Mario Križanac

Mario Križanac

Gradu Požegi odobrena su sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje nabave komunalne opreme, najviše u iznosu do 85.200,00 kuna s PDV-om, što čini 40% procijenjenih troškova nabave komunalne opreme, koji iznose ukupno 213.000,00 kuna s PDV-om. Naime, Grad Požega nabavit će spojene posude za odvojeno sakupljanje otpada i to za potrebe odvajanja otpada u osnovnim školama. Za potrebe odvajanja otpada u dječjim vrtićima Grad Požega nabavlja spojene posude za odvojeno sakupljanje otpada te za potrebe provođenja edukacije nabavlja i pojedinačne posude u obliku dupina, medvjeda i žabe kako bi se kod djece na zanimljiviji i jednostavniji način stvorile navike odvajanja otpada po bojama i oblicima.

Podsjetimo, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je dana 5. svibnja 2021. godine Javni poziv za neposredno sufinanciranje nabave komunalne opreme čija je svrha provedba mjera i aktivnosti propisanih Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. - 2022. godine čime će se uspostaviti kvalitetniji, postojaniji i ekonomski učinkovitiji sustav gospodarenja komunalnim otpadom u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i prirode i zaštitom javnog interesa te poticanja unaprjeđenja sustava odvojenog prikupljanja otpada. Cilj ovog Javnog poziva je smanjenje količine biorazgradivog otpada koji se odlaze na odlagalištima otpada, te povećanje stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada

U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (Narodne novine, br. 25/20. i 34/21.), Državni zavod za statistiku odlučio je produljiti provedbu druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, odnosno terenskog popisivanja do 29. listopada 2021.

Odluka o produljenju provedbe Popisa 2021. donesena je zbog procjene da do 17. listopada 2021. neće biti popisane sve popisne jedinice definirane spomenutim Zakonom. Zbog specifičnih okolnosti u kojima se provodi Popis 2021., produljenje provedbe terenskog popisivanja omogućit će popisivačima koji su na terenu da obave popisivanje svih popisnih jedinica koje nisu samostalno popisane, osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te izvrše kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa 2021. Stoga građani ne trebaju brinuti da popisivači neće obići njihova kućanstva. Državni zavod za statistiku objavit će prve rezultate Popisa 2021. 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačne rezultate u skladu s rokovima koji će biti definirani programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka.

Iz Komunalca Požega d.o.o. poručuju da zbog situacije izazvane širenjem virusa COVID-19, reciklažno dvorište u Požegi neće raditi u petak, 15. listopada i u subotu, 16. listopada 2021. godine.

Očekivani početak rada reciklažnog dvorišta je u ponedjeljak, 18. listopada 2021. godine.

Informacije vezane za rad reciklažnog dvorišta bit će objavljene na www.komunalac-pozega.hr

- Koji su gospodarski potencijali našega grada? Planira li se izgradnja biciklističkih staza? Hoće li se otvoriti McDonalds u Požegi? Zašto Požega nema klizalište? Zašto nema kino? - samo su neka od pitanja učenika požeških osnovnih škola koji su danas bili u posjetu Gradu Požegi. Naime, u sklopu Dječjeg tjedna koji je u našem gradu održan od 4. do 9. listopada bio je predviđen edukativni razgled grada kroz mobilnu aplikaciju Gradskog muzeja „Blago Požege“ te posjet Gradskoj kući koji su zbog nepovoljnih vremenskih prilika prošloga tjedna odgođeni za danas.

Vrijedne muzejske djelatnice s požeškim osnovnoškolcima prošetale su gradom te im predstavile edukativnu muzejsku potragu čiji je cilj korisnicima pružiti mogućnost samostalnog istraživanja grada, upoznavanje baštine Požege i muzeja. Podsjetimo, aplikacija je izrađena u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Požege, a realizirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Požege. Besplatna je i može se skinuti na Google Playu. U budućnosti će ona biti nadograđena novim rutama.

Po završetku obilaska Grada, učenici su posjetili Gradsku upravu gdje su se upoznali s poviješću svoga grada, Gradske kuće, a saznali su i više o tome što Grad kao jedinica lokalne samouprave radi.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fonda EU donijelo je dana 12. listopada Odluku o odabiru projekata u okviru Programa poticanja prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svrhu razvoja lokalne zajednice. Tom je Odlukom Gradu Požegi i Općini Kreševo odobreno 130.000,00 kuna za projekt „Ulaganje u partnerska područja Požega - Kreševo“.

Aktivnosti projekta će se odvijati u Požegi i Kreševu. U Požegi će se raditi na uređenju odvodnje dječjeg igrališta Dječjeg vrtića Cvjetna livada, a glavne aktivnosti su provedba postupka nabave i izvođenje radova. U Kreševu će se provesti nabava pametnih ploča te njihova instalacija.

Ukupna vrijednost projekta je 337.758,53 kuna.

Program poticanja prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njihov gospodarski oporavak. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivog razvoja u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Izložbom “Čitam. Osjećam” koja predstavlja 35 fotografija inspiriranih sadržajem odabrane knjige, Gradska knjižnica Požega zaključila je foto natječaj “Knjiga svaki dan 2021”. Prvo mjesto osvojila je Etna Marković iz Požege za fotografiju Jučer sam plakala / Iyanla Vanzant, drugo mjesto pripalo je Vedranu Bišćanu za fotografiju Isijavanje / Stephen King, dok je treće mjesto osvojila Vanessa Lukas s fotografijom Tena / Josip Kozarac.

- Svake godine trudimo se promovirati knjigu i čitanje, dati temu koja želi kod autora, fotografa izazvati kreativno razmišljanje. Uporni smo u tome, a uporni su i autori koji nam svake godine šalju sve veći broj fotografija. Ove godine tražili smo vrlo konkretno, tražili smo fotografski portret i pri tom, osim što je trebalo snimiti osobu u formi portreta, tražili smo i snimljenu emociju te osobe i to onu koja nastaje u procesu čitanja. - pojasnila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Damir Hoyka, Tatjana Kostanjević, Mia Matijević Akrap i Aleksandra Šutalo, odabralo je nagrađene fotografije i autore.

- Meni je izuzetno drago da postoji nešto ovako što radi Aleksandra i požeška knjižnica. Ovdje se radi posao koji niti jedna druga knjižnica ne radi, čuo sam to i u 30-tak knjižnica diljem Hrvatske gdje se prepoznaje vrijednost ovog projekta. Iz perspektive ovih sedam godina koliko traje projekt, vidljivo je kako se stupanj kvalitete fotografija sve više diže. Ove godine bio je vrlo težak zadatak jer autori su bili ograničeni – očito je da su potrebni krupni planovi, a ono što čime sam ja vodio u užem izboru bilo je – koliko prikazano pogađa temu, koliko je jak izričaj da se osjeća tema te koliko je rad jak fotografski. Sve te elemente ispunio je prvonagrađeni rad. - rekao je Damir Hoyka, dugogodišnji je član prosudbenog povjerenstva.

Izložbu koja je postavljena u prostoru Galerije svjetlosti je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević.

- Dragi prijatelji knjige i fotografije. Osobno i u ime gradonačelnika čestitam svim autorima, ali i ravnateljici knjižnice na ovom projektu. Ovu emociju koju su autori prenijeli na fotografijama, želim da svi večeras ponesemo u svojim srcima. Vjerujem da ćemo i sljedeće 2022. godine imati još bolje posjećenu izložbu s još više radova i s još snažnijom podrškom Grada. – poručio je Miličević.

Projekt “Knjiga svaki dan” Gradska knjižnica Požega provodi od 2014. godine, a podrazumijeva natječaj, izložbu te međuknjižničnu suradnju. U natječaju koji je trajao od 1. rujna do 1. listopada 2021. sudjelovalo je 125 autora s ukupno 362 prijavljene fotografije.

Pogledajte fotogaleriju s otvorenja izložbe.

Stranica 1 od 33