Mario Križanac

Mario Križanac

Subota, 15 Lipanj 2013 16:37

Degustacija kulena - dokaz potražnje

Građanima je danas ponuđeno na degustaciju preko trideset kulena koje su proizvođači donijeli na ocjenjivanje u sklopu 33. Kulenijade. Pozdravio ih je Zdravko Klezinger, jedan od najstarijih požeških kulenara i osnivač požeške Kulenijade.

Obraćajući se nazočnima prisjetio se 80 -ih godina, kada je njih desetak osnovalo udrugu. – Osnivači su bili Ivo Lajtman, novinar, Drago Sumajstorčić i Josip Matoković koji je bio direktor „Papuka“. Zahvaljujući njima mi smo došli s ovim proizvodom ovdje gdje smo sada, jer do tada je već kulen bio nestao s naših stolova, bio je zaboravljen kao proizvod. Nužno je bilo obnoviti proizvodnju da se postigne visoka kvaliteta za današnje vrijeme, da se možemo svijetu predstaviti s takvim kvalitetnim proizvodom. To je prošlo vrijeme, smjenjivalo se više ljudi do današnjih dana, sada je zainteresirana šira društvena zajednica i to donosi rezultate. – rekao je Zdravko Klezinger i pozvao građane na degustaciju kulena. 
Na stolovima sa serviranim kulenom i ovaj put bila je gužva, pa se za degustaciju trebalo malo i potruditi i biti brz. Naime, degustacija je trajala oko pet minuta. Sireve je ponudila Mljekara BIZ, a Kutjevo d.d. vino. 
Upitan o značaju Kulenijade,  gradonačelnik Vedran Neferović je rekao: - Lijepo je da se jedna tradicija nastavlja. Nadam se da ćemo u idućem periodu od ove manifestacije doista napraviti ono što je važno za Požegu, da to bude dio ponude turističke, ali i za građane, da dožive to kao dio svog užitaka i tradicije. Mislim da ćemo u idućem vremenu na tome intenzivnije poraditi kako bi to doista bio požeški prepoznatljiv brend.
Uz dobar kulen, osim sira i vina, dobro ide i folklor. Na prostoru ispred Suda zaplesali su folkloraši GKUD Požega, a nastupio je i jedan od najboljih požeških tamburaških sastava Posegana.

Još jedan naraštaj vrtićaraca DV sv. Leopolda Mandića je „maturirao“. Svi koji završavaju s vrtičkim danima i kreću ove jeseni u školu, dobili su diplome, na završnoj svečanosti održanoj večeras u dvorani sv. Terezije Avilske.

Na  priredbi su nastupile sve skupine. „Leptirići“ su pjevali o sreći, ljubavi obitelji, mama i tatama, a „Suncokreti“ se još i igrali kao „bosonoge seke“, „enci benci“, „na okolo salata“, „ko je moje guske krao“ i „Ćoro, ćoro“. Najviše su naučenoga pokazale „Bubamare“, skupina koja je „maturirala“, pjevajući o sreći, domovini, tetama kojima su od srca na kraju zahvalili za svu njihovu brigu. 
Na priredbi je bio i msgr. Vjekoslav Marić, dugogodišnji župnik župe sv. Leopolda Mandića koja je utemeljila vrtić, Vedran Neferović, gradonačelnik i dr.

„Požežanka sam, govor me odaje, po govoru svatko me poznaje. Ja sam mala iz Požege seka, tko me voli neka me pričeka“, riječi su Požeškog bećarca kojeg je napisala Iva Karača, učenica osmog razreda i kojim je otvorena svečana proslava OŠ Antuna Kanižlića.

 
Pod vodstvom svojim nastavnika učenici su pokazali svoje talente i vještine. Prvašići su scenskom igrom predstavili svoje viđenje proljetnog buđenja dok su učenici drugog razreda pokazali kako nam jezik treba biti najjače oružje. Oni malo stariji predstavili su se svojim plesnim i dramskim vještinama, a svoju ljubav prema  flauti demonstrirale su Maja Mustapić i Ida Mikac. Veliki i mali zbor škole uveličali su svečanu akademiju svojim izvedbama, razveselivši punu dvoranu Gradskog kazališta. Gradonačelnik Vedran Neferović nije bio u mogućnosti prisustvovati manifestacije, ali je svima poručio kako je važno da osim stečenog znanja postanu dobri ljudi.
 
Program proslave Dana škole započeo je još jutros sportskim susretom u dvorani Grabrik te otvorenim vratima škole gdje su učenici sudjelovali na brojnim izložbama i radionicama.
Petak, 14 Lipanj 2013 16:32

Ocijenjeni kuleni, sutra degustacija

 Jedna od najstarijih manifestacija i natjecanje proizvođača kulena, požeška 33. Kulenijada započela je danas ocjenjivanjem 32 uzroka kulena od oko 30-ak proizvođača u prostorijama Mesne industrije „Papuk“. Na ovogodišnjoj Kulenijadi predstavit će se proizvođači iz četiri županije iz Slavonije i Baranje te Sisačko – moslavačka županija. Četiri kulena ocijenjena su za zlatnu medalju, 11 srebrnu, 14 bončanu, a samo tri su ostala bez odličja. Proglašenje dobitnika bit će na završnici Kulenijade 27. lipnja.

Dr. sc. Marko Krznarić, predsjednik Stručnog povjerenstva, istaknuo je kako su ove godine, zbog dugogodišnjeg iskustva i tradicije proizvodnje, zaprimljeni kuleni natprosječne kvalitete te kako ove godine niti jedan nije diskvalificiran. Također je predloženo da se ubuduće u članstvo stručnog povjerenstva uključi jedan ili dva do sada najbolje ocijenjena kulenara. Član komisije s Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb, podružnice Vinkovci, dr.sc. Mario Škrivanko istaknuo je kako je u tijeku proces zaštite kulena kao autohtonog proizvoda od strane Europske komisije.

Program manifestacije nastavlja se sutra u Lermanovoj ulici od 11 sati kada će Požežani i njihovi gosti imati priliku degustirati ove vrhunske mesne delicije uz bogatu ponudu sireva i visokokvalitetnog vina požeškog podneblja. Generalni sponzor Kulenijade je Kutjevo d.d. , a pokrovitelj Grad Požega.

Četvrtak, 13 Lipanj 2013 20:29

Dan Osnovne škole Julija Kempfa

Učenici Osnovne škole Julija Kemfa kulturno umjetničkim programom u Gradskom kazalištu Požega započeli su program proslave dana škole. Nastupao je školski, zbor čiji su članovi zabavili nazočne repertoarom od slavonskih narodnih pjesama do jazz skladbi, zatim dramska skupina s raznim predstavama, ritmička skupina, glazbeno – scenska skupina, folklor i tamburaši. 

Program proslave nastavit će se sutra, kada će biti organizirani sportski susreti. Učenici i profesori položit će vijenac ispred biste i na grob Julija Kempfa, potom će se održati susrest s umirovljenicima škole.

Zbog drugih obveza gradonačelnik Vedran Neferović nije mogao biti na svečanosti, pa je učiteljima i učenicima uputio čestitku: -  Sigurno ste uložili jako puno učenja, truda i rada da biste na svečanosti mogli pokazati najbolje što znate. To je dio naše zajedničke budućnosti, za koju vi učitelji otvarate puteve mladima u svijet znanja, a vi dragi učenici postajete iz dana u dan sposobniji da njome ovladate. Želim vam svima u tome puno uspjeha. –

Na priredbi je bio nazočan župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha.

- Mi smo danas ovdje da vam zahvalimo i kažemo da smo jako ponosni i sretni za sve što ste učinili za nas. – riječi su jedne od učenica i učenika OŠ Antuna Kanižlića, PŠ Vidovci, koji su danas pokazali svojim literarnim radovima što znaju o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima. Svečanošću koju je organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na stadionu NK Dinamo, obilježena je 22. obljetnica osnutka 63. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde, prve profesionalne postrojbe formirane u Hrvatskoj i jezgre proslavljene 123. brigade HV-a.

Sinoć je u kapeli Snježne Gospe služena sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu s područja Vidovaca i Dervišage, a danas je na stadionu NK Dinamo održana središnja svečanost. Za sjećanje i ponos na poginule i njihovu nemjerljivu nesebičnost položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili, zapalili svijeće i pomolili se njihovi suborci, mještani, predstavnici svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Požege, Ministarstva branitelja, Županije, vojarne, policije, državne uprave, vojske, policije, mještani Dervišage i Vidovaca te NK „Dinamo“ Vidovci Dervišaga. Generalu Miljenku Crnjcu, prvom zapovjedniku 123. brigade HV upućen je telegram sa čestitkama za obljetnicu i željama za ozdravljenje, jer zbog bolesti nije mogao biti nazočan.

Gradonačelnik Vedran Neferović, pozdravljajući nazočne na svečanosti u Vidovcima, zahvalio je svima na dolasku, a posebno hrvatskim braniteljima, te pored ostalog rekao: - Hvala vam svima, vi ste svoju obavezu časno i ponosno odradili, ali isto tako vas pozivam da u idućem vremenu, svake godine, vi hrvatski branitelji s još većim ponosom dolazite na ovo mjesto i prisjećate se svega, jer o Domovinskom ratu i o stvaranju hrvatske države možete govoriti isključivo vi. Stoga vam veliko hvala. – Sve nazočne, a posebno branitelje s kojima je i sam bio zajedno u vremenima kad je domovina zvala, pozdravio je župan Alojz Tomašević. – Ja sam ponosan i zahvalan što stojim danas s vama kao i prije 22 godine kada smo znali što nam je činiti. Kalkulacije nije bilo, da ili ne, nego samo kako. Nismo imali ništa, imali smo srce, dušu i krunicu oko vrata. – Pozvao je sve da zajednički izgrađuju domovinu, jer kako je rekao, jedna knjiga je zatvorena, a danas se otvara nova, bez podjela, da bi zajednički kao i 90.- te i 91. godine gradili bolju budućnost domovine. Svečanost je završena molitvom koju je predvodio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja Nedjeljko Androš.

Četvrtak, 13 Lipanj 2013 18:24

Memorijalni turnir u Vidovcima

Na stadionu NK Dinamo, gdje je prije 22 godine osnovan 63. bataljun, u sklopu programa obilježavanja obljetnice odigran je nogometni turnir. Turnir je odigran u spomen na poginule branitelje - Igor Zalar, Ivan Crnjac, Tade Mikić, Marko Marić, Željko Martić, Vlado Puček i Dragan Gucek. Otovrio ga je gradonačelnik Vedran Neferović, prof., ujedno jedan od pokrovitelja. Zaigrale su ekipe 63. bataljuna,  NK Dinamo, Vojarne i Policije.  Iako nije bilo najvažnije tko će pobijediti, rezultati su odredili poredak: 1. mjesto NK Dinamo, 2. Vojarna, 3. Policija i 4. 63. bataljun. Čestitke i pehare je svim sudionicima uručio Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, sudionik povijesnih događaja i umirovljeni general Hrvatske vojske.

U prigodi blagdana sv. Antuna Padovanskog, te o 250. obljetnici posvete Katedrale održan je tradicionalni 15. godišnji koncert.

 
Djela G. F. Händla i J. S. Bacha izveli su puhački orkestar, komorni gudački sastav, čembalo i orgulje, te Krešimir Fabijanić i Dario Teskera na trubljama, Vlatka Peljhan na violini, Krešimir Has na orguljama, Alen Kopunović Legetin na čembalu, Lucija Zovko na flauti i mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Alena Kopunovića Legetina. Kao solistica nastupila je Tanja Ruždjak, studentica pete godine solo pjevanja u klasi primadone Dunje Vejzović, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kojoj je to bio i diplomski koncert pred komisijom. 
 
Msgr. Josip Devčić, generalni vikar Požeške biskupije, u ime svih nazočnih čestitao je imendan biskupu msgr.dr. Antunu Škvorčeviću. – Neka netko kaže da postoji samo ovaj naš svijet i ovaj život svakidašnji. Glazba koju smo večeras slušali ovdje ponijela nas je u jedan drugi, ali stvarni svijet. Mi pripadamo upravo tome svijetu. Želio bih od srca reći hvala našim glazbenicima što su nam pomogli da dohvatimo barem na neki način taj svijet glazbe. – rekao je biskup, te se zahvalio dirigentu i organizatoru maestru Alenu Kopunoviću Legetinu i svima koji su bili prisutni na ovom koncertu. Pozdravio je novoimenovanog đakovačko-osječkog nadbiskupa msgr. Đuru Hranića, novoizabranog župana, zamjenika gradonačelnika i druge nositelje vlasti u našem gradu i županiji.

 

Srijeda, 12 Lipanj 2013 19:16

NK Požega ostvarila značajnu prednost

Rezultatom 1:0 Nogometni klub Požega u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za ulazak u 3. HNL -istok na stadionu NK Slavonija, pobijedio je prvaka 1. Brodsko-posavske ŽNL, Željezničara iz Slavonskog Broda.

Prije utakmice tajnik Nogometnog saveza Požeško-slavonske županije Marijan Rudež uručio je pehar pobjednicima 1. ŽNL Požeško-slavonske županije - NK Požega.

U čvrstom prvom poluvremenu, u kojem se bitka vodila većinom na sredini terena, niti jedna ekipa nije imala osobitu inicijativu i  nije bilo pogodaka. U prvoj polovici drugog poluvremena inicijativu na terenu preuzeli su gosti iz Slavonskog Broda koji su stvorili nekoliko izglednih prilika, ali nisu uspjeli zabiti gol. Utakmicu je u 82. minuti pogotkom za konačnih 1:0 odlučio igrač Požege Tomislav Čakalić.

Uzvratna utakmica igrat će se u nedjelju, 16. lipnja u 18 sati u Slavonskom Brodu na stadionu "Stanko Vlainić Dida".

Srijeda, 12 Lipanj 2013 19:45

Koncert Tamburaških orkestara

 Požeško Gradsko kazalište večeras je ispunio zvuk tambura na već tradicionalno održanom godišnjem koncertu tamburaških orkestara Glazbene škole Požega.

Koncert je otvorio Mali tamburaški orkestar GŠ Požega pod ravnanjem dirigenta Dominika Škrabala sa Šestinskim drmešom koji je publiku uveo u večer ispunjenu raznolikim notama tamburaške glazbe, ali i nešto drugačijim ritmovima kao što je onaj „Od Ragtimea i bluesa do Dixielanda“. Mali tamburaški orkestar osnovan je 2011. godine, a trenutno broji 17 članova te nastupa na brojim manifestacijama u Požegi.

Koncert je nastavljen nastupom Tamburaškog orkestra GŠ Požega kojeg je predvodio dirigent Saša Botički, koji orkestrom ravna od njegova osnutka. Ovaj orkestar sudjelovao je na brojnim kulturnim manifestacijama, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Dobitnik je brojnih priznanja, a njegovih 12 članova sviraju u Hrvatskom tamburaškom orkestru. 

Tamburaški koncert završen je nastupom Tamburaškog orkestra „HPD Tomislav“ iz Cernika, pod ravnanjem profesora Marijana Paurića s vrlo zanimljivim izvedbama, od Bachovih „Bardineirea“ do Sausova „Liberty Bella“.