treću nagradu je za pjesmu Kiće Slabinca uručio župan Alojz Tomašević.

 • Festival uspješno održan, ali ... Festival uspješno održan, ali ...

  - Unatoč svim poteškoćama, Glazbeni festival Slavonije uspješno je održan, čemu su pomogli sponzori kojima smo posebno zahvalni, Turistička zajednica Grada i članovi Organizacijskog odbora Festivala. Ali Grad kao vlasnik imena i znaka Festivala u ovom slučaju raskinut će ugovor s Požeškim tamburaškim orkestrom zbog svih problema u pripremi i zbog jednog dijela neizvršavanja ugovorenih obveza. – izjavio je gradonačelnik Vedran Neferović na danas održanoj konferenciji za novinare. Izložio je na koje se probleme naizlazilo u pripremi Festivala, od nedovoljno sredstava za onu razinu festivala kakav su svi željeli, do organizacijskih poteškoća.

  Zbog svega toga, rekao je gradonačelnik, Grad Požega raskida ugovor koji je bio zaključen na pet godina. Uskoro će biti imenovano povjerenstvo, sastavljeno od renomiranih imena i znalaca tamburaške glazbe, te na bazi njihovog znanja i stečenih pozitivnih dugogodišnjih iskustava u dosadašnjem organiziranju Festivala započeti pripreme za idući festival. - Naravno da u tom povjerenstvu očekujemo i sudjelovanje dosadašnjih direktora, gosp. Jakobovića s kojima smo razgovarali i gosp. Galića. To je dio umjetničkog programa kojeg će odraditi povjerenstvo, koje će voditi brigu o cilju kojem će se Festival okrenuti i dati projekciju s financiranjem tih potreba.- rekao je Neferović.

  Govoreći o problemima organizacije Festivala, naveo je primjere po kojim su oni bili vidljivi još u lipnju kada je Požeški tamburaški orkestar imao tek jedan potpisani sponzorski ugovor. Sve se rješavalo ubrzanim tempom, uz posebno zalaganje zamjenika Maria Pilona. Sponzori su se odazvali pozivu, od Kutjeva d.d., INA i brojnih drugih. U potrazi za rješenjem pokušalo se obveze organizacije Festivala točno definirati posebnim sporazumom, pa iako je sve uklopljeno u novi sporazum, on nije potpisan od strane Požeškog tamburaškog orkestra. Pokazalo se spornim 85.000 kuna za usluge, koje bi iduće dvije godine trebale stajati po 97.000 kuna, a što u ugovoru za petogodišnje razdoblje nije stajalo. Uz sve to, nepodmireni su i dugovi iz prethodnih godina.

  - Mi smo u cilju racionalizacije troškova Festivala zatražili od Veleučilišta da nam da prostorije za održavanje domjenka za dvije večeri. Unatoč tome što je Grad Požega vlasnik objekta kojeg je dao Veleučilištu na korištenje, i iako je ugovorna odredba da Veleučiliše za odobrenje korištenja nekom trećem treba tražiti suglanost Grada, sam Grad to nije mogao dobiti na korištenje. – izjavio je gradonačelnik, navodeći kako se pismeno obratio dekanu i predsjedniku Upravnog vijeća Veleučilišta mr. Cesariku. - Dakle, zahvaljujući toj "pomoći" nastao je još dodatni trošak od 40.000 kuna za šator gdje smo održali primanje za goste i večeru.

  - Sredstva smo ipak osigurali, posebno zahvaljujem svim sponzorima. Dio potrebnih treba podmiri iz proračuna Grada Požege, jer želimo da Festival bude i ubuduće. Nadam se da će to prihvatiti i vijećnici Gradskog vijeća na idućoj sjednici. Festival ove godine košta 600.000 – 620.000 kuna.- rekao je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika.
  Festival je bio vrlo dobro primljen i vrlo posjećen svih dana. - Požežani su nakon dugo vremena prodisali punim plućima.- rekao je zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić. - Svi su se mogli razveseliti, trudili smo se ugostiti naše prijatelje, ljude koji će se sutra opet vratiti u Požegu, ne samo na Festival, koji će doći i s investicijama, jer su vidjeli da ove ima vrijednih, radišnih i pametnih ljudi, ljudi koji će nam pomoći da ne budemo samo na Festivalu prepoznatljivi. A na tome moramo raditi zajedno. -