Mario Križanac

Mario Križanac

Ponedjeljak, 05 Kolovoz 2013 13:48

Svečanosti za Dan pobjede

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja kao sjećanje na 5. kolovoz 1995. godine, kada je u vojno redarstvenoj akciji Oluja oslobođen Knin i time ostvaren najvažniji strateško – politički vojni cilj Domovinskog rata. Vijence i cvijeće na Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima položili su predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, Požeško – slavonske županije, Grada Požege, Općine Jakšić, državne uprave te mnogi drugi.

U ime Udruge roditelja poginulih branitelja svoju zahvalnost je izrazila Kata Ronko, prisjetivši se vremena Domovinskog rata i njihovih sinova koji su život položili za našu domovinu.

- Velike pobjede prati i velika cijena, pa proslavljajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti,  prisjećamo se s posebnim poštovanjem svih onih koji su sudjelovali u toj akciji i pridonijeli njezinu uspjehu, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su svoje živote položili za slobodu Hrvatske. – rekao je okupljenima na Trgu 123. brigade Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika Vedrana Neferovića. Prisutnima se obratio i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, pored ostalog rekavši - Povijesne okolnosti su htjele da se na današnji dan sjećamo velike pobjede Republike Hrvatske u Domovinskom ratu i definitivnu potvrdu stvaranja samostalne države Hrvatske. Koristim priliku da hrvatskim braniteljima čestitam njihovu veliku pobjedu i svim građanima Republike Hrvatske pa tako i naše Požeštine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

- Ovdje s nama je Požega koja želi Bogu reći hvala za dan slobode, dan pobjede i dan hrvatske zahvalnosti, i dan hrvatskih branitelja, čestitam Vam – rekao je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, predvodeći svetu misu za domovinu i poginule i umrle hrvatske branitelje u požeškoj katedrali.

Za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije i druge sudionike svečanosti u restoranu Obrtničkog doma organiziran je prigodni domjenak.

Nedjelja, 04 Kolovoz 2013 13:47

Sa svečanosti u Kaštelama

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomenikom Dr.Franji Tuđmanu u Lukšiću, a zatim i podno velikog Križa u sklopu spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata na Malačkoj, u nedjelju ujutro, 4. kolovoza, u Kaštelima je počelo cjelodnevno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Pored izaslanstava domaćina, gradonačelnika Ivana Udovičića sa zamjenicima Mijem Novakom i Zoranom Bonacinom, zatim predsjednika Gradskog vijeća Denisa Ivanovića sa dvjema zamjenicama i okupljenim vijećnicima, te predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata, cvijeće i svijeće za poginule branitelje položili su i gosti iz Požeško-slavonske županije (HVIDR-e Požege, Pakraca i Lipika), kao i Splitsko-dalmatinske županije. (www.kastela.hr)

U ime Grada Požege i Požeško-slavonske županije izaslanstvo je predvodio gradonačelnik Vedran Neferović.

Pakrac je u subotu bio domaćin obilježavanja 23.obljetnice udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”. Nakon okupljanja svih uzvanika u kompleksu Janković slijedilo je polaganje vijenaca kod središnjeg križa i sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Poslije mise je u Hrvatskom domu dr Franjo Tuđman održana svečana akademija. 

Udruga svake godine u drugim županijama obilježava dan osnivanja postrojbe, a ove godine je ta čast pripala Požeško-slavonskoj županiji, gradovima Pakracu i Lipiku. Pokrovitelji svečanosti bili su Ministarstvo branitelja, Požeško-slavonska županija, gradovi Požega, Pakrac i Lipik. U ime naše županije i Grada Požege na svečanosti je sudjelovalo zajedničko izaslanstvo na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem.
5. kolovoza 1990. godine oko 1800 dobrovoljaca iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore, okupile su se po prvi puta u Zagrebu čineći prvu oružanu postrojbu u Hrvatskoj. Upravo postrojbe iz sastava Prvog hrvatskog redarstvenika su već tijekom rujna 1990. suzbile pobunu dijela srpskog stanovništva na Banovini, a kasnije su sudjelvoali u svim drugim akcijama i operacijama. Prema podacima Udruge prvi hrvatski redarstvenik, tijekom Domovinskog rata poginulo je ili nestalo 103 pripadnika prvih hrvatskih redarstvenika, među kojima je i prvi poginuli Josip Jović.

 

Subota, 03 Kolovoz 2013 13:44

Rakova djeca osvojila zlato u Splitu

Malonogometna ekipa „Rakova djeca“ koja je sastavljena od pionira požeške Slavonije osvojila je prvo mjesto na državnoj završnici Sportskih igara mladih u Splitu u kategoriji 1998. godište i mlađi. U osmini finala Požežani su uvjerljivim rezultatom 4:0 svladali Split koji je bio jedan od glavnih favorita turnira. Tako su naši igrači sa četiri uvjerljive pobjede i razlikom pogodaka 20:5 zasluženo osvojili naslov pobjednika Sportskih igara mladih.

Za Rakovu djecu su igrali Roko Jardas, Edi Banušić, Antun Smojvir, Bruno Soldo, Ivan Grgić, Renato Nović, Marko Karačić i vratar David Dumančić. Voditelji su bili Robert Smojvir i Krešimir Čuljak koji je ovim igračima godinama bio trener u ŠNK Slavoniji a prošle sezone s njima je bio peti u 1. kvalitetnoj ligi Slavonije i Baranje.
Ovo je prvo mjesto u malom nogometu koje je jedna naša ekipa osvojila u 12 godina koliko se održavaju Igre na državnoj razini i od kada sudjeluju i ekipe iz Požege i Požeško – slavonske županije.
Petak, 02 Kolovoz 2013 13:43

Ususret Danu pobjede

Ususret predstojećem Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu branitelja naš grad okićen je mnogobrojnim zastavama. Postavljene su na ulazima u grad, a oko 40 zastava ukrašava središnji Trg Sv. Trojstva. Učinjeno je to na inicijativu Udruge Hrvatski policajac – Dragovoljci i veterani Domovinskog rata RH, koji su nedavno Gradu Požegi predložili nabavu zastava i za ovu namjenu dobili novčanu potporu. 
Grad Požega je s Udrugom roditelja poginulih branitelja za sam praznik u ponedjeljak organizirao u 8,15 sati svečanost polaganja vijenaca na spomen obilježje 123. brigade, nakon čega će s početkom u 9 sati u Katedrali biskup dr. Antun Škvorčević predvoditi svetu misu.

Kino pod zvijezdama prvi je projekt Požeške udruge mladih aktivista - PUMA koji će se, pod pokroviteljstvom Grada Požege, tijekom cijeloga kolovoza održavati na livadi uz Orljavu, preko puta starog autobusnog kolodvora.

Grad Požega podržat će aktivnosti i inicijative mladih, istaknuo je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika na danas održanoj tiskovnoj konferenciji. Projekt je predstavio Marijan Crnjac, predsjednik Udruge PUMA, ističući kako će  realizacijom ovog projekta ponuditi Požežanima barem privremenu zamjenu za dugo očekivano kino. Filmske projekcije počinju već ove subote kada će biti prikazan film „Sonja i bik“. Iduće subote, 10.08. moći će se pogledati „Madagaskar 3“, u kojem će posebno uživati mlađe generacije. 17.08. Požežani će pod zvijezdama gledati francuski film „Nedodirljivi“, a posljednja subota, 24.08. rezervirana je za akcijski film „Oteta“. Na sve projekcije ulaz je slobodan, projekcije počinju u 21 sat, a u slučaju kiše program će se održati u Gradskom kazalištu. Potrebno je samo ponijeti deku i uživati u filmovima pod zvijezdama.

Udruga PUMA osnovana je kako bi kroz kulturna, sportska i društvena događanja poticala aktivnosti mladih u Požegi. Cilj Udruge je putem volonterskog rada, akcija i druženja promicati interese mladih te im pokazati kako naš grad ima potencijal od kojega ne treba odustati te kako bi se u Požegu nakon studija trebali vratiti.

Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 13:40

Otvorena ljetna škola znanosti

Otvorena je ljetna škola znanosti koja će se održavati od 28. srpnja do 17. kolovoza u prostorijama Gimnazije Požega. Riječ je o međunarodnom znanstveno-istraživačkom programu za učenike srednjih škola koji već dvanaestu godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

Sebastijan Dumančić, student četvrte godine Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu i bivši požeški gimnazijalac jedan je od četvero organizatora ovog znanstveno-istraživačkog projekta koji je okupio 30-ak mladih znanstvenika iz raznih krajeva svijeta.

- Ova ljetna škola znanosti za našu gimnaziju i za požešku javnost znači jako puno. Ona približava znanost samoj Požegi, našim gimnazijskim učenicima, profesorima, ali i ostalim nastavnicima i učenicima iz Požege koji su zainteresirani za područja kojima se ljetna škola bavi. Naša budućnost ovisi o našim mladim ljudima koji bez znanstvenog pogleda na svijet i bez univerzalnog jezika znanosti zaista na mogu graditi bolju budućnost. - rekao je Pavle Bucić ravnatelj požeške gimnazije.

 Na otvorenju škole znanosti uz ravnatelja Bucića i organizatora Sebastijana Dumančića prisutan je bio i gradonačelnik Vedran Neferović - Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas mlade znanstvenike koji ulažete sebe i slobodno vrijeme za svoj napredak i stjecanje novih iskustava. Dobro došli u Požegu, grad koji ima tradiciju obrazovanja kroz povijest i nadam se da će vam vrijeme provedeno u ovom gradu biti ugodno i da ćete Požegu posjetiti i drugi put – rekao je gradonačelnik Neferović.

Nakon toga Sebastijan Dumančić predstavio je program ljetne škole znanosti koji se sastoji od brojnih projekata na području fizike, biologije, kemije i povijesti. Ljetna škola je podijeljena u dva kampa, za učenike koji završavaju 1. ili 2. razred gimnazije te za učenike koji završavaju 3. ili 4. razred gimnazije. Predavanja će osim u Gimnaziji biti održana i u Parku prirode Papuk. Službeni jezik škole je engleski. Mentori iz Hrvatske, Portugala, Slovačke, Slovenije i Srbije nadgledat će rad na projektima, a mlade istraživače će educirati i renomirani svjetski znanstvenici s područja fizike, kemije i biologije.

Značaj i važnost ovog projekta potvrđen je nagradom Google RISE, kojom je ovaj edukacijski projekt smješten među 30 najboljih u svijetu.

Projekcijom filmova sve poznatijeg požeškog redatelja Hrvoja Podobnika – Gere i udruge Gerger-film zatvoreno je 12. Požeško kulturno ljeto. U hotelu Grgin dol prikazano je svih šest Gerinih uradaka čije su obilježje paradoksalne situacije te osvrt na današnje gospodarsko i društveno stanje popraćeno naravno originalnim smislom za humor.

Na projekciji je bio prisutan i gradonačelnik Vedran Neferović – svaki iskorak i svaka iskazana hrabrost vas mladih ljudi na bilo kojem području pa tako i na području filmske umjetnosti bitna je za Požegu i biti će podržana. Na tragu toga završavamo ovo kulturno ljeto, a nadam se da ćemo ga iduće godine produžiti i obogatiti dodatnim sadržajima i u svemu tome film i filmska umjetnost imaju svoje mjesto – rekao je gradonačelnik Neferović.

 Dijelove filmskog opusa udruge Gerger-film čine poznati požeški junak „Čik boris“ koji u tri djela čisti ulice, šume i prirodu od kriminalaca i „Blagoje“ momak koji pokušava naći djevojku i naći svoje mjesto u okrutnom kapitalističkom vremenu. Jednominutni film „Bez računa se ne računa“ čiji su autori Gero i Mirna Šimunović postigao je izvanredne rezultate na Reviji jednominutnog filma u Požegi osvojivši treće mjesto i nagradu publike i na Pula film festivalu gdje je također dobio nagradu publike.

U procesu nastajanja je i sedmi uradak Gerger-filma pod nazivom „Vinko“ koji je najzahtjevniji do sada jer sadrži mnogo zahtjevnih scena i glumaca od kojih glavnu ulogu kao i u dva djela „Blagoja“ tumači sam Gero dok jednu od glavnih sporednih uloga tumači renomirana hrvatska glumica Ksenija Marinković.

12. Požeško kulturno ljeto direktor Ureda turističke zajednice Bruno Horvat ocijenio je uspješnim. Na 18 manifestacija sudjelovalo je preko 800 izvođača i nešto preko četiri tisuće posjetitelja.

 I ove godine Požega će imati Obrtnički i poduzetnički sajam na kojem će preko 150 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine izlagati svoje proizvode. Cilj je organizatora sajma - Obrtničke komore Požeško-slavonske županije da taj sajam postane međunarodni kako bi se aplicirala veća sredstva iz fondova Europske unije. Sajam će biti održan od 27. do 29. rujna u Sportskoj dvorani Grabrik.

- Grad Požega će podržati ovaj sajam jer poznato je da su obrtnici u požeškoj tradiciji uvijek zauzimali važno mjesto. U današnjem vremenu krize i poteškoća mislim da je osiguranje adekvatnog prostora i izlaženje u susret organizatorima najmanje što Grad Požega može učiniti. Nadam se da će u budućnosti obrtnički sajam biti na razini koja će dovesti još više obrtnika i dovesti do bolje suradnje, što će otvoriti nove mogućnosti u gospodarskom napretku Požege – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Obrtničke komore Požeško-slavonske.

Na konferenciji, uz Gradonačelnika Neferovića, Stipu Barukčića predsjednika Obrtničke komore Županije, Slavka Richa, predsjednika  Udruženja obrtnika Požega nazočni su bili i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević i njegov zamjenik Željko Jakopović koji su u ime Županije požeško slavonske također ukazali kako će dati maksimalnu potporu ovoj manifestaciji.

Za posjetitelje sajma ulaz će kao i uvijek biti besplatan. Cijena izlagačima za štand površine 9 m/2 biti će 1 kunu, za štand površine 12m/2 biti će 451 kunu, a za štand površine 15 m/2 cijena će biti 901 kunu. Obavezan upis u Katalog izlagača iznositi će 100 kuna. Uz sajam biti će organizirani i brojni sadržaji kao što su igraonice dječjih vrtića, modne revije, županijsko ocjenjivanje meda, bogat kulturno-umjetnički program i gastro ponuda uz vrhunska vina, likovne radionice i nagrade za najuređenije štandove.

Petak, 26 Srpanj 2013 13:35

Županijski plivački miting

Povodom obilježavanja 60 godina rada Gradskih bazena Požega i osnivanja plivačkog kluba organiziran je županijski plivački miting u kojem je sudjelovalo preko 250 djece. Miting je organiziran u sklopu Požeškog kulturnog ljeta. Organizator je Plivački klub Požega, a glavni sponzor Grad Požega.

Miting je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović. – Već 60 godina plivamo na našem požeškom bazenu svako ljeto. Mnogi roditelji ovih mladih su proplivali na ovom bazenu. Vama mladima želim da s veseljem pokažete što ljepše plivanje i što bolje rezultate – rekao je gradonačelnik, iskazavši nadanje kako će Grad Požega već sljedeće godine moći uložiti sredstva za obnovu bazena kako bi zadovoljavao moderne uvjete.

 Natjecatelji će biti podijeljeni u šest kategorija. Nastupiti će djeca rođena od 1998. do 2002. godine. Najboljima će biti podijeljene medalje i diplome.

Požeški bazen jedan je od prvih bazena olimpijskih dimenzija u Hrvatskoj koji je bio raspoloživ za sve vrste natjecanja što je jedna vrijedna tradicija koja se danas obilježava na najbolji mogući način.